Ισπανία 22 Μαΐου 2024

Bloomberg: Ο διπλωματικός πόλεμος Ισπανίας – Αργεντινής

Bloomberg: Ο διπλωματικός πόλεμος Ισπανίας – Αργεντινής

Ποιες  οι στοχεύσεις Σάντσεθ – Μιλέι

Εκείνο που άρχισε με μια ισπανική “ατάκα” από κυβερνητικά χείλη ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι παίρνει ναρκωτικά, κατέληξε γρήγορα σε μια ολοκληρωτική διπλωματική διαμάχη που είναι από τις χειρότερες από τότε που ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από το Μπουένος Άιρες πετώντας πάνω από τα νησιά Φόκλαντ πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

“Από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρχει πρεσβευτής στο Μπουένος Άιρες”, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνέντευξη Τύπου. 

Η Αργεντινή είχε εμπλακεί στο παρελθόν διαμάχες με τη Βραζιλία, αλλά και με την Κολομβία, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα. Ο συγκεκριμένος καβγάς, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρός και με μεγαλύτερες συνέπειες, εν μέρει λόγω της εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού στο εσωτερικό δύο χωρών που μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς.

Γεγονός είναι ότι μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η Αργεντινή κατάφερε να έρθει σε ρήξη με τον δεύτερο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα – και καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να επιδιώκει μια επάνοδο στην κανονικότητα. 

Η Ισπανία έχει τεράστιο εταιρικό αποτύπωμα σε μια χώρα γνωστή για τις χρεοκοπίες της, όπου η παρουσία της Banco Santander και της Telefonica αποτελούν βασικό μέρος της λειτουργίας της οικονομίας και των υποδομών. Η Ισπανία τυγχάνει επίσης να φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Αργεντινών στο εξωτερικό. Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινή γλώσσα και πολιτιστικές αναφορές – και τείνουν να αγαπούν η μία το ποδόσφαιρο της άλλης.

Αυτό που έκανε ο Σάντσεθ “είναι πραγματικά ανεξήγητο”, έγραψε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. “Το μόνο πράγμα που έκανε μεταφέροντας κάτι προσωπικό σε κρατικό επίπεδο είναι να δείξει την πολιτική του ανωριμότητα, γιατί πρέπει να υπάρχουν λίγες χώρες που αγαπούν η μία την άλλη όσο η Ισπανία και η Αργεντινή”.

Η αντιπαράθεση χρονολογείται από τις αρχές Μαΐου, όταν ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας είπε ότι ο Μιλέι είχε καταναλώσει “ουσίες”. Ο υπουργός αναφερόταν σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Μιλέι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του περασμένου έτους, όταν ζήτησε “να σταματήσουν να μιλάνε στο αφτί του”, προφανώς επειδή το ακουστικό του δεν λειτουργούσε σωστά. 

Ο λόγος για τον οποίο οι δύο πλευρές δεν έχουν θάψει το τσεκούρι του διπλωματικού πολέμου πιθανότατα οφείλεται σε δύο ηγέτες που βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος και είναι αρκετά καλοί γνώστες των μέσων ενημέρωσης για να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αυτό το σήριαλ ως αντιπερισπασμό από τα προβλήματά τους στην πατρίδα τους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δημοσίευσε ένα βίντεο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Αργεντινή πέρυσι, υποστηρίζοντας τον αντίπαλο του Μιλέι, Σέρχιο Μάσα – και αυτό δεν τον έκανε ιδιαίτερως αγαπητό στη νέα δομή εξουσίας στο Μπουένος Άιρες.  

Στη συνέχεια, ο Μιλέι αποφάσισε να απαντήσει, παρακολουθώντας μια συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox το περασμένο σαββατοκύριακο και λέγοντας την Τρίτη ότι ο Σάντσεθ πρέπει να λάβει συμβουλές για το “σύμπλεγμα κατωτερότητάς του” και να προσλάβει δικηγόρο για τη σύζυγό του, η οποία βρίσκεται υπό έρευνα για υπόθεση διαφθοράς και παράτυπης άσκησης επιρροής.

Πίσω στη Μαδρίτη, ο σοσιαλιστής ηγέτης σκεφτόταν να αποχωρήσει από το αξίωμα λόγω του δημόσιου ελέγχου των υποθέσεων της συζύγου του. Στο Μπουένος Άιρες, ο ίδιος ο Μιλέι επικρίνεται ως εκκεντρικός, με την οικονομία της χώρας του να είναι ακόμα σε χαώδη κατάσταση και μεταρρυθμίσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.

“Πρόκειται αποκλειστικά για επίδειξη”, αναφέρει ο Ντιέγκο Γκελάρ, πρώην πρεσβευτής της Αργεντινής στην Κίνα και τις ΗΠΑ. “Ο Μιλέι έπεσε στην παγίδα οικειοθελώς και αυτή είναι η ευκαιρία του Σάντσεθ να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να βελτιώσει τις εκλογικές του προοπτικές για τις 9 Ιουνίου – αυτό το τσίρκο τελειώνει τον Ιούνιο”.

Ποιος λοιπόν θα υποχωρήσει πρώτος;

Ο Μιλέι, μιλώντας τηλεφωνικά στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό LN+ μετά την ανακοίνωση της Ισπανίας για την απόσυρση του πρεσβευτή της από το Μπουένος Άιρες, υπονόησε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανταπαντήσει. “Ο Πέδρο Σάντσεθ κάνει τεράστιο λάθος. Δεν θα καταστώ τόσο ανόητος ώστε να επαναλάβω το ίδιο λάθος”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube