REAL TIME |

Weather Icon
Ινδία , ΟΗΕ 2 Απριλίου 2024

Βάση δεδομένων για την καταγραφή εγκλημάτων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ εγκαινιάζει η Ινδία

Βάση δεδομένων για την καταγραφή εγκλημάτων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ εγκαινιάζει η Ινδία

Μια νέα βάση δεδομένων που έχει σχεδιαστεί για την καταγραφή των εγκλημάτων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τη λογοδοσία των δραστών δημιούργησε η Ινδία, όπως δήλωσε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 η απεσταλμένη της Ινδίας στον ΟΗΕ Ruchira Kamboj, υποστηρίζοντας ότι το Νέο Δελχί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της λογοδοσίας.

Η κυκλοφορία της βάσης δεδομένων ανακοινώθηκε σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου της «Ομάδας Φίλων» (GOF) υπό την Ινδία την προηγούμενη Τρίτη (26 Μαρτίου 2024).

“Ευχαρίστως ανακοινώνουμε την έναρξη μιας νέας βάσης δεδομένων που έχει σχεδιαστεί για την καταγραφή εγκλημάτων κατά των ειρηνευτών και την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τη λογοδοσία των δραστών. Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της λογοδοσίας, επικεφαλής της Ομάδας Φίλων που είναι αφιερωμένη σε αυτόν τον σκοπό”, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ, Kamboj, είπε σε ανάρτησή του στο X.

Η βάση δεδομένων έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύει ως διαδικτυακό αποθετήριο, εξουσιοδοτώντας τη Γραμματεία, τις Αποστολές και τα κράτη μέλη να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις κακόβουλων ενεργειών κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων, ανέφερε ένα δελτίο τύπου της Μόνιμης Αποστολής της Ινδίας στον ΟΗΕ.

“Αυτή η βάση δεδομένων, που χρηματοδοτείται από την Ινδία, φιλοξενείται στην πλατφόρμα Unite Aware και είναι έτοιμη να διευκολύνει την ολοκληρωμένη ανάλυση και να οδηγήσει αποτελεσματικές στρατηγικές για την προώθηση της λογοδοσίας”, ανέφερε.

Κατά τη συνάντηση, η Kamboj τόνισε την πρόοδο του GOF τον περασμένο χρόνο, δίνοντας έμφαση στις γνώσεις που αποκτήθηκαν σχετικά με τις προκλήσεις που αφορούν τη λογοδοσία, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση του κράτους δικαίου στους τομείς της αποστολής.
Εξέφρασε την πεποίθησή της για την αξιοποίηση αυτών των γνώσεων για τη θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων για την προώθηση της λογοδοσίας για εγκλήματα κατά των ειρηνευτών.

Το GOF ξεκίνησε από την Ινδία το 2022 για να προωθήσει τη λογοδοσία για εγκλήματα κατά των Κυανόκρανων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ινδία, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Μαρόκο και το Νεπάλ είναι συμπρόεδροι του GOF, το οποίο περιλαμβάνει 40 κράτη μέλη.
Η δεύτερη συνεδρίαση του GOF την Τρίτη επικεντρώθηκε σε στρατηγικές για την ενίσχυση των νομικών πλαισίων κατά των δραστών κακόβουλων πράξεων που στοχεύουν ειρηνευτικές δυνάμεις, εστιάζοντας στα μέτρα υποστήριξης για τη διασφάλιση της λογοδοσίας.
Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιελάμβανε επίσης μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την παροχή νομικών πλαισίων για την υποστήριξη της έννοιας της λογοδοσίας για εγκλήματα κατά των ειρηνευτών.
Ο καθηγητής Bimal Patel, διακεκριμένο μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Rashtriya Raksha, μοιράστηκε γνώσεις ειδικών για το θέμα.

Τα κράτη μέλη συμμετείχαν σε γόνιμες συζητήσεις σχετικά με πρακτικές προσεγγίσεις για να βοηθήσουν τους θεσμούς κράτους δικαίου του κράτους υποδοχής να διώξουν τους δράστες, διασφαλίζοντας τη δικαιοσύνη για τους ειρηνευτές.
«Η συνάντηση υψηλού επιπέδου του GOF χρησιμεύει ως απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης των κρατών μελών, με επικεφαλής την Ινδία, για την προώθηση της λογοδοσίας και την προάσπιση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των ειρηνευτικών δυνάμεων παγκοσμίως», ανέφερε το δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube