Weather Icon

The Guardian: Μπλεγμένη σε βαθιά κρίση εμπιστοσύνης η Ευρώπη με την Κίνα λόγω κατασκοπείας! 

The Guardian: Μπλεγμένη σε βαθιά κρίση εμπιστοσύνης η Ευρώπη με την Κίνα λόγω κατασκοπείας! 

Αποκαλύψεις εκτεταμένων κινεζικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων με στόχο τη διείσδυση σε ευαίσθητους πολιτικούς, στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στο επίκεντρο Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Βέλγιο.

Καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει τις διπλωματικές του δεσμεύσεις στην Ευρώπη, επισκέπτοντας τη Σερβία στο πλαίσιο της περιοδείας του, η ήπειρος βρίσκεται μπλεγμένη σε μια βαθύτερη κρίση εμπιστοσύνης προς την Κίνα. Αυτή η δυσπιστία έχει τροφοδοτηθεί από πρόσφατες αποκαλύψεις εκτεταμένων κινεζικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων με στόχο τη διείσδυση σε ευαίσθητους πολιτικούς, στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ανακοίνωσε ότι τα βρετανικά στρατιωτικά συστήματα μισθοδοσίας είχαν παραβιαστεί από αυτό που περιέγραψε ως «κακοήθη παράγοντα», με σημαντικά στοιχεία να υποδηλώνουν ότι κινέζοι πράκτορες βρίσκονται πίσω από την παραβίαση. Αυτό το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ευπάθειες σε κρίσιμες εθνικές υποδομές.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, η κατάσταση εμφανίζεται εξίσου ζοφερή. Η σύλληψη τριών Γερμανών υπηκόων που είναι ύποπτοι για διοχέτευση ευαίσθητων τεχνολογικών δεδομένων σε Κινέζους χειριστές υπογραμμίζει τη διάχυτη εμβέλεια του δικτύου πληροφοριών του Πεκίνου. Επιδεινώνοντας αυτές τις ανησυχίες, η σύλληψη του Jian G., βοηθού του Γερμανού ευρωβουλευτή Maximilian Krah από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έχει αποκαλύψει πιθανή κατασκοπεία εντός των πολιτικών κύκλων, στην οποία ο Krah αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το Βέλγιο, επίσης, δεν γλίτωσε. Μετά από ερευνητικά ρεπορτάζ από σημαντικά Μέσα Ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει μια εγκληματική έρευνα κατά του Frank Creyelman, ενός ακροδεξιού πολιτικού που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών για αρκετά χρόνια. Αυτά τα περιστατικά απεικονίζουν συλλογικά μια ήπειρο όλο και πιο επιφυλακτική για τις κινεζικές προθέσεις και ενέργειες.

Οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Martin Thorley από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος, προειδοποιούν ότι τέτοιες δραστηριότητες συνεχίζονται εδώ και χρόνια, αλλά συχνά παραβλέπονται λόγω των οικονομικών δεσμών της Ευρώπης και της εξάρτησης από την Κίνα. «Το ζήτημα έχει εμπλακεί πολύ καιρό στο ραντάρ λόγω των άβολων συνδέσεων της αγοράς και της εφοδιαστικής αλυσίδας με το Πεκίνο», δήλωσε ο Thorley.

Ο Roderich Kiesewetter, Γερμανός βουλευτής και πρώην αξιωματικός του στρατού επέκρινε τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την καθυστερημένη απάντησή τους στην αντιμετώπιση αυτών των προειδοποιήσεων για την Κίνα. Ο Kiesewetter πρότεινε επίσης ότι η δημοσιοποίηση των πρόσφατων συλλήψεων πριν από την επίσκεψη του καγκελαρίου Olaf Scholz στο Πεκίνο μπορεί να είχε δείξει μια πιο σταθερή στάση.

Το εύρος των κινεζικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι εκτεταμένο, που κυμαίνεται από την παραδοσιακή κατασκοπεία έως τις πολύπλοκες δραστηριότητες της «γκρίζας ζώνης», συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης επιρροής και της διεθνικής καταστολής. Σύμφωνα με τον Nigel Inkster, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της MI6, αυτές οι προσπάθειες έχουν ενταθεί εν μέσω της αυξανόμενης ευρωπαϊκής ανησυχίας για τις κινεζικές πολιτικές μετά από γεγονότα όπως οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang και οι γεωπολιτικοί ελιγμοί της Κίνας σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία. σύγκρουση.

Αυτές οι κατασκοπευτικές προσπάθειες στοχεύουν σε γενικές γραμμές στην ευθυγράμμιση των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών τάσεων με τα κινεζικά συμφέροντα, τη συλλογή πληροφοριών για βασικές βιομηχανίες και την παρακολούθηση πληθυσμών της κινεζικής διασποράς, ιδιαίτερα μειονοτικών ομάδων όπως οι Θιβετιανοί, οι Ουιγούροι και οι Χονγκκόνγκοι. Η διπλή απειλή που αντιμετωπίζουν αυτές οι κοινότητες της διασποράς – ξενοφοβία σε ξένες χώρες σε συνδυασμό με στοχευμένη καταστολή από το Πεκίνο – δημιουργεί μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα ανασφάλειας και επιτήρησης.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς ως «κακόβουλη συκοφαντία». Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα, απεικονίζοντας μια εξελιγμένη και στρατηγική προσέγγιση στη νοημοσύνη που δίνει προτεραιότητα στη λεπτή χειραγώγηση έναντι της φανερής αναστάτωσης.

Αυτό το συνεχιζόμενο έπος της κατασκοπείας όχι μόνο τείνει τις διπλωματικές σχέσεις αλλά θέτει επίσης σημαντικές προκλήσεις εθνικής ασφάλειας για την Ευρώπη. Καθώς οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών παλεύουν με αυτές τις περίπλοκες απειλές, η λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων συνεχίζει να παραπαίει σε επισφαλές όριο.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube