SOS από τη Χάγη! Τα αρμενικά μνημεία και ο κίνδυνος που διατρέχουν!

SOS από τη Χάγη! Τα αρμενικά μνημεία και ο κίνδυνος που διατρέχουν!

Διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στην 70ή επέτειο της “Σύμβασης για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας στην εποχή των ένοπλων συράξεων (Χάγη, 1954) πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Χάγη, το Βασίλειο της Ολλανδίας, που διοργανώθηκε από την UNESCO. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες, δεκάδες ερευνητικοί οργανισμοί για την πολιτιστική κληρονομιά, ειδικοί.

Χάρη στο έργο «Διαχείριση Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Αρμενία» που υλοποιήθηκε με επιτυχία με την UNESCO σε υψηλό επίπεδο, έλαβε πρόσκληση να έχει το δικό του περίπτερο δίπλα σε εξέχοντες διεθνείς οργανισμούς (ICOMOS, ICROM, ICONEM, ALIF, Blue Shield, Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ) στην αίθουσα δίπλα στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου, όπου για τρεις ημέρες διεξάγεται το κοινό πρόγραμμα του κέντρου επιστημονικής έρευνας και της UNESCO. Το αρμενικό περίπτερο επισκέφθηκαν εκπρόσωποι από διάφορες χώρες, πρεσβευτές των χωρών μελών της UNESCO, εκπρόσωποι διεθνών ερευνητικών οργανισμών, με ορισμένους από τους οποίους επιτεύχθηκαν συμφωνίες για την υλοποίηση κοινών έργων στο εγγύς μέλλον.

Όπως αναφέρει η δημόσια ραδιοφωνία της Αρμενίας, παρουσιάστηκαν οι περιπτώσεις καταστροφής και απαλλοτρίωσης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αρτσάχ.

Στο αρμενικό περίπτερο παρουσιάστηκε επίσης το έργο ψηφιοποίησης και αποκατάστασης χειρογράφων του κέντρου χειρογράφων της ιρακινής πόλης Ερμπίλ, το οποίο υλοποιείται από κοινού από την UNESCO, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας και το Ματενανταράν. Ως αποτέλεσμα, το προσωπικό του Ματενανταράν πραγματοποίησε ανταλλαγή εμπειριών και μαθήματα για το προσωπικό του κέντρου του Ερμπίλ.

Η Παναρμενική Ένωση καταδικάζει τη δυσανάλογη πολιτική της UNESCO

Σήμερα, ολόκληρο το πολιτιστικό περιβάλλον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκεται υπό την πραγματική απειλή της ολοκληρωτικής καταστροφής. Αρμενικές θρησκευτικές, εθνικές-πνευματικές δομές, ολόκληροι οικισμοί καταστρέφονται, βεβηλώνονται, ληστεύονται και μεταμορφώνονται, και οι εκπρόσωποι της UNESCO, οι οποίοι ήδη από το 2020 υποτίθεται ότι θα ήταν παρόντες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τον πόλεμο, πίνουν τσάι με έναν από τους αρχιτέκτονες της εθνοκάθαρσης περισσότερων από 150.000 Αρμενίων.

Η Παναρμενική Ένωση Γκάρντμαν-Σιρβάν-Ναχιτζεβάν καταδικάζει έντονα τη δυσανάλογη πολιτική της UNESCO απέναντι στη σημερινή πραγματικότητα. Ο πολιτικός βανδαλισμός του Αζερμπαϊτζάν είναι μια πραγματικότητα που δεν γνωρίζει πλέον όρια και έχει φτάσει στο επίπεδο του υποκριτικού κυνισμού ως αποτέλεσμα του “τσαγιού” και της παρασκηνιακής συναλλαγής πετροδολαρίων. Η συνέπεια είναι η καταστροφή κέντρων αρχαίου χριστιανικού πολιτισμού, κτιρίων με μοναδικές αρχιτεκτονικές συνθέσεις, ολοκληρωμένων πολιτιστικών συγκροτημάτων. Απαιτούμε από την UNESCO να σταματήσει την πρακτική της σιωπής και να εφαρμόσει τις δράσεις που προβλέπει η ίδια η εντολή της”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube