ΗΠΑ , Τουρκία 24 Απριλίου 2024

Στον “αέρα” η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ

Στον “αέρα” η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ

Τα σενάρια σχετικά με την ακύρωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, φουντώνουν. 

Ακόμα ένα τουρκικό μέσο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, γράφει πως οι ΗΠΑ απειλούν με ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν στον Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει: «Οι σχέσεις με τη Χαμάς φέρνουν ρίσκο στις επαφές Άγκυρας – Ουάσινγκτον».

Ο αρθρογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι αναφέρει:

«Πριν από την επίσκεψή του Χανίγια, ο Ερντογάν ταύτισε τη Χαμάς με τις Εθνικές Δυνάμεις, το πνεύμα της έναρξης του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας. Φυσικά, ο Χανίγιε εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό. Ενώ ο Ερντογάν υπογράμμισε την υποστήριξή του στη Χαμάς, εξήγησε ότι αυτό θα έχει ένα τίμημα και ότι ήταν διατεθειμένος να το ρισκάρει. Οι παρασκηνιακές πληροφορίες για τις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον είναι κυριολεκτικά τρομακτικές. Στο παρασκήνιο υπάρχει η πληροφορία πως οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει το εξής μήνυμα στην Άγκυρα: Η Χαμάς αποσύρεται από το Κατάρ. Εάν η Τουρκία για τη Χαμάς αντικαταστήσει το Κατάρ τότε θα υπάρξουν συνέπειες. Λέγεται ότι μία από τις συνέπειες είναι ότι μπορεί να ακυρωθεί η επίσκεψη της 9η Μαΐου στις ΗΠΑ». 

Επίσης, τουρκικό κανάλι μετέδωσε την Κυριακή ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου, ακυρώνεται.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντήσει για πρώτη φορά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Το OdaTv μετέδωσε το πρωί της Κυριακής ότι η επίσκεψη ακυρώθηκε και ότι η αιτία είναι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε νομοσχέδιο ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βοήθεια σε διάφορες χώρες, τερματίζοντας έτσι ένα 6μηνο πολιτικό αδιέξοδο. Το πακέτο των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, περιλαμβάνει 61 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία, 26 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (Ταϊβάν). Από το πακέτο των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατίθεται στο Ισραήλ προβλέπεται ότι 9 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας».

Το Haber Meydani μετά την είδηση αυτή έκανε μία ανάρτησή στην πλατφόρμα Χ, γράφοντας: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μετέβαινε στις ΗΠΑ ως επίσημος προσκεκλημένος στις 9 Μαΐου. Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι η επίσκεψη Ερντογάν για να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο ακυρώθηκε. Λόγος ακύρωσης: η βοήθεια 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ».

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube