Weather Icon
ΗΠΑ , Συρία 4 Φεβρουαρίου 2024

Μετά τις επιδρομές σε Ιράκ και Συρία οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι “τα πλήγματα θα συνεχιστούν”

Μετά τις επιδρομές σε Ιράκ και Συρία οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι “τα πλήγματα θα συνεχιστούν”

«Στρατηγικό λάθος» απαντάει το Ιράν

Για συνέχιση των αντιποίνων σε Ιράκ και Συρία έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑΤζό Μπάιντεν, κατά την ενημέρωση του σχετικά με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στόχων, σε αντίποινα για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών την προηγούμενη Κυριακή. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναανί ανέφερε σε δήλωση πως οι επιθέσεις συνιστούν «μια παρακινδυνευμένη ενέργεια και άλλο ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως διεξήγαγε «επιτυχή» πλήγματα αντιποίνων εναντίον επίλεκτων των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων και ένοπλων παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σε τομείς του Ιράκ και της Συρίας, με τον Αμερικάνο πρόεδρο να προειδοποιεί πως «θα συνεχιστούν».

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν παραβρέθηκε την Παρασκευή, σε στρατιωτική βάση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στον επαναπατρισμό των πτωμάτων τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκαν την Κυριακή στην Ιορδανία, σε επίθεση με drone που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε δυνάμεις προσκείμενες στο Ιράν.

Η επιχείρηση, που διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά», ήταν «επιτυχής», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου πως δε θέλει «πόλεμο» με το Ιράν.

Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες -τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία-, ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ιράν: Παραβιάστηκε η εδαφική ακεραιότητα Συρίας και Ιράκ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας στο Ιράκ και στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τα «παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Καναανί ανέφερε σε μία δήλωση πως οι επιθέσεις συνιστούν «μια παρακινδυνευμένη ενέργεια και άλλο ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών που θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να αυξηθεί η ένταση και η αστάθεια στην περιοχή».

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα σε περισσότερους από 85 στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και πολιτοφυλακών τις οποίες υποστηρίζουν, σε αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε αν Ιρανοί σκοτώθηκαν κατά τα πλήγματα αυτά ούτε έκανε λόγο για ενδεχόμενα αντίποινα.

Όπως είπε, τα πλήγματα είναι «μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και μια κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους σκοπούς του σιωνιστικού καθεστώτος», είπε ακόμη ο Νάσερ Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ, ένα κράτος που το Ιράν δεν αναγνωρίζει.

Ιράκ: Δεν έχει πραγματοποιηθεί επίθεση στην αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ

Εντωμεταξύ, καμιά επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, είπαν στο Reuters τρεις πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας, λίγο αφού μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ υποστήριξαν πως στοχοθέτησαν τη βάση.

Αφότου ξέσπασε τον Οκτώβριο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 100 φορές στο Ιράκ και τη Συρία, συνήθως με ένα μίγμα από ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εικοσιτρείς νεκροί από τα αεροπορικά πλήγματα

Tα αμερικανικά πλήγματα στο δυτικό Ιράκ, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, εναντίον ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων, προκάλεσαν τουλάχιστον «23 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι», σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Μπάσεμ αλ-Αουάντι.

Με τα πλήγματα αυτά «η ασφάλεια του Ιράκ και της περιοχής βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία διαψεύδονται επίσης «ψευδείς ισχυρισμοί» αναφορικά με δήθεν «προηγούμενο συντονισμό» με την Ουάσινγκτον για τα πλήγματα αυτά.

Ένας πρώτος απολογισμός, ο οποίος είχε γνωστοποιηθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο από δύο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, έκανε λόγο για 18 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15 μέλη ένοπλων ομάδων και τρεις άμαχοι.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube