Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ 20 Απριλίου 2024

Μπήκε μια τελεία στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν μετά την επίθεση της Τεχεράνης;

Μπήκε μια τελεία στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν μετά την επίθεση της Τεχεράνης;

Editorial του think tank IISS

Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ το Σάββατο 13 Απριλίου ήταν άνευ προηγουμένου, αλλά δεν έχουν επηρεάσει την κυριαρχία του Ισραήλ. Οι δύο χώρες θα παραμείνουν εγκλωβισμένες σε έναν φαύλο κύκλο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ.

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ σκότωσε ανώτερους ηγέτες πολιτοφυλακής και μέλη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο και υποβάθμισε τη στρατιωτική του υποδομή. Το Ιράν ένιωσε υποχρεωμένο να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ αφού προηγουμένως είχε αποφύγει μια τέτοια απόφαση λόγω της ανησυχίας του ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση, ωστόσο, η Τεχεράνη κινδύνευε να φανεί αδύναμη και αναποφάσιστη, διαβρώνοντας την αξιοπιστία της αποτρεπτικής της δύναμης, εκνευρίζοντας τους διοικητές του IRGC και της πολιτοφυλακής και ενθαρρύνοντας περαιτέρω ισραηλινές επιθέσεις.

Η αεροπορική επιδρομή του Ιράν περιελάμβανε εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά έγινε κατόπιν προειδοποίησης για να περιοριστούν οι ζημιές και οι απώλειες. Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσε δήλωση ακόμη και πριν οι βλήματα χτυπήσουν το Ισραήλ για να ανακοινώσει το τέλος αυτού του γύρου κλιμάκωσης. Ενδεικτικά, η λιβανέζικη μη κρατική ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ έπαιξε μόνο έναν οριακό ρόλο στις επιθέσεις: αν το Ιράν είχε διατάξει την ομάδα να εξαπολύσει ένα τεράστιο μπαράζ ρουκετών από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, θα σήμαινε ότι η Τεχεράνη ενδιαφέρεται για έναν πλήρη πόλεμο.

Η αεράμυνα του Ισραήλ με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών, γαλλικών και αραβικών συστημάτων κατέστρεψε τα περισσότερα από τα εισερχόμενα βλήματα. Αυτό δείχνει ότι το Ισραήλ παραμένει εξαρτημένο από εξωτερική υποστήριξη σε αυτή την πολυμέτωπη σύγκρουση. Οι χώρες που βοήθησαν το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με τη διάθεσή του για κινδύνους. Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στη διεύρυνση της σύγκρουσης και προτρέπει το Ισραήλ να δηλώσει πως νίκησε και να προχωρήσει.

Το Ισραήλ έχει πράγματι ωφεληθεί από αυτόν τον γύρο. Η σύγκρουσή του με το Ιράν έχει υποβαθμίσει τον πόλεμο στη Γάζα στη διεθνή ατζέντα και το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει τη δυτική υποστήριξη μετά από εβδομάδες αυξανόμενης κριτικής για τη βάναυση στρατιωτική του εκστρατεία. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βελτίωσε επίσης τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας

Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Τελ Αβίβ εξετάζουν μια απάντηση “πρωτοφανών διαστάσεων”. Βλέπουν το Ιράν ως αδύναμο και αποθαρρυμένο, και πιστεύουν ότι έχουν την ευκαιρία να στριμώξουν ακόμη περισσότερο την Τεχεράνη. Ανησυχούν ότι το Ιράν έχει θέσει νέο επίπεδο για την κλιμάκωση χτυπώντας απευθείας το Ισραήλ και όχι μέσω αντιπροσώπων. Αλλά μια επίθεση σε ιρανικές εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου, στρατιωτικές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις θα ανάγκαζε το Ιράν να άρει κάθε περιορισμό. Η τροχιά αυτής της σύγκρουσης θα καθοριστεί στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

*Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.  

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube