Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Δεκεμβρίου 2010

Οι απειλές της Κίνας για «συνέπειες» λύγισαν 18 χώρες

∆ΕΚΑΟΚΤΩ ΧΩΡΕΣ, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Κίνας, ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν την Παρασκευή στο Οσλο γιατην απονοµή του Νοµπέλ Ειρήνης στον κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαοµπό. Η νορβηγική επιτροπή, η οποία περιγράφει τον Λιου ως το σπουδαιότερο σύµβολο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στην Κίνα, εξέδωσε ανακοίνωση µε τις χώρες που αρνήθηκαν την πρόσκληση, απαντώντας µε αυτόν τον τρόπο σε προηγούµενο ισχυρισµό του Πεκίνου ότι η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας θα απέχει από τηντελετή βράβευσης. 


«Περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανώσεις εξέφρασαν µε αδήριτο τρόπο τη στήριξή τους στη θέση της Κίνας», υποστήριξε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε: «∆εν θα αλλάξουµε εξαιτίας της επέµβασης µερικών κλόουν».

Οι χώρες που δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση, σύµφωνα µε την επιτροπή, είναι η Ρωσία, το Καζαχστάν, η Κολοµβία,η Τυνησία,η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Σερβία, το Ιράκ, το Ιράν, το Βιετνάµ,το Αφγανιστάν,η Βενεζουέλα,οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, το Σουδάν,η Ουκρανία,η Κούβα και το Μαρόκο.

Στην ίδια ανακοίνωση η επιτροπή υποστηρίζει πως η Κίνα ακολούθησεµια πρωτάκουστηεκστρατεία, στέλνοντας επιστολές σε ξένους πρεσβευτές, προειδοποιώντας τους για τις συνέπειες σε περίπτωση που παραστούν στην τελετή.

Τον Λιου, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών για τη δράση του, θα εκπροσωπεί συµβολικά ένα άδειο κάθισµα, ενώ ένακείµενό του θα διαβάσει η ηθοποιός Λιβ Ούλµαν. Η σύζυγός του έχει τεθεί σε κατ’ οίκονπεριορισµό µετά την ανακοίνωση της βράβευσής του. 
TA NEA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube