Ισραήλ , Παλαιστίνη 5 Μαΐου 2024

Το κρυφό σχέδιο του Νετανιάχου και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Το κρυφό σχέδιο του Νετανιάχου και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Θα γίνει τελικά η εισβολή στη Ράφα;

Παρά το γεγονός ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προαναγγείλει μία χερσαία εισβολή στη Ράφα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, η πραγματικότητα είναι ίσως λίγο διαφορετική.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος της κυβέρνησής του είναι εξάλειψη της Χαμάς, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με μία χερσαία εισβολή στη Ράφα, ωστόσο η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρει λίγο.

«Ο Νετανιάχου προτιμά μια αποδυναμωμένη Χαμάς που εξακολουθεί να ελέγχει τη Γάζα, από οποιαδήποτε άλλη οντότητα που θα λάβει διεθνή αναγνώριση»

Παρόλο που ο ίδιος προμηνύει τη χερσαία εισβολή στη Ράφα, το νοτιότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ο ίδιος φέρεται να έχει άλλους σκοπούς, όπως φανερώνουν οι κινήσεις του.

Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τη φράση «ελέφαντας στο δωμάτιο» (elephant in the room), για να δείξουν ότι οι άνθρωποι μπροστά σε ένα προφανές και σοβαρό πρόβλημα κάνουν πως δεν το βλέπουν ή το παραγκωνίζουν σκοπίμως προκειμένου να μη συζητήσουν γι’ αυτό.

Για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η επόμενη ημέρα στη Γάζα και η συζήτηση για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ένα ζήτημα στο οποίο φαίνεται να τον εξυπηρετεί η ύπαρξη μίας αποδυναμωμένης Χαμάς στη Ράφα.

Οι κινήσεις των IDF

Η Jerusalem Post σε ανάλυσή της εξηγεί τη στρατηγική των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), η οποία μαρτυρά και αποκαλύπτει ουσιαστικά τον πραγματικό σκοπό του Νετανιάχου.

Όπως αναφέρει «οι IDF τερμάτισαν τις έντονες μάχες στη Γάζα πριν από δύο μήνες. Στο αποκορύφωμα της χερσαίας εισβολής, περίπου 20 ταξιαρχίες βρίσκονταν στη Λωρίδα. Στις αρχές Απριλίου, η 98η Μεραρχία εγκατέλειψε τη Λωρίδα και έτσι το Ισραήλ ολοκλήρωσε την απομάκρυνση περίπου του 95% των στρατιωτών στη Γάζα. Οι όμηροι και η Ράφα έμειναν πίσω, αποτελώντας τις δύο βασικές ζωτικές γραμμές της Χαμάς».

«Είναι προφανές ότι η περικύκλωση του εχθρού και η αποκοπή του από τη βάση ανεφοδιασμού του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατιωτικής στρατηγικής», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως «αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ απολάμβανε την τεράστια και πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και των περισσότερων δυτικών κυβερνήσεων».

Μπενιαμίν Νετανιάχου

Έτσι προκύπτει «το προφανές ερώτημα γιατί το Ισραήλ δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την υποστήριξη τους πρώτους μήνες της εκστρατείας για την κατάληψη της Ράφα και την πλήρη ήττα της Χαμάς στο νότο;».

Όπως υπογραμμίζει η Jerusalem Post, ο Νετανιάχου έχει μια  σειρά από αρνητικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά του, ωστόσο δεν είναι ανόητος. Είναι επίσης πολύ έμπειρος στη διαχείριση των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας: «το Ισραήλ έριξε οικειοθελώς όλους τους μοχλούς πίεσης από τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2023, κάτι που είναι ανησυχητικό τη στιγμή που η Χαμάς απέχει πολύ από το να εξαλειφθεί και οι όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στις υπόγειες σήραγγες».

Οι πραγματικές προθέσεις και οι στόχοι του Νετανιάχου για τον πόλεμο

Ο λόγος πίσω από αυτόν τον τρόπο απάντησης του Νετανιάχου, τον οποίο η Jerusalem Post χαρακτηρίζει ως «αδύναμο» είναι «απλά και μόνο επειδή ο Νετανιάχου προτιμά μια αποδυναμωμένη Χαμάς που εξακολουθεί να ελέγχει τη Γάζα, από οποιαδήποτε άλλη οντότητα που θα λάβει διεθνή αναγνώριση και συνεργασία. Αυτό γίνεται για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους που δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς».

Μάλιστα η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρεται σε ένα ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12, το οποίο αναφέρθηκε σε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την επόμενη ημέρα στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εξετάζεται μια διεθνής λύση, κατά την οποία «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διορίσει μια διεθνή μεταβατική αρχή, μια ομάδα εργασίας με βάση το ΝΑΤΟ, η οποία θα εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας για μια περιορισμένη περίοδο πέντε ετών. Κατά τη διάρκειά της θα χτιστούν τα πραγματικά θεμέλια για το παλαιστινιακό κράτος. Το σώμα θα είναι επίσης υπεύθυνο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, την οικοδόμηση των κρατικών θεσμών στη Λωρίδα της Γάζας – και την προετοιμασία για εκλογές μετά από πέντε χρόνια. Εάν αυτό το μοντέλο είναι επιτυχές, θα μεταφερθεί και στη Δυτική Όχθη».

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» του Νετανιάχου

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, η τοποθέτηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Λωρίδα της Γάζας φέρνει στο προσκήνιο τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» για τον Νετανιάχου, αυτόν που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εργάστηκε τόσο σκληρά για να κρύψει όλα τα χρόνια της θητείας του.

«Σε οποιαδήποτε πορεία προς έναν κόσμο μετά τη Χαμάς, δεν θα είναι πλέον δυνατό να αποφεύγεται το παλαιστινιακό ζήτημα και οι απαιτήσεις των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου για το θέμα αυτό. Αυτό θα οδηγήσει επίσης άμεσα στη διάλυση της κυβέρνησης Μπεν Γκβιρ-Σμότριχ-Νετανιάχου. Αυτό το σκεπτικό φέρεται να οδήγησε τον Σμότριχ να δηλώσει το 2015 ότι ‘η Χαμάς είναι πλεονέκτημα’ και ότι ο Νετανιάχου είπε στη συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ το 2019 ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την ενίσχυση της Χαμάς. Αυτές οι ιδεολογίες δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τον Οκτώβριο του 2023».

«Αντιθέτως, έχουν γίνει ακόμη πιο ισχυρές. Από το γεγονός ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στη Χαμάς σημαίνει μια πραγματική συζήτηση για το μέλλον των εδαφών, ο πραγματικός πολεμικός στόχος του Νετανιάχου προέκυψε από την αποδυνάμωση της Χαμάς, αλλά όχι από την πλήρη εξάλειψή της», προσθέτει.

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν το σημείο ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι στη Ράφα (Πηγή: REUTERS/Hatem Khaled)

Σύμφωνα με την ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας, «η Χαμάς, αποδυναμωμένη αλλά ζωντανή και με τον έλεγχο της Γάζας, είναι το κλειδί για τις πιθανότητες του Νετανιάχου να επιτρέψει τη διατήρηση του στάτους κβο, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής του στην εξουσία».

«Τα κοινά συμφέροντα μεταξύ του Σινουάρ και του Νετανιάχου είναι απλά πολύ μεγάλα»

Πλέον ο Νετανιάχου καλείται να «βρει έναν τρόπο να κατηγορήσει τους άλλους, μέσω των αγγελιοφόρων του, για τη μη επίτευξη του δικού του στόχου».

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι τελευταίες αναρτήσεις στο Χ, της βουλευτού του κόμματος του Νετανιάχου του Λικούντ, της Τάλι Γκότλιβ, η οποία προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στις ΗΠΑ και στις πιέσεις της προς το Ισραήλ, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία εξάλειψης της Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ έχουν ευνουχίσει τους μοχλούς πίεσης του Ισραήλ στη Χαμάς. Έχει αποτρέψει μια επίθεση στη Ράφα για τρεις μήνες!», ανέφερε η Γκότλιβ. «Πίεσαν για μια μαζική επέκταση της ποσότητας των φορτηγών με βοήθεια προς τη Γάζα. Στην πραγματικότητα, περίμενε ότι το Ισραήλ θα σταματούσε τις μάχες στη Γάζα», προσέθεσε.

«Εξηγήσεις αυτού του είδους είναι αναμενόμενες και θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Η δεύτερη πρόκληση θα είναι να δημιουργηθεί αρκετή προσοχή σε άλλους τομείς μέχρι το κοινό να καταλάβει γιατί η Χαμάς δεν έχει εξαλειφθεί», προσθέτει η Jerusalem Post.

«Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να αναμένεται, μεταξύ άλλων, η λεκτική και φυσική ανάπτυξη των μετώπων στο Βορρά και την Ανατολή. Η Χαμάς θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Γάζας. Τα κοινά συμφέροντα μεταξύ του Σινουάρ και του Νετανιάχου είναι απλά πολύ μεγάλα για να επιτρέψουν στις IDF να επιτύχουν. Ακούγεται απίστευτο; Ας αφήσουμε τα γεγονότα και όχι τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να μιλήσουν», καταλήγει.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube