Επιστολή στο Κογκρέσκο των ΗΠΑ για τη ενίσχυση της Αρμενίας και την επιβολή κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν

Επιστολή στο Κογκρέσκο των ΗΠΑ για τη ενίσχυση της Αρμενίας και την επιβολή κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν

Ιδιαίτερη ανησυχία για τις προθέσεις του καθεστώτος του Αλίεφ να εξαπολύσει νέο πόλεμο κατά της Αρμενίας. 

Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές προμήθειες στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Επιτροπή Κονδυλίων της Βουλής των Αντιπροσώπων του 66μελούς αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε τη χορήγηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων στους πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν βίαια από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Αρμενία, τη διακοπή όλων των στρατιωτικών πιστώσεων και των πιστώσεων ασφαλείας προς το Αζερμπαϊτζάν και τη μελέτη κυρώσεων κατά των εγκληματιών πολέμου του Αζερμπαϊτζάν.

Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της υποεπιτροπής πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Ντίαζ-Μπάλαρτ και στη βουλευτή Μπάρμπαρα Λι.

Στην επιστολή, οι βουλευτές ζήτησαν επίσης 20 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική χρηματοδότηση, 10 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση στο εξωτερικό, άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια για νομικές μεταρρυθμίσεις και άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι συντάκτες της επιστολής εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τις προθέσεις του καθεστώτος του Αλίεφ να εξαπολύσει νέο πόλεμο κατά της Αρμενίας. Οι βουλευτές ανέφεραν ότι ο Ιλχάμ Αλίγιεφ έχει επανειλημμένα αποδείξει με τις γενοκτονικές του ενέργειες ότι δεν είναι ένας ειλικρινής παίκτης στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παρέχουν καμία βοήθεια ασφαλείας στο καθεστώς του.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες καταδίκασαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και τους διεθνείς οργανισμούς επειδή δεν κατέστησαν την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ” Είναι καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για να διασφαλίσουν ότι οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν θα λογοδοτήσουν για όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου”, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν χρηματοδότηση για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει χρηματοδότηση για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το 2024, καλώντας την κυβέρνηση να παράσχει χρηματοδότηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπακού για την αποκατάσταση, διατήρηση και προστασία των χώρων λατρείας και άλλων θρησκευτικών ή πολιτιστικών χώρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στις γύρω περιοχές.

Η έκθεση προτείνει επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να συμπεριλάβει το Αζερμπαϊτζάν στον κατάλογο των “χωρών που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία” για τις συστηματικές, συνεχιζόμενες και κατάφωρες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Διεθνής Επιτροπή για τη Θρησκευτική Ελευθερία υπογράμμισε στην έκθεση ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να απειλεί τους θρησκευτικούς χώρους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και γύρω από αυτό το 2023.

Η έκθεση υπενθύμισε τη συμπεριφορά του Μουμπαρίζ Γκουρμπανλί, προέδρου της Κρατικής Επιτροπής για την Εργασία με τις Θρησκείες του Αζερμπαϊτζάν. Αυτός κάλεσε τους κληρικούς της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας να εγκαταλείψουν το Dadivank, λέγοντας ότι δήθεν δεν έχουν καμία σχέση με αυτή τη θρησκευτική δομή.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube