Weather Icon

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Πάγωσαν οι συζητήσεις για την απελευθέρωση των μεταφορών! Ενημερώθηκε ο Ερυθρός Σταυρός για τους Αρμενίους αιχμαλώτους

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Πάγωσαν οι συζητήσεις για την απελευθέρωση των μεταφορών! Ενημερώθηκε ο Ερυθρός Σταυρός για τους Αρμενίους αιχμαλώτους

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Διακόπηκαν οι συζητήσεις με τη Ρωσία για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών και των μεταφορών λόγω της έντασης στην περιοχή. Το θέμα των έξι αιχμαλώτων στρατιωτών συζητήθηκε μεταξύ του Συνήγορου υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αρμενία, και του επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού

Ο υπηρεσιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μερ Γκριγκοριάν, δήλωσε την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021, ότι πάγωσαν οι επαφές για την απελευθέρωση των μεταφορών στην περιοχή.

Ο Γκριγοριάν μαζί με τον Ρώσο και τον Αζέρο ομόλογό του είναι μέλος της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών και έργων υποδομής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

«Αυτές οι εργασίες θα έχουν αποτέλεσμα εφόσον η κατάσταση σταθεροποιηθεί», δήλωσε την Τρίτη ο Γκριγκοριάν σύμφωνα με την αρμενική ιστοσελίδα «Aysor.com»

«Σε αυτήν την κατάσταση με την ένταση στα σύνορα, δεν νομίζω, ότι η συζήτηση σε αυτή τη βάση είναι εποικοδομητική. Οι επαφές πρόσφατα διακόπηκαν», πρόσθεσε και διέψευσε τα σενάρια συνωμοσίας περί κρυφού εγγράφου, το οποίο αναφέρει, ότι η αρμενική πλευρά έχει ή θα υπογράψει τη δημιουργία διαδρόμου οδικού δικτύου μέσω της επικράτειας της Αρμενίας

Το χρονικό της αναθέρμανσης στον Νότιο Καύκασο

Υπενθυμίζεται, ότι το πρωί της 12ης Μαΐου, ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Αρμενίας. Στην επαρχία Σιουνίκ Αζέροι στρατιώτες εισήλθαν σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων και περικύκλωσαν τη λίμνη Σεβ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αποτελεί κυρίως τμήμα της Αρμενίας.

Στις 13 Μαΐου συνεχίστηκε η εισβολή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, προχωρώντας μέχρι το Βαρντένι της επαρχίας Κεργακουνίκ και στο Σισιάν (επαρχία Σιουίκ). Αρμενικές πηγές κάνουν λόγο για παρουσία 1000 Αζέρων στρατιωτών εντός αρμενικών συνόρων. Στις 25 Μαΐου σκοτώθηκε Αρμένιος στρατιώτης από αζέρικα πυρά, ενώ στις 27 Μαΐου έξι Αρμένιοι στρατιώτες συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν από τις αζέρικες δυνάμεις.

Ενημερώθηκε ο Ερυθρός Σταυρός για την αιχμαλωσία έξι Αρμενίων

Το θέμα των έξι Αρμενίων αιχμαλώτων στρατιωτών συζητήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαΐου μεταξύ του Συνήγορου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αρμενία, Αρμάν Τατογιάν και του επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στην Αρμενία, Τιερί Ριμπώ.

«Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις οικογένειες των στρατιωτών», έγραψε σε σχόλιό του στο Facebook ο Τατογιάν, ο οποίος αποκάλυψε τις συζητήσεις με τον προϊστάμενο του Ερυθρού Σταυρού στην Αρμενία.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Αρμενία, Τιερί Ριμπώ

Να αποσύρει τα στρατεύματά του το Αζερμπαϊτζάν

Την πρόταση του Νικόλ Πασινιάν στις 27 Μαΐου για ανάπτυξη δύναμης από Ρώσους φύλακες στην παραμεθώριο και συγκεκριμένα στις περιοχές Καπάν, Μεγκρί και Τεκ, όπου υπάρχουν εντάσεις με την εισβολή των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σχολίασε, στις 31 Μαΐου, η επικεφαλής του μπλοκ «My Step» του κοινοβουλίου, Λιλίτ Μακούντς. Η βουλευτής, η οποία υπήρξε υπουργός πολιτισμού της Αρμενίας, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Νικόλ Πασινιάν, υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν μπορεί να συζητηθεί μέχρι το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει τα στρατευματά του από την αρμενική παραμεθώριο.

Η Μακούντς θεωρεί, ότι τα μέλη της ομάδας του Μινσκ στηρίζουν την πρόταση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, για αποσύρση στρατευμάτων από τα σύνορα τόσο της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν και ταυτόχρονη ανάπτυξη συνοριοφυλάκων από τη Ρωσία και τα κράτη-μελών της ομάδας του Μινσκ . Το πρόβλημα είναι, ότι τη χρονική περίοδο που ο Πασινιάν έκανε αυτήν την πρόταση, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, σε δηλώσεις του, απειλούσε να καταστρέψει την Αρμενία.

Καθορισμό των συνόρων θέλουν οι Αζέροι

Στο μεταξύ το Αζερμπαϊτζάν το οποίο έχει εισβάλλει σε αρμένικο έδαφος από τα μέσα Μαΐου συνεχίζει να μιλά για καθορισμό των συνόρων. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Λεϊλά Αμπντουλάγεβα.

Η φωνή της αζερικής διπλωματίας, υποστήριξε, ότι το Μπακού στηρίζει το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας για ειρηνική επίλυση της έντασης στα αρμενοαζερικά σύνορα και την οριοθέτηση των συνόρων, με σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία των δύο κρατών, όπως μεταδίδει η αζερική ιστοσελίδα, Interfax.az.

Διαβάστε επίσης:

Στα ύψη η πολιτική κρίση στην Αρμενία! Άδειασε το ΥΠΕΞ από τις παραιτήσεις – Σε Γαλλία και Βέλγιο ο Πασινιάν για να συναντηθεί με Μακρόν και Σαρλ Μισέλ

 Τηλεοπτικό Debate πριν τις εκλογές! Ο Πασινιάν βγάζει στη σέντρα τους αντιπάλους του

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube