Γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Πώς πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι

Του Anthony Dworkin

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου ότι ζητά εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες για τον πόλεμο στη Γάζα, την ευρύτερη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και τη διεθνή δικαιοσύνη. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει τον παράγοντα της ατομικής ευθύνης για ενέργειες σε μια σύγκρουση που έχει βασανίσει τους πολίτες και κατά τη διάρκειά της, έχουν διαπραχθεί προφανή πολλαπλά εγκλήματα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που εισαγγελέας του ΔΠΔ υπέβαλε αίτηση για ένταλμα κατά πολιτικού ηγέτη δυτικού συμμάχου.

Πώς πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι

Η αίτηση εντάλματος προστίθεται στον κατάλογο των αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αυτό θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ να διπλασιάσουν τον έλεγχο τους για να βεβαιωθούν ότι δεν υποστηρίζουν τέτοια εγκλήματα και ότι δεν κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ επιτρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα σε επαρκείς ποσότητες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι απόπειρες δυσφήμησης του έργου του ΔΠΔ –ή να επηρεάσουν την απόφαση του προδικαστικού τμήματος για τα εντάλματα– θα υπονομεύσουν τον ισχυρισμό τους ότι υποστηρίζουν το διεθνές κράτος δικαίου, ειδικά αφού υποστήριξαν σθεναρά τα εντάλματα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Ο Πούτιν για την Ουκρανία. Θα ήταν επίσης άστοχο για τις ευρωπαϊκές χώρες να επιτεθούν στο δικαστήριο επειδή ζητούν εντάλματα σύλληψης κατά εκπροσώπων ενός δημοκρατικού κράτους, όπως έχουν κάνει ορισμένοι ηγέτες, καθώς αυτό θα υποδηλώνει στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω του νόμου.

Τα επικείμενα εντάλματα θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στον τερματισμό της σύγκρουσης. Παρά την αρχική “εθνική αντίδραση”, τα εντάλματα θα μπορούσαν με την πάροδο του χρόνου να περιθωριοποιήσουν τον Νετανιάχου και να ενθαρρύνουν την εκλογή μιας νέας –και λιγότερο σκληροπυρηνικής– ισραηλινής κυβέρνησης. Εναλλακτικά, το άρθρο 16 του καταστατικού του ΔΠΔ επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναστείλει τις έρευνες ή τις διώξεις για 12 μήνες (σε ανανεώσιμη βάση). Τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια αναστολή για να παρακινήσουν τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να λάβουν ουσιαστικά βήματα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας και της τήρησης μιας εκεχειρίας στη Γάζα εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας. Η προοπτική ανανέωσης των ενταλμάτων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισχυρός εγγυητής για να κρατήσει τα μέρη στους όρους μιας μελλοντικής συμφωνίας. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια επίκλησης του άρθρου 16 πρέπει να γίνει με αντάλλαγμα μια γνήσια συμφωνία για βιώσιμο τέλος των μαχών και δέσμευση για μια βιώσιμη μεταπολεμική τροχιά για τη σταθεροποίηση της Γάζας – όχι με σκοπό τη θωράκιση των υπευθύνων για τα διεθνή εγκλήματα από την ευθύνη.

Τα επόμενα βήματα του δικαστηρίου

Το προανακριτικό τμήμα του ΔΠΔ θα εκδώσει εντάλματα εάν βεβαιωθεί ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα. Η απόφαση μπορεί να διαρκέσει μήνες, αλλά η έγκριση είναι πιθανόν δεδομένου του αριθμού των εικαζόμενων εγκλημάτων, των λεπτομερειών της αίτησης και του γεγονότος ότι ένα έγκυρο εξωτερικό όργανο εμπειρογνωμόνων έχει υποστηρίξει ομόφωνα την αξιολόγηση του εισαγγελέα. Εάν επιβεβαιωθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ θα συλληφθούν εάν επισκεφθούν χώρες μέλη του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες αιτήσεις για περαιτέρω εντάλματα.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube