Weather Icon

Αρμενία: Τηλεοπτικό Debate πριν τις εκλογές! Ο Πασινιάν βγάζει στη σέντρα τους αντιπάλους του

Αρμενία: Τηλεοπτικό Debate πριν τις εκλογές! Ο Πασινιάν βγάζει στη σέντρα τους αντιπάλους του

Αρμενία: Ο Πασινιάν περιμένει τον Πετροσιάν και τον Κοτσαριάν, ζωντανά στην τηλεόραση, στις 18 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν οι Αρμένιοι προσέλθουν στις κάλπες.

Σε debate ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στην Αρμενία κάλεσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τους πρώην προέδρους της χώρας, Τερ Πετροσιάν * και Ρόμπερτ Κοτσαριάν**.

Ο Πασινιάν, όπως μεταδίδει το panarmenian.net, είπε, ότι θα περιμένει τον Πετροσιάν και τον Κοτσαριάν, ζωντανά στην τηλεόραση, στις 18 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν οι Αρμένιοι προσέλθουν στις κάλπες. Σημειωτέον, ότι ο αρμενικός λαός θα ξληθεί για να καταθέσει την ψήφο του, εν μέσω πολιτικής και στρατιωτικής κρίσης, καθότι στα νοτιανατολικά σύνορα έχουν εισβάλλει από τις 12 Μαΐου ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, με την κυβέρνηση Πασινιάν να αδυνατεί να αποκρούσει την εισβολή και την κατοχή και να περιμένει ως μάννα εξ ουρανού τη ρωσική βοήθεια, αγνοώντας το αρχαιοελληνικό γνωμικό «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, οι προηγούμενοι ηγέτες της Αρμενίας, οι οποίοι θα είναι και οι βασικοί του αντίπαλοι στις εκλογές, πρέπει να απαντήσει στις θέσεις και εκτιμήσεις του για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Θα ρωτήσω τον Ρόμπερτ Κοτσαριάν γιατί το Ναγκόρνο Καραμπάχ αφέθηκε έξω από τις διαπραγματευτικές διαδικασίες; Από εκεί προήλθε η θεωρία συνωμοσίας για την παράδοση του Μεγκρί στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ο Κοτσαριάν έθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας προς συζήτηση», είπε ο Πασινιάν σε συνάντηση με υποστηρικτές του την Κυριακή 30 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πασινιάν στις 18 Μαρτίου εξήγγειλε πρόωρες εκλογές, μετά την πολιτική κρίση, που δημιουργήθηκε λόγω της ήττας της Αρμενίας στον πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών με τη Δημοκρατία του Αρτσάχ που διοικείται από Αρμένιους, να επιστρέφει επτά περιοχές στους Αζέρους.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αρμενίας στις 20 Ιουνίου θα συμμετέχουν 23 κόμματα και 4 πολιτικοί συνασπισμοί.

* Ο Τερ Πετροσιάν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Αρμενίας μετά το σοβιετικό καθεστώς. Πήρε τη θέση του με τη στήριξη του κόσμου, καθότι ψηφίστηκε να εκλεγεί στην προεδρία το 1991 διατηρώντας το αξίωμά του μέχρι το 1998. Οδήγησε τη χώρα κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν. Τον Φεβρουάριο του 1998 παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών με τα βασικά μέλη της κυβέρνησης, κυρίως με τον υπουργό Άμυνας Βάζγκεν Σαργκισιάν και τον πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Κοτσαριάν, σχετικά με μια πρόταση ειρήνης για τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στην προεδρία τον διαδέχτηκε ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν.

** Ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν υπήρξε πρωθυπουργός της Αρμενίας την περίοδο 1992-1998. Από το 1998 και για μια δεκαετία υπηρέτησε ως πρόεδρος της Αρμενίας. Επί προεδρίας του η χώρα παρουσίασε αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη κατά 12% ετησίως.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube