Weather Icon

Θέμα συζήτησης στην Αρμενία η πιθανότητα μεταφοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν

Θέμα συζήτησης στην Αρμενία η πιθανότητα μεταφοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν

Επί του παρόντος, οποιαδήποτε συναλλαγή αγοραπωλησίας όπλων μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ των χωρών, αλλά για να διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταφοράς του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στο Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία, είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό ποια σύμβαση υπεγράφη μεταξύ Ρωσία και Τουρκία σχετικά με την αγορά του προαναφερθέντος συστήματος, δηλαδή υπάρχει νομική βάση για τη μεταβίβασή του σε τρίτους έναντι κάποιας αμοιβής, αποζημίωσης ή άλλης διευθέτησης; 

Μια τέτοια άποψη εξέφρασε σε συνομιλία με το «Armenpress» ο στρατιωτικός αναλυτής Ναρέκ Νερσισιάν, αναφερόμενος στις πληροφορίες που κυκλοφορούν στον τουρκικό και αζερικό Τύπο ότι η Τουρκία μπορεί να μεταφέρει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στο Αζερμπαϊτζάν.

«Όσον αφορά τις διαφωνίες της αμερικανικής πλευράς σχετικά με την αγορά αυτής της εγκατάστασης και το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην τουρκική πλευρά, πρέπει να σημειωθεί ότι επισήμως οι ΗΠΑ κάνουν την Τουρκία να καταλάβει ότι εάν βρίσκεται σε ένα στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ δεν μπορεί να συνεργαστεί με το αντίπαλο μπλοκ όσον αφορά την αγορά όπλων υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικής σημασίας. Το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, από πλευράς ελιγμών, φυσικά, έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει μυστικές πληροφορίες και να μεταδίδει ραδιοφυσικά δεδομένα, αλλά εδώ το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό, γιατί έχει τεθεί όρος στην Τουρκική πλευρά: είτε συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, είτε διαφορετικά δεν θα συνεργαστούν μαζί του στον ίδιο βαθμό όπως με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ», διευκρίνισε ο Νερσισιάν. 

Αυτό αποδεικνύεται από τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Ελλάδα, διότι η αμερικανική πλευρά έχει ήδη μεταφέρει στη χώρα αυτή μια παρτίδα ανανεωμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ δεν έχει ακόμη συναφθεί συμφωνία με την Τουρκία για την πώληση αεροπλάνων αυτής της κατηγορίας.

Αναφερόμενος στο ερώτημα εάν η Μόσχα θα συμφωνούσε να μεταφέρει η Τουρκία εγκαταστάσεις S-400 στο Αζερμπαϊτζάν, ο Νερσισιάν τόνισε ότι η Ρωσία συνήθως δεν δείχνει προσέγγιση αρχών στο θέμα των πωλήσεων όπλων.

«Η Μόσχα μπορεί να πουλήσει τα ίδια όπλα τόσο στους στρατηγικούς συμμάχους όσο και στους αντιπάλους τους. Επιπλέον, μπορεί να πουλήσει παλαιότερα μοντέλα στον σύμμαχό του ενώ πιο σύγχρονα στον αντίπαλό του. Το βασικό είναι τι είδους συμφωνία συνήφθη με την τουρκική πλευρά σχετικά με τα S-400 και ποιες δυνατότητες παρέχει αυτή η συμφωνία όσον αφορά τη μεταφορά των αγορασθέντων όπλων σε τρίτους. Η Ρωσία μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε αν πληρωθεί το αντίστοιχο τίμημα. Δεν υπάρχει καμία προσέγγιση αρχών όπως στην περίπτωση της Δύσης. Για παράδειγμα, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η Γαλλία θα πουλούσε όπλα στον αντίπαλο του συμμάχουν της, το Ιράν», εξήγησε ο ειδικός.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του Πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν προς τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει κοινή συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ο Νερσισιάν σημείωσε ότι ο Αλίεφ έχει ήδη σύμμαχο – την Τουρκία, και έχει υπογράψει επίσης συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης διαφοροποιημένες συμφωνίες για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών με άλλες χώρες. Από την πλευρά της ισορροπίας, ο Αλίεφ βρίσκεται σε μια θέση που μπορεί να αγνοήσει την προσφορά της αρμενικής πλευράς, και προφανώς το κάνει», κατέληξε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Πρόσφατα, σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε στη Σμύρνη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι υπάρχουν εμπόδια στην περιφερειακή ενίσχυση της Τουρκίας. Η εφημερίδα «Milliyet», με τη σειρά της, μετέδωσε σημαντικό μέρος της συνέντευξης του τηλεοπτικού καναλιού CNN-Turk και της υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Νούλαντ. Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εμπλέξουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 , η υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη συζητήσει το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 με την Άγκυρα και αν καταγραφεί πρόοδο με τη ρωσική πλευρά , τότε οι ΗΠΑ ενδέχεται να επανεξετάσουν την απόφασή τους έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι ΗΠΑ είναι επιφυλακτικές ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να πιάσει μυστικά της αμερικανικής αεροπορίας τελευταίας τεχνολογίας, ως εκ τούτου , οι ΗΠΑ δεν πουλούν μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία ώσπου να διευθετηθεί το ζήτημα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η διαφωνία δεν είναι νέα, νωρίτερα διαδόθηκαν πληροφορίες στα τουρκικά και αζερικάνικα ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει αυτό το σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube