REAL TIME |

Weather Icon

Το ντοκιμαντέρ “Αργυρουπολιτών Πορεία” στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδας”

Το ντοκιμαντέρ “Αργυρουπολιτών Πορεία” στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδας”

Βαδίζουμε στα χνάρια της ιστορίας μέσα από το ντοκιμαντέρ “Αργυρουπολιτών πορεία”.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωακείμ Καρεπίδης και ο δημοσιογράφος και παραγωγός του ντοκιμαντέρ Χρήστος Κωνσταντινίδης φιλοξενούνται στο στούντιο της Η Φωνή Της Ελλάδας – ΕΡΤ και την εκπομπή Ώρα Ελλάδας.

Γυρίζουμε πίσω τις σελίδες της ιστορίας, μαθαίνουμε κάθε λεπτομέρεια για την Αργυρούπολη του Πόντου αλλά και το πως στήθηκε εδώ η πόλη που θυμίζει τη ρίζα και τον ξεριζωμό. Μέσα από μια ασίγαστη αγάπη για την ποντιακή καταγωγή…

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ Αργυρουπολιτών Πορεία

Το ντοκιμαντέρ «Αργυρουπολιτών… πορεία» είναι ένα ταξίδι στο χωροχρόνο με μυθικές και ιστορικές αναφορές. Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το… μέλλον. Από τον μύθο της Αργούς με τον Ιάσονα και το χρυσόμαλλο δέρας μέχρι την ακμή των μεταλλείων, συνεπακόλουθο της οποίας ήταν η ανάπτυξη της Αργυρούπολης, η άνθηση των γραμμάτων και του πολιτισμού μέχρι την παρακμή τους, τον βίαιο ξεριζωμό, την εγκατάσταση στην Ελλάδα και τη γέννηση της νέας Αργυρούπολης στην Αττική, η οποία συνεχίζει την παράδοση και παράγει πολιτισμό.

Το κουβάρι της ιστορίας της Κιμισχανά, όπως αποκαλούμε εμείς οι Πόντιοι την Αργυρούπολη του Πόντου, ξετυλίγουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Χρήστος Γαλανίδης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνης Παυλίδης, ο ιστορικός και υπ.διδάκτωρ Λαογραφίας, Ιωακείμ Καρεπίδης και ο γεωλόγος και ιστορικός ερευνητής, Βασίλης Κωνσταντινίδης.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν παλιοί κάτοικοι της Αργυρούπολης Αττικής, απόγονοι των πρώτων οικιστών της. Ο πρώην Δήμαρχος Κυριάκος Ευσταθιάδης και η Αργυρώ Γκιώκα-Ευσταθιάδου, παιδιά του πρώτου αιρετού προέδρου της περιοχής Κυριάκου Ευσταθιάδη, ανασύρουν τις θύμησες από το παρελθόν. Παράλληλα με την ανάπτυξη της πόλης, οι παλιοί κάτοικοι δεν ξεχνούν τις ρίζες τους. Μιλούν ποντιακά, διασκεδάζουν και χορεύουν ποντιακά και μεταλαμπαδεύουν την αγάπη για την “Πατρίδα” στις επόμενες γενιές.

Ακολουθεί η ιστορία της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, η οποία αποτελεί θεματοφύλακα της διατήρησης της μνήμης στην περιοχή. Ο δήμαρχος, Γιάννης Κωνσταντάτος χαρακτηρίζει την Ένωση «πρωτοποριακή», λόγω των σημαντικών και εμπνευσμένων εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει, για τις οποίες μιλάει ο πρόεδρος της, Ηλίας Ιορδανίδης, με τη δημοτική σύμβουλο, Κορίνα Θεοδώρου, να κάνει αναφορά στον Μαθητικό Διαγωνισμό που  αφορούσε την ιστορία της πόλης.

Στο τέλος επισημαίνεται η αξία της μεταβίβασης της σκυτάλης της παράδοσης και της μνήμης στις νεώτερες γενιές

Το ντοκιμαντέρ είναι μία παραγωγή της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, με την ιστορική επιμέλεια του υποψήφιου διδάκτορα Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ Ιωακείμ Καρεπίδη. Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης ανάλαβε τη διεύθυνση παραγωγής, τη σκηνοθεσία, τα κείμενα και την αφήγηση, ενώ το μοντάζ και τη μουσική επιμέλεια ο Αλέξης Γεωργίου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube