REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 14 Απριλίου 2024

Ισραήλ-Ιράν: Ο “ασκός του Αιόλου” άνοιξε – Τι θα επακολουθήσει;

Ισραήλ-Ιράν: Ο “ασκός του Αιόλου” άνοιξε – Τι θα επακολουθήσει;

Από τον σκιώδη στον ανοικτό πόλεμο

Καμία απώλεια, 99% των περίπου 300 drones αναχαιτίστηκαν ενώ ήδη από τις 7:30 το πρωί της Κυριακής ο εναέριος χώρος του Ισραήλ άνοιξε πάλι μετά το ολιγόωρο κλείσιμο ενόσω αναμενόταν και εκδηλώθηκε η επίθεση του Ιράν.

Αυτό που φοβίζει είναι ότι για πρώτη φορά η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν γίνεται όχι δια αντιπροσώπων αλλά απευθείας και ο κίνδυνος ενός “λανθασμένου υπολογισμού” δεν είναι μικρός. Την ίδια ώρα το Ισραήλ βλέπει τις διεθνείς δυναμικές να αναδιαμορφώνονται υπέρ του και τα βλέμματα να απομακρύνονται από τη Γάζα.

Αναλυτές θεωρούν ότι αν σήμερα το πρωί υπάρχει ηττημένος είναι ο Τζο Μπάιντεν και οι Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκονται πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση κάτι για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εργαστεί σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα για να αποφύγει.

“Έχεις μια νίκη. Πάρε τη νίκη και προχώρα…”

Ο τρόπος και ο χρόνος που εκδηλώθηκε η επίθεση και το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε εξηγεί πολλά για αυτό που αρκετοί αναλυτές ήδη ονομάζουν “ένας κύκλος που έκλεισε” υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να είναι μόνο η αρχή καθώς ο κίνδυνος για νέα κλιμάκωση δεν έχει παρέλθει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να δούμε νέα πηγή ανάφλεξης. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ανταπάντηση του Ισραήλ, με δεδομένο ότι Ιράν και Ισραήλ πλέον συγκρούονται απευθείας. Ωστόσο, οι παράγοντες που ενεπλάκησαν στο πώς εκδηλώθηκε η ιρανική “απάντηση”, στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα για αυτοσυγκράτηση και μη περαιτέρω κλιμάκωση ζητώντας να “προχωρήσουμε παραπέρα”.

Η στάση της Ουάσινγκτον είναι η πιο ενδεικτική και αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία: Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Τζο Μπάιντεν στην επικοινωνία του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχουν μετά την επίθεση με τα drone του είπε “έχεις μια νίκη. Πάρε τη νίκη και προχώρα”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν και είπε ότι η αποτυχία της της ιρανικής επίθεσης οφείλεται στις κοινές αμυντικές προσπάθειες Ισραήλ, ΗΠΑ και άλλων χωρών. “Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι το Ισραήλ επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπάιντεν.

Η επίθεση ήταν αναμενόμενη (και στο πλαίσιο του Άρθρου 51 της Συνθήκης του ΟΗΕ περί ατομικής άμυνας σε περίπτωση που ένα μέλος δεχθεί επίθεση) και η απάντηση από πλευράς Ισραήλ αποδείχθηκε καλά προετοιμασμένη.

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι ο αμερικανικός στρατός μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, γεγονός που βοήθησε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από Ιράν, Υεμένη, Συρία και Ιράκ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε σε διεθνή ΜΜΕ ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έχει ζητήσει από τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ το Ισραήλ να ενημερώνει τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε απάντηση κατά του Ιράν. Σε αυτό το τεταμένο πλαίσιο, η δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου ότι “η όποια απάντηση του Ισραήλ θα είναι σε συντονισμό με τους συμμάχους μας” εκλαμβάνεται ως μια πολύ καθησυχαστική εξέλιξη όπως σημειώνουν οι New York Times.

Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ έχει πετύχει δύο νίκες και μία που αφορά τον Νετανιάχου προσωπικά: Εκτός από αυτή στο στρατιωτικό-αμυντικό επίπεδο, η Γάζα φεύγει από το επίκεντρο της συζήτησης, ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει τη “σταθερή υποστήριξη” στο Ισραήλ και στο εσωτερικό, ο Νετανιάχου βλέπει τους πολιτικούς του αντιπάλους να στερούνται το επιχείρημα ότι είχε αποξενωθεί από τον ισχυρότερο σύμμαχο της χώρας (τις ΗΠΑ) και ίσως αυτό να είναι κάτι που θα τον βοηθήσει να παραμείνει στη θέση του χωρίς αμφισβητήσεις.

Η Τεχεράνη ζύγιζε το χτύπημα επί 13 μέρες: Το δίλημμα και το “χάος”

Η Τεχεράνη χρειάστηκε 13 μέρες για να ζυγίζει και να αποφασίσει ποια θα ήταν η απάντηση μετά το χτύπημα στο προξενείο της στη Δαμασκό. Το δίλημμα του Ιράν ανάμεσα σε μια πυραυλική επίθεση μεγάλης κλίμακας και μια περισσότερο συμβολική που θα ικανοποιούσε την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα, έγειρε -προς ώρας- προς τη δεύτερη επιλογή.

Η ανάγνωση στη Δύση είναι ότι το Ιράν προκαλεί “χάος”, όπως το διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. “Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος κατά του Ισραήλ. Αυτά τα χτυπήματα κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν εντάσεις και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Το Ιράν έδειξε για άλλη μια φορά ότι σκοπεύει να σπείρει το χάος στην πίσω αυλή του” δήλωσε.

Διπλωματικά, ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά επικοινωνίες με τους ηγέτες των χωρών του G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην επίθεση του Ιράν. “Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους της σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις στις δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του λαού μας”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ποιος είναι ο άμεσος κίνδυνος τώρα

Ο άμεσος κίνδυνος μετά την επίθεση είναι αυτός ενός “λανθασμένου υπολογισμού που θα έβαζε φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή”, όπως το διατύπωσε πρώην σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Η Τζασμίν Ελ Γκαμάλ είπε στο Skynews ότι “η επίθεση του Ιράν είχε σκοπό να προειδοποιήσει το Ισραήλ για τις δυνατότητές του και όχι να κάνει μια προσπάθεια κλιμάκωσης. Πράγματι, μηνύματα έρχονταν από τις δύο πλευρές μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ μέσω διαμεσολαβητών που επαναλάμβαναν ότι κανένας από τους δύο δεν ήθελε να δει τον πόλεμο”.

“Το Ιράν έπρεπε να αντιδράσει για την επίθεση εναντίον του προξενείου του στη Συρία, διαφορετικά θα έχανε τελείως την αξιοπιστία του”, τόνισε. Και κατέληξε: “Το επικίνδυνο στοιχείο δεν είναι μόνο αυτές οι προγραμματισμένες κινήσεις, αλλά ο κίνδυνος ενός εσφαλμένου υπολογισμού. Η χθεσινή ημέρα ήταν ειλικρινά απίστευτα ανησυχητική για όλους”.

Έναν τέτοιο τον “λανθασμένο υπολογισμό” θέλει να αποφευχθεί η Ουάσινγκτον και όλες οι προσπάθειες και τα μηνύματα συντείνουν τώρα σε αυτή την κατεύθυνση.

Για τις αμέσως επόμενες ώρες, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται καθώς το Ισραήλ ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή (11μμ ώρα Ελλάδας). Θα ήταν περίεργο αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή την έκτακτη συνεδρίαση.

Επιπλέον, μετά την επίθεση του Ιράν οι δυναμικές επαναδιαμορφώνονται. Η επίθεση έχει αποσπάσει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή από τη στάση του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι θα καμφθούν όσοι στο Κογκρέσο ζητούν περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας. Μπροστά στην εκδηλωμένη και για πρώτη φορά όχι δια αντιπροσώπων αλλά απευθείας απειλή προς το Ισραήλ, η διεθνής κοινότητα δεν έχει παρά να συνεχίσει τη στήριξη.

Πηγή: The Toc

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube