Weather Icon

Θα σταματήσει ο πολιτισμένος κόσμος αυτήν τη Γενοκτονία;

Θα σταματήσει ο πολιτισμένος κόσμος αυτήν τη Γενοκτονία;

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την ανθρωπότητα τον Μάρτιο του 2020. Ο τρόμος που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αρχικής άγνοιας που υπήρχε γύρω από αυτήν την απειλή οδήγησε σε αποφάσεις που επηρέασαν τις ζωές μας, όπως τα περιοριστικά μέτρα. Υποχρεωτικός εγκλεισμός, αυστηροί κανόνες υγιεινής, έλεγχος μετακινήσεων και κυκλοφορίας έκαναν τους ανθρώπους να βιώσουν συνθήκες που θύμιζαν τρελά σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Εκείνη την περίοδο δημοσιεύματα παρουσίαζαν έρευνες και απόψεις που εκτιμούσαν τις καταστάσεις που δημιουργηθούν στον κόσμο εξαιτίας του COVID-19. Μία από τις εκτιμήσεις ήταν, ότι θα αυξηθούν οι πολεμικές συγκρούσεις.

Τα μέτρα χαλάρωσαν το καλοκαίρι του 2020 και το φθινόπωρο ήρθε η πρώτη σημαντική επιβεβαίωση της προαναφερόμενης εκτίμησης. Βέβαια εν έτει 2023 εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που ήταν προϊόν της ρωσικής εισβολής, λίγοι θυμούνται τον πόλεμος των 44 ημέρων στο αυτόνομο αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι Αρμένιοι υπέστησαν ήττα από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο με την υλική υποστήριξη της Τουρκίας κατάφερε να καταλάβει το 75% των εδαφών της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Αρτσάχ, που είχαν κερδηθεί (από τους Αρμένιους) στον πρώτο πόλεμο που ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Οι ορέξεις του καθεστώτος του Μπακού όμως ήταν ακόρεστες. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο πολιτιστικής γενοκτονίας, μία προσπάθεια να σβηστούν τα ίχνη του αρμενικού πολιτισμού από την περιοχή. Υπάρχουν ντοκουμέντα καταστροφής ιστορικών και χριστιανικών μνημείων, εκκλησιών, μοναστηριών και νεκροταφείων. Με μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές αναφορές.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ διεμήνυε σε όλους τους τόνους, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να μείνει μόνο στην κατάκτηση των συγκεκριμένων εδαφών. Απειλούσε, ότι θα καταστρέψει την Αρμενία και πως θα φτάσει μέχρι την πρωτεύουσα Ερεβάν. Σε δηλώσεις του μάλιστα ανέφερε, ότι το αρμενικό έθνος δεν μπορεί να ζήσει ως κράτος, αλλά ως εθνικές κοινότητες άλλων κρατών.

«Μεγάλη Επιστροφή»: Το σχέδιο του Αζερμπαϊτζάν για επανεγκατάσταση στο Καραμπάχ δύο χρόνια μετά τον πόλεμο – Ο Αλίγεφ δημιουργεί μία ψηφιακή φυλακή;

Ακολούθησε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αρμενίας, με την εισβολή αζερικών ενόπλων δυνάμεων, τον Μάιο του 2021 σε Σιουνίκ και Κεργακουνίκ. Ξεκίνησε ένα κλίμα τρομοκράτησης του αρμενικού αγροτικού πληθυσμού εντός της αρμενικής επικράτειας, με την κυβέρνηση Πασινιάν να εμφανίζεται ανήμπορή να αντιμετωπίσει την κρισιμότητα των καταστάσεων και τη διεθνή κοινότητα να δείχνει απάθεια… Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο τραγική με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, για την οποία υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση παγκοσμίως…

Νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ! Προσπαθεί να καταλάβει τον διάδρομο του Λατσίν

Τον Δεκέμβριο του 2022 το Αζερμπαϊτζάν έβαλε το επόμενο σχέδιο σε εφαρμογή. Αρχικά με τη χρήση ακτιβιστών μπλόκαρε τον διάδρομο του Λατσίν, ο οποίος συνδέει την Αρμενία με το Αρτσάχ. 120.000 κάτοικοι βρέθηκαν υπό καθεστώς πολιορκίας εξαιτίας του αποκλεισμού, αφού απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε κάθε όχημα που προσπαθούσε να προσεγγίσει τον θύλακα.

Υπογράψτε την επιστολή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας για τη σωτηρία του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τους μήνες που ακολούθησαν δημιουργήθηκε τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Διακόπηκε η τροφοδοσία φυσικού αερίου, σταμάτησε να εισέρχονται προμήθειες, αλλά και καύσιμα με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Το σύστημα υγείας κατέρρευσε. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν με τη διακοπή ρεύματος και την έλλειψη φαρμάκων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργήθηκαν εντονότατα ζητήματα υποσιτισμού, αφού άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι εικόνες που έρχονται από την πρωτεύουσα Στεπάνεκερτ είναι απογοητευτικές. Οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι κάνουν ουρές για να πάρουν ένα καρβέλι ψωμί.

Το Αζερμπαϊτζάν μπλόκαρε ανθρωπιστική βοήθεια 400 τόνων προς το Αρτσάχ

Παρά το δράμα των Αρμενίων του Αρτσάχ στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν παραπλανητικά ρεπορτάζ που υποστήριζαν, ότι ο διάδρομος του Λατσίν είναι ανοικτός και πως δεν εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και το κυριότερο απόλυτα τραγική. Πρόσφατα μάλιστα οι αζερικές δυνάμεις μπλόκαραν ανθρωπιστική βοήθεια 400 τόνων.

Το μήνυμα του Μπακού προς τους Αρμενίους της περιοχής ήταν ξεκάθαρο: «Όποιος θέλει μπορεί να φύγει».

Μετά από 8 μήνες αποκλεισμού, οι… Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δείχνουν απίστευτη απάρνηση! Δεν εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες, με την ελπίδα, ότι η Διεθνής Κοινότητα και ο… πολιτισμένος κόσμος θα επιβάλλει κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να σταματήσει το μπλοκάρισμα του διαδρόμου του Λατσίν και να σταματήσει τη συνέχιση της Γενοκτονίας.
Ίσως ο κόσμος ευαισθητοποιηθεί διαβάζοντας τα παρακάτω νούμερα

Στο Αρτσάχ δίνουν μάχη επιβίωσης κάτω υπό συνθήκες υποσιτισμού:

2000 έγκυες γυναίκες δίνουν μάχη επιβίωσης
30.000 παιδιά
20.000 ηλικιωμένοι
9000 άτομα με αναπηρία
4687 άτομα με διαβήτη
8450 άτομα με καρδιακά νοσήματα

Έκκληση της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ προς τη διεθνή κοινότητα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube