Weather Icon

Αποτρόπαιος βιασμός 16χρονης χριστιανής στο Πακιστάν

Αποτρόπαιος βιασμός 16χρονης χριστιανής στο Πακιστάν
Ανάγκη για συστημικές μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση δικαιοσύνης και προστασίας για τα θύματα τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων.
Την Κυριακή του Πάσχα, μια χριστιανή κοπέλα απήχθη υπό την απειλή όπλου από έναν μουσουλμάνο έμπορο στο Rasalpur, Nowshehra, στο Πακιστάν. Την επόμενη μέρα, ο δράστης επικοινώνησε ευθαρσώς με τον πατέρα της κοπέλας, δίνοντάς του εντολή να την παραλάβει από την κατοικία του.

Παρά τις σαφείς ενδείξεις της επίθεσης, που επιβεβαιώθηκαν από ιατρικό πιστοποιητικό που εκδόθηκε από Κρατικό Νοσοκομείο, η αστυνομία απέτυχε να καταχωρίσει FIR (Πρώτη Έκθεση Πληροφοριών). Συγκλονίζει το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές δεν ενήργησαν για να επιδιώξουν τη δικαιοσύνη.

Σε μια θλιβερή εξέλιξη των γεγονότων, η τοπική Jarga ανάγκασε τον πατέρα να παραιτηθεί από την υπόθεση για ένα μόνο 50.000 πακιστανικές ρούπιες και κανόνισε να παντρευτεί το θύμα με τον βιαστή της. Αυτή η σοβαρή αδικία επιτείνει τα δεινά του θύματος και της οικογένειάς του.

Αντιμέτωπος με τέτοιες τρομερές συνθήκες, ο απελπισμένος πατέρας έχει απευθύνει έκκληση στον Γενικό Επιθεωρητή της Αστυνομίας για βοήθεια για τη διαφύλαξη της ζωής του και την αναζήτηση δικαιοσύνης κατά των δραστών. Αυτή η αποκαρδιωτική κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συστημικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ευάλωτων ατόμων και τη διασφάλιση της λογοδοσίας σε περιπτώσεις βίας και εκμετάλλευσης.

Στις 31 Μαρτίου, η Kainat Pervaiz, μίσ 16χρονη χριστιανή κάτοικος Rasalpur, Nowshera, βγήκε αμέριμνη για να αγοράφει προϊόντα από το παντοπωλεία σε έναν τοπικό κεντρικό δρόμο. Η ανήλικη έπεσε θύμα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος όταν την απήγαγε υπό την απειλή όπλου ένας μουσουλμάνος ονόματι Muhammad Suleman. Ο Σουλεμάν τη μετέφερε βίαια σε μια άδεια κατοικία που ανήκει στην αδερφή του στην αποικία Gulbahar, που βρίσκεται στην ίδια πόλη, μεταφέροντάς τη με μοτοσικλέτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, η Kainat υπέμεινε αφάνταστη φρίκη καθώς βιάστηκε βάναυσα πολλές φορές.

Καθώς ξημέρωσε η 1η Απριλίου, ο δράστης, επιδεικνύοντας αναίδεια και θράσος, επικοινώνησε με τον Pervaiz Masih, τον πατέρα της Kainat. Ενημέρωσε απερίσκεπτα τον Masih να πάρει την κόρη του από την κατοικία του Suleman.

Ο Pervaiz Masih, αφηγούμενος τα οδυνηρά γεγονότα στην Βρετανική Ένωση Ασιατών Χριστιανών (British Asian Christian AssociationBACA), ειπε: «Καθόμουν στο γραφείο της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, αναζητώντας βοήθεια όταν έλαβα την κλήση. Είμαι συνταξιούχος φύλακας της Πολεμικής Αεροπορίας, γι’ αυτό επικοινώνησα μαζί τους για βοήθεια και μου έδωσαν οδηγίες να σπεύσω στην τοποθεσία και να φέρω την κόρη μου σε ασφαλές μέρος».

Μόλις έφτασε στο σπίτι του δράστη για να ανασύρει την Kainat, ο Pervaiz Masih υποδέχτηκε με ψεύτικη εγκαρδιότητα από τον Muhammad Suleman. Ο Σουλεμάν κατασκεύασε μια ιστορία, ισχυριζόμενος ότι βρήκε την Καϊνάτ να περιφέρεται σε έναν δρόμο, φαινομενικά χαμένος. Ενημέρωσε με δόλο τη Masih ότι η Kainat είχε αποκαλύψει ότι ήταν από το Rawalpindi και δεν είχε γνωστούς στη Nowshera. Ο Σουλεμάν ξεδιάντροπα ισχυρίστηκε, «Της έδωσα ασφαλές καταφύγιο», προσπαθώντας να κρύψει τις αποτρόπαιες ενέργειές του με κατασκευασμένη καλή θέληση.

Στη συνέχεια, ο κ. Σουλεμάν ξεκλείδωσε μια πόρτα σε ένα δωμάτιο όπου η Kainat κρατήθηκε αιχμάλωτη και της επέτρεψε να ξανασμίξει με τον πατέρα της, φώναξε αμέσως, εκφράζοντας τον φόβο και την αγωνία της. «Έμοιαζε φοβισμένη και τρομοκρατημένη», θυμάται ο Pervaiz Masih. «Έτρεξε κοντά μου κλαίγοντας δυνατά και με ενημέρωσε ότι ο Σουλεμάν την απήγαγε και τη βίασε».

Με την αγωνία της κόρης του να αντηχεί στα αυτιά του, ο Pervaiz Masih δεν έχασε χρόνο. Πήγε γρήγορα την Kainat στο αστυνομικό τμήμα της Nowshera για να αναφέρει τα φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξε εναντίον της ο Muhammad Suleman. Η Kainat διηγήθηκε γενναία τη δοκιμασία της στην αστυνομία, διηγούμενη πώς την απήγαγαν υπό την απειλή όπλου, την είχαν μεταφέρει με τη βία σε άγνωστη τοποθεσία και υπέστη επαναλαμβανόμενες πράξεις βιασμού όλη τη νύχτα. Αποκάλυψε επίσης ότι ο Σουλεμάν της είχε επιτεθεί με το πιστόλι του, προκαλώντας τραυματισμό στη βάση της μύτης της.

Ρούχα που έδειξε η Kainat στην αστυνομία ως απόδειξη του βιασμού που υπέστη.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάθεσης της Kainat και τα στοιχεία του τραύματός της, η αστυνομία δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Αντίθετα, συμβούλεψαν απερίσκεπτα τον Pervaiz Masih να κάνει έναν συμβιβασμό, επικαλούμενοι τους νόμους Qisas και Diyat του Πακιστάν . Σύμφωνα με αυτούς τους νόμους, οι δράστες βιασμού και δολοφονίας μπορούν να αποφύγουν τη δικαιοσύνη πληρώνοντας δωροδοκίες. Αυτή η κατακριτέα απάντηση των αρχών βάθυνε απλώς την αδικία που υπέστη η Kainat και η οικογένειά της, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για συστημικές μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση δικαιοσύνης και προστασίας για τα θύματα τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων.

“Αρνήθηκα να συμβιβαστώ με αποζημίωση και επέμενα στην εγγραφή ενός FIR”, δήλωσε σταθερά ο Pervaiz Masih στην ομάδα της BACA. Ωστόσο, η έκκλησή του για δικαιοσύνη έπεσε στο κενό.

Την επόμενη μέρα, η αστυνομία κάλεσε τον Pervaiz Masih στο τμήμα και του έδωσε εντολή να λάβει Ιατρικό-Νομικό Πιστοποιητικό (MLC) από το Επαρχιακό Νοσοκομείο (DHQ) στη Nowshera. Στις 4 Απριλίου, ο Δρ Arshiya εξέδωσε το MLC, επιβεβαιώνοντας τόσο τον βιασμό της Kainat όσο και τα τραύματα που υπέστη στη βάση της μύτης της.

Παρά τα αδιάψευστα στοιχεία που παρείχε το MLC, η αστυνομία αρνήθηκε σοκαριστικά να καταχωρίσει ένα FIR, επιλέγοντας αντ’ αυτού να επιτρέψει στην τοπική τζίργκα [ανεπίσημοι ηγέτες από την τοπική κοινότητα] να διαιτητεύσει το θέμα εντός των ορίων του αστυνομικού τμήματος.

«Στις 5 Απριλίου, μέλη της jirga έφτασαν βίαια στην κατοικία μου και με ανάγκασαν να τους συνοδεύσω στο αστυνομικό τμήμα», αφηγήθηκε ο Pervaiz Masih. «Απείλησαν ότι θα απαγάγουν τις κόρες μου αν τολμούσα να αντισταθώ».

Σε μια ανησυχητική τροπή των γεγονότων, συντάχθηκε μια συμφωνία παρουσία της αστυνομίας, η οποία όριζε ότι ο Pervaiz Masih είχε συμφωνήσει σε συμβιβασμό με τον Muhammad Suleman. Οι όροι της συμφωνίας υπαγόρευαν ότι ο Σουλεμάν θα παντρευόταν τον Καϊνάτ και σε αντάλλαγμα, ο Περβέιζ Μασίχ θα έπαιρνε 50.000 πακιστανικές ρούπιες  (δηλαδή 142 αγγλικές λίρες) ως αποζημίωση για τη συγχώρεση του Σουλεμάν.

Την ίδια μοιραία νύχτα, ο Pervaiz Masih επικοινώνησε με τον Matthew Suleman, τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ειρήνης στο KPK, ο οποίος ήταν γνωστός για την υπεράσπιση της αδικίας. Μαζί, αναζήτησαν καταφύγιο στο γραφείο του Υποδιευθυντή της Αστυνομίας (DSP) στο KPK, όπου ο Pervaiz Masih ζήτησε με πάθος να αποδοθεί δικαιοσύνη για την αθώα κόρη του, Kainat. Το DSP τους διαβεβαίωσε για δικαιοσύνη και ζήτησε αμέσως από τον Αξιωματικό του Σταθμού (SHO) του Αστυνομικού Σταθμού Nowshera να καταχωρίσει ένα FIR εναντίον του Muhammad Suleman και να εξηγήσει την καθυστέρηση.

Ωστόσο, παρά τις εντολές του προϊσταμένου του, ο SHO τις αγνόησε κατάφωρα και καθυστέρησε την εγγραφή του FIR μέχρι τις 11 Απριλίου. Αυτή η κατάφωρη περιφρόνηση για την εξουσία και τη δικαιοσύνη επιδείνωσε περαιτέρω την αγωνία και την απογοήτευση που αντιμετώπισαν ο Pervaiz Masih και η οικογένειά του.

Επιπλέον, ο Pervaiz Masih απειλείται συνεχώς από την τοπική κοινότητα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή και τον πλούτο του Muhammad Suleman ως μέλος της τοπικής επιτροπής εμπόρων. Η οικονομική μόχλευση του Suleman, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να εκφοβίζει, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον Pervaiz Masih και την οικογένειά του. Ως συνταξιούχος φύλακας από την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν στην Πεσαβάρ, ο Pervaiz Masih εγκαταστάθηκε πρόσφατα στη Nowshera με τη σύζυγό του και τις τρεις μικρές κόρες του. Το νοικιασμένο σπίτι τους έχει γίνει τόπος φόβου και ευπάθειας, με τους ενόχους να εκπέμπουν απειλές για να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί από την υπόθεση.

Ο Pervaiz Masih καλεί σε βοήθεια καθώς αναζητά δικαιοσύνη.

Σε μια απελπισμένη προσπάθεια για ασφάλεια, ο Pervaiz Masih και η οικογένειά του έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε ένα μέρος που παρείχε ο κ. Suresh Kumar, MPA (Μέλος της Επαρχιακής Συνέλευσης). Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης της ομάδας BACA στις 16 Απριλίου στο Μαρντάν, ο Pervaiz Masih αποκάλυψε την έντονη πίεση και τις απειλές που αντιμετωπίζει από την τοπική μουσουλμανική κοινότητα για να αποδεχτεί έναν συμβιβασμό και να εγκαταλείψει την επιδίωξή του για δικαιοσύνη. Η κατάσταση απεικονίζει μια σκοτεινή εικόνα των συστημικών αποτυχιών και της δυστυχίας των περιθωριοποιημένων ατόμων στην αναζήτηση δικαιοσύνης εναντίον των αδίκων με επιρροή.

ΠΗΓΗ: British Asian Christian Association

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube