Τουρκία 22 Μαΐου 2024

Αλλαγές στην Τουρκία – Ο Ερντογάν θα αποφασίζει πλέον για κήρυξη πολέμου και επιστράτευση

Αλλαγές στην Τουρκία – Ο Ερντογάν θα αποφασίζει πλέον για κήρυξη πολέμου και επιστράτευση

Με νέο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν

Σε μία πολύ ύποπτη κίνηση προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης, καθώς με προεδρικό διάταγμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διατάσσεται η επιστράτευση στην Τουρκία και επίσης αλλάζει και ο τρόπος κήρυξης πολέμου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του προέδρου Ερντογάν, άλλαξε ο υφιστάμενος “Κανονισμός Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου”. Ο κανονισμός, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αντικαθιστά τον προηγούμενο “Εσωτερικό Κανονισμό για την Επιστράτευση και την Πολεμική Κατάσταση” που ίσχυε από το 1990.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η νέα ρύθμιση αντικαθιστά το “Καταστατικό περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου” που θεσπίστηκε με την Υπουργική Απόφαση αριθ. 90/500, ημερομηνίας 24 Μαΐου 1990. Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με το άρθρο 19 του περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου Νόμου αριθ. 2941, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 1983, και το άρθρο 57 του νόμου περί προσλήψεων αριθ. 7179, με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2019.

Ο νέος κανονισμός 52 σελίδων περιγράφει ότι η κινητοποίηση περιλαμβάνει όλες τις προετοιμασίες και τα μέτρα για την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για πόλεμο, καθώς και την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας και διαχείρισης στις συνθήκες πολέμου.

Το Υπουργείο Άμυνας ορίζει την κινητοποίηση ως μια κατάσταση στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες περιορίζονται εν μέρει ή πλήρως από το νόμο. Για να κηρυχθεί επιστράτευση, πρέπει να υπάρχει μια επικείμενη πιθανότητα πολέμου με άλλο κράτος ή κράτη ή μια κατάσταση εσωτερικής αναταραχής που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό κανονικές συνθήκες.  

Με αυτή την αλλαγή, η εξουσία για την επιστράτευση και την κήρυξη πολέμου μεταφέρεται από το υπουργικό συμβούλιο στον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας.

Το έγγραφο:

Με νέο προεδρικό διάταγμα, ο Ερντογάν θα αποφασίζει πλέον για κήρυξη πολέμου και επιστράτευση

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο η εφαρμογή του κανονισμού σηματοδοτεί μια σημαντική ενημέρωση του νομικού πλαισίου της Τουρκίας σχετικά με την εθνική άμυνα, διασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την ολοκληρωμένη προετοιμασία για πιθανές κρίσεις ή σενάρια εν καιρώ πολέμου.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube