Το Αμερικανικό κρατικό fund DFC στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Το Αμερικανικό κρατικό fund DFC στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Διασφαλίζεται η κατασκευή του έργου

Νέα δεδομένα για την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού αλλά και γεωστρατηγικού project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, δημιουργεί η επικείμενη είσοδος του αμερικανικού κρατικού fund DFC στο έργο. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, το αμερικανικό fund DFC εξέφρασε μέσω επιστολής προθέσεως (Letter of Intend) που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στο project της διασύνδεσης.

Για το θέμα είχαν προηγηθεί σχετικές επαφές της αρμόδιας υφυπουργού ενέργειας Αλ. Σδούκου κατά την πρόσφατη επίσκεψή της το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ κατά τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών Τζ. Πάιατ στο πλαίσιο του 5ου στρατηγικού διαλόγου.

Οι σχετικές συζητήσεις ωρίμασαν και με πρωτοβουλίες της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ενώ υπογραμμίζεται ότι η εξέλιξη ενισχύει περαιτέρω τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα η εξέλιξη βοηθά σίγουρα την υλοποίηση του έργου το οποίο ωριμάζει ενώ έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το ΑΔΜΗΕ, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι όροι συμμετοχής στο έργο.

Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: “Καλωσορίζουμε την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από το DFC για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector. Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους και Έλληνες καταναλωτές. Για την εξέλιξη αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή τους, την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη”.

Σχετικά με το DFC

Το U.S. International Development Finance Corporation (DFC) είναι ο αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα παρέχοντας χρηματοδοτικές λύσεις σε κλάδους, όπως η ενέργεια, η υγεία, οι κρίσιμες υποδομές και η τεχνολογία. Οι επενδύσεις του DFC ενσωματώνουν τα ύψιστα διεθνή πρότυπα με σεβασμό προς το περιβάλλον και τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube