Weather Icon

Fake News από το Αζερμπαϊτζάν! Προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στα σύνορα και να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα από την ανθρωπιστική κρίση στο Αρτσάχ

Fake News από το Αζερμπαϊτζάν! Προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στα σύνορα και να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα από την ανθρωπιστική κρίση στο Αρτσάχ

Τις τελευταίες ημέρες, το Αζερμπαϊτζάν έχει εντείνει κατακόρυφα τη διάδοση ψευδών και αναληθών πληροφοριών που αφορούν την Δημοκρατία της Αρμενίας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η παραπληροφόρηση σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων και εξοπλισμού κατά μήκος των κρατικών συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας. Η διάδοση παρόμοιων ψευδών πληροφοριών υποδηλώνει την πρόθεση του Αζερμπαϊτζάν να κλιμακώσει την κατάσταση στην περιοχή.

Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από τη Δημοκρατία της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να διαδίδει τον ισχυρισμό για την παρουσία του Αρμενικού στρατού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που είναι εντελώς αναληθές.

Εθιστούμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο γεγονός ότι η πρόταση της Αρμενίας να στείλει διεθνή διερευνητική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να διευκρινίσει αυτό το θέμα έχει επανειλημμένα απορριφθεί από το Αζερμπαϊτζάν. Με τις συνεχιζόμενες διεκδικήσεις του Αζερμπαϊτζάν, μια τέτοια αποστολή καθίσταται προφανώς πιο επείγουσα.

Είναι επίσης προφανές ότι ένας από τους στόχους της εκστρατείας παραπληροφόρησης που διοργάνωσε το Αζερμπαϊτζάν είναι να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και από τις ενέργειες του για την εθνοκάθαρση υποκινώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα του παράνομου αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν αποτελεί άμεση απόδειξη της παραβίασης της Τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020 από το Αζερμπαϊτζάν. Τα τελευταία χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε σχεδόν όλες τις διατάξεις της τριμερούς δήλωσης, ιδιαίτερα τα σημεία 1, 3, 5, 7, 8, 9.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί από διεθνείς εταίρους, το Αζερμπαϊτζάν αποκλείοντας παράνομα τον διάδρομο του Λατσίν, παραβιάζει επίσης τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του ΔΔΔ της 22 Φεβρουαρίου και της 6ης Ιουλίου του 2023 σχετικά με την αδιάλειπτη κυκλοφορία ανθρώπων, οχημάτων και εμπορευμάτων προς τις δύο κατευθύνσεις μέσω του διαδρόμου του Λατσίν.

Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει επίσης να παραβιάζει πολλές συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά τις διαπραγματεύσεις. Μεταξύ αυτών, σε αντίθεση με τη συμφωνία των Βρυξελλών της 14ης Μαΐου του 2023, μέχρι στιγμής το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει κάνει σαφή δήλωση για την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας των 29 χιλιάδων 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την επανέναρξη της λειτουργίας του σιδηροδρόμου Yeraskh-Ordubad-Meghri-Horadiz.

Το επίσημο Μπακού παρεμποδίζει και με κάθε δυνατό μέσο τον διάλογο με το Στεπανακέρτ, στο πλαίσιο του διεθνούς μηχανισμού.

Στις συνθήκες παράνομου αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν για 8 μήνες, για τρείς εβδομάδες το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει επίσης είσοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ των 400 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκεται στην είσοδο του διαδρόμου του Λατσίν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας υπογραμμίζει ότι η ημερήσια διάταξη για την ειρήνη δεν έχει εναλλακτική στην περιοχή μας. Επιβεβαιώνουμε ότι, παρά όλες τις επιπλοκές, υπάρχει δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης, σταθερής και διαρκούς ειρήνης. Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να απόσχει από όλα τα βήματα που αποσκοπούν στη μείωση αυτής της πιθανότητας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην ειρηνευτική ατζέντα και στις συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Καλεί όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που ενδιαφέρονται για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους για να φέρουν την Αζερική πλευρά σε ένα εποικοδομητικό πεδίο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube