Weather Icon

Νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ! Προσπαθεί να καταλάβει τον διάδρομο του Λατσίν

Νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ! Προσπαθεί να καταλάβει τον διάδρομο του Λατσίν

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπολύουν επίθεση κοντά στον διάδρομο Berdzor

Την 1 η Αυγούστου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε ξανά επίθεση με στόχο τη λήψη νέων ευνοϊκών θέσεων εντός του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η προσπάθεια του αποτράπηκε από τις Αρμενικές δυνάμεις και σύμφωνα με της ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας το περιστατικό επιλύθηκε.

Στις 3 Αυγούστου στις 9 π.μ., οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση κοντά στον διάδρομο Berdzor, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Nairi Hokhikyan. Το υπουργείο Άμυνας της Αρτσάχ επιβεβαίωσε.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να τοποθετηθούν δίπλα στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Αρμενία με την Αρτσάχ κινούμενοι προς το αρμενικό χωριό Yeghtsahogh, πρόσθεσε ο Hokhikyan.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρτσάχ, 7 Αρμένιοι στρατιώτες έχουν επίσης τραυματιστεί με έναν σε κρίσιμη κατάσταση. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούν όπλα διαφορετικού διαμετρήματος, συμπεριλαμβανομένων UAV.

Το δεύτερο μισό της ημέρας, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν επιθετικά drones στο βορειοδυτικό τμήμα της γραμμής επαφής μεταξύ Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αζερμπαϊτζάν. Σκοτώθηκε 1 στρατιώτης του Αμυντικού Στρατού, τραυματίστηκαν 8 στρατιωτικοί.

Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να καταλάβει τον διάδρομο του Λατσίν, ο οποίος βρίσκεται υπό την ρωσική προστασία, με τη Δήλωση κατάπαυσης του πυρός.

 
Η Αρμενική πλευρά δήλωσε, ότι η απαίτηση του Αζερμπαϊτζάν να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον εναλλακτικό ημιτελή διάδρομο για σύνδεση με την Αρμενία δεν είναι θεμιτή, επειδή το σημείο 6 της Τριμερούς δήλωσης του 2020, το οποίο ορίζει ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία και τη δραστηριότητα του διαδρόμου του Λατσίν που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, αναφέρει τα εξής: «Τα μέρη (Αρμενία, Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν) συμφώνησαν, ότι το σχέδιο για την κατασκευή μιας νέας οδού κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν θα καθοριστεί εντός των επόμενων τριών
ετών».

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε ανοιχτά, ότι ξεκίνησε την κλιμάκωση και την αποκάλεσε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον παράνομων αρμενικών ενόπλων ομάδων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκονται προσωρινά ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας».

Ως εκ τούτου, η αρμενική πλευρά αναμένει μία σαφή και στοχευμένη καταδίκη της νέας βίας από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, από τις χώρες εταίρους, πρωτίστως από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι επιδεινώνεται η κατάσταση στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και πέριξ αυτού εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν κηρύξει μερική επιστράτευση.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από μια αιματηρή εθνοτική σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να ανακτήσει μέρος των εδαφών που ήλεγχαν οι αυτονομιστές.

Βάσει των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας, ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να προστατεύσουν την περιοχή που εξακολουθούσαν να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

Η Μόσχα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, σημειώνοντας πως οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην έκρυθμη περιοχή.

Στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τέσσερις αυτονομιστές μαχητές και τραυμάτισαν άλλους δεκαπέντε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube