Σκληραίνει κι άλλο η  Τουρκία την στάση της έναντι του Ισραήλ, διακόπτοντας κάθε εμπορική συναλλαγή με το Τελ Αβίβ και οξύνοντας περαιτέρω την σφοδρή διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των Τούρκων επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες» ήταν η απάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

Το νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στις ακραίες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος κατά του Νετανιάχου, τον  οποίο έχει μεταξύ άλλων, χαρακτηρίσει «σφαγέα της Γάζας» και «Χίτλερ».

Την κίνηση της Τουρκίας μετέδωσε αρχικώς το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους «με γνώση του θέματος».

Επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς δεν υπήρξε, αλλά την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τα λιμάνια για τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές».

Στην ανάρτησή του, ο Κατζ συνέχισε:

«Ετσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έδωσε εντολή στον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και στις εισαγωγές από άλλες χώρες. «Το Ισραήλ θα αναδυθεί με μια ισχυρή και τολμηρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν» καταλήγει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% αφορούσε τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η Τουρκία από τον περασμένο μήνα έχει περιορίσει τις εξαγωγές της προς το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου η Τουρκία είχε ανακοινώσει την επιβολή εμπάργκο εξαγωγών κατά του Ισραήλ σε 54 κατηγορίες προϊόντων, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο της Γάζας.

Ο τότε κατάλογος περιελάμβανε διάφορους τύπους προϊόντων, κυρίως κατασκευαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο και χάλυβας, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες

Ερντογάν: Έπαινοι στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε αμερικανικά κολέγια

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε κριτική στους χειρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, κατηγορώντας τη χώρα για υποκρισία στη στάση της στον πόλεμο στη Γάζα.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν επαίνεσε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε αμερικανικά κολέγια, χαρακτηρίζοντας τους συμμετέχοντες ως «ευσυνείδητους φοιτητές και ακαδημαϊκούς».

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε πανεπιστημιουπόλεις που ξέσπασαν αρχικά τον περασμένο μήνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Είναι εκτεθειμένοι στη βία και τα βασανιστήρια. Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί απολύονται και λιντσάρονται», δήλωσε ο Ερντογάν, επικρίνοντας την έλλειψη διεθνούς καταδίκης για τέτοια περιστατικά. «Επειδή τα συμφέροντα του Ισραήλ χαράζουν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας».

Οι επικρίσεις του Ερντογάν επεκτάθηκαν και πέραν των ΗΠΑ, καθώς καταδίκασε τις βάναυσες, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των στοχεύσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές και της διάπραξης μαζικών δολοφονιών.

Υποστήριξε επίσης ότι η αντιληπτή αύξηση των επιθέσεων κατά της Τουρκίας και των τουρκικών κοινοτήτων στην Ευρώπη ήταν μια προσπάθεια να φιμωθεί η ειλικρινής κριτική της Άγκυρας στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

naftemporiki.gr