Για έντονες μάχες που μαίνονται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Σημειώνονται έντονες μάχες σε όλη τη γραμμή του μετώπου», είπε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

«Συζητήσαμε για αμυντικές ενέργειες και (τρόπους) για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας στην περιοχή του Χάρκοβο» (βορειοανατολικά), πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Ουκρανία στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή του Χάρκοβο και απαντά στη ρωσική επίθεση με δυνάμεις πυροβολικού και drones.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι το Κίεβο θα απαντήσει στη νέα ρωσική πρόκληση με ισχύ και κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι η Ρωσία «σίγουρα θα εντείνει τις επιθέσεις της και θα διατηρήσει περισσότερους στρατιώτες» στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσα «τις επόμενες εβδομάδες» και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων.

«Δεν αναμένουμε κάποια σημαντική πρόοδο» από τα ρωσικά στρατεύματα, ωστόσο, πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, καταλήγοντας ότι: «έχουμε εμπιστοσύνη στις ουκρανικές δυνάμεις και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να τις στείλουμε (… ) τα όπλα που χρειάζονται για να αμυνθούν από αυτές τις επιθέσεις».

Δύο διασυνοριακές επιθέσεις στη βόρεια Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο διασυνοριακές επιθέσεις εντός της βόρειας Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες από ουκρανικές πηγές και αξιωματούχους – σε αυτό που ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky αποκαλεί «νέο κύμα αντεπιτιθέμενων ενεργειών» από τη Ρωσία.

Στην πρώτη, Ρώσοι στρατιώτες διείσδυσαν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο προς την πόλη Βοβτσάνσκ, δήλωσε στο CNN μια ουκρανική στρατιωτική πηγή. Ο στόχος, είπε η πηγή, «ήταν να φτάσουμε σε βάθος 10 χιλιομέτρων και να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα για να εξασφαλίσουμε το ρωσικό έδαφος από το να αισθανθεί τον πόλεμο».

Σε επίσημη δήλωση, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν πέρα από τα σύνορα περίπου στις 5:00 το πρωί της Παρασκευής, μετά από μια ημέρα εντατικών επιθέσεων στη συνοριακή περιοχή με κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες και πυροβολικό.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι ουκρανικές εφεδρικές μονάδες είχαν αναπτυχθεί για την ενίσχυση της άμυνας στην περιοχή.

Μια δεύτερη ουκρανική πηγή με άμεση γνώση των εξελίξεων στην πρώτη γραμμή είπε στο CNN ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν διεισδύσει επίσης πέντε χιλιόμετρα εντός της Ουκρανίας προς το χωριό Krasne, το οποίο βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων, δυτικά του Vovchansk. Η πηγή είπε ότι η ρωσική χερσαία επίθεση προς το Κράσνε πραγματοποιήθηκε από τέσσερα ρωσικά τάγματα – περίπου 2.000 ανδρών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει πολλές πληροφορίες για τη δεύτερη ρωσική ώθηση, αν και το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, στην ενημέρωση της Παρασκευής το απόγευμα, σημείωσε ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή Krasne και σε δύο γειτονικά χωριά.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το DeepStateMap, μια ουκρανική ομάδα παρακολούθησης που ενημερώνει καθημερινά τις εξελίξεις στην πρώτη γραμμή, έδειξε τέσσερα χωριά το ένα δίπλα στο άλλο – συμπεριλαμβανομένου του Krasne – στη γκρίζα περιοχή.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν υποβάθμισε τη σοβαρότητά τους, αλλά είπε ότι ο στρατός της Ουκρανίας περίμενε μια τέτοια κίνηση.  «Η Ρωσία ξεκίνησε ένα νέο κύμα αντεπιθέσεων στην [βόρεια περιοχή του Χάρκοβο]. Η Ουκρανία τους συνάντησε εκεί με τα στρατεύματά μας, τις ταξιαρχίες και το πυροβολικό μας», είπε στους δημοσιογράφους νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών έχουν κληθεί να απομακρυνθούν από τις αρχές. Η εθνική αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες και ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν αστυνομικούς να βοηθούν τους ανθρώπους να μαζεύουν τα υπάρχοντά τους σε αστυνομικά οχήματα πριν οδηγηθούν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, CNN, Ναυτεμπορική