«Εκτός από τα συστήματα Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να παρέχουν οι σύμμαχοι, όπως το (γαλλικό σύστημα) SAMP/T και πολλά άλλα. Εκείνοι που δεν έχουν διαθέσιμα συστήματα δεσμεύτηκαν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη ώστε να αγοραστούν για την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει αυτή τη συνεδρίαση, που διεξήχθη διαδικτυακά, επειδή η χώρα του αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά αφού η ζωτικής σημασίας βοήθεια από τις ΗΠΑ έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και η ΕΕ δυσκολεύεται να παραδώσει εγκαίρως νέα όπλα.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν ανέφερε λεπτομερώς πόσα νέα αντιαεροπορικά συστήματα θα παραλάβει η Ουκρανία, λέγοντας ότι αναμένει νέες ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες. «Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Και αναμένω ότι θα ανακοινωθεί περισσότερη βοήθεια και στήριξε στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία δεσμεύτηκε να εφοδιάσει το Κίεβο με μια τρίτη συστοιχία Patriot από τα αποθέματά της. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων Patriοτ ενώ στην Ευρώπη τέτοιες συστοιχίες διαθέτουν η Ισπανία, η Ελλάδα και άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική