Weather Icon

Kυβερνητικό σχέδιο του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την εισβολή στην Αρμενία

Kυβερνητικό σχέδιο του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την εισβολή στην Αρμενία

Το Σαγμοσαβάνκ και το Νοραβάνκ εμφανίστηκαν στο κυβερνητικό σχέδιο του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την εισβολή στην Αρμενία.

Το Ίδρυμα «Tatoyan» ενημερώνει ότι σύμφωνα με αυτές τις παραποιήσεις, το Σαγμοσαβάνκ αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν και βρίσκεται στο χωριό των τουρκο-κιπτσάκων Σαγμοσαβάνκ του λεγόμενου «Δυτικού Αζερμπαϊτζάν», και το μοναστηριακό συγκρότημα είναι αλβανικό. Λέγεται ότι οι Αρμένιοι ήρθαν εδώ για πρώτη φορά το 1828-1830.

Σύμφωνα με αυτήν την ψευδή ιποστήριξη, το Νοραβάνκ έχει αλβανική δομή και ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Υποτίθεται ότι μέχρι το 1988 μόνο Αζέροι ζούσαν σε εκείνο το χωριό.

«Η αζερική πλευρά συνεχίζει τις παραποιήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς να φείδεται μέσων.

Δεν πρέπει να επιτραπεί η διάδοση αυτών των ψευδών αναφορών, παράλληλα με την οποία η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται ξεκάθαρα για νέα εγκλήματα κατά της Αρμενίας.

«Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνη, επομένως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους επιτραπεί να υπαγορεύουν την ψεύτικη ατζέντα τους», αναφέρεται στο μήνυμα του ιδρύματος.

Οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν αρχίζουν να εποικίζουν το κατεχόμενο Στεπανακέρτ

Οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν αρχίζουν να εποικίζουν το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της κατεχόμενης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Για «Μεγάλα σχέδια» ανακοίνωσε ο Ροβσάν Ρζάεφ, πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με πολίτες.

Οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τον εποικισμό του κατεχόμενου Στεπανακέρτ από τα προάστια.

Εκτός από προφανή σχέδια, η πρόκληση του Αζερμπαϊτζάν στο Νερκίν Χαντ έχει και αόρατα κίνητρα. Οι αναλυτές έχουν ξεχωρίσει αρκετούς στόχους που μπορούν να προκαλέσουν νέο πόλεμο στην περιοχή μας.

Εδώ και πολύ καιρό, διάφορες δεξαμενές σκέψεις τονίζουν την πιθανότητα ενός νέου πολέμου. Το «Radiolur» προσπάθησε να μάθει σε ποιες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσει η προκλητικότητα του Αζερμπαϊτζάν στο Νερκίν Χαντ και σε ποιες απαραίτητες ενέργειες πρέπει να προβεί η Αρμενία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας χαρακτηρίζει την προκλητικότητα του Αζερμπαϊτζάν στο Νερκίν Χαντ της περιοχής Σιουνίκ ως «πρόσχημα για κλιμάκωση στα σύνορα». Ζητεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και την εφαρμογή αξιόπιστων μέτρων με στόχο την αύξηση της ασφάλειας των συνόρων.

Ο πρώην διαμεσολαβητής της Αρμενίας, Αρμάν Τατογιάν, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι τους Αρμένιους στρατιώτες χτύπησαν από αζερικές θέσεις που βρίσκονται εντός του εδάφους της Αρμενίας, δηλαδή από τα μέρη που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν εισβάλλοντας στο έδαφός μας. Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δεν έκρυψε γιατί χρειαζόταν τα κατεχόμενα στην Αρμενία εδάφη.

Τι προσπαθεί να πετύχει το Αζερμπαϊτζάν;

Όλα αυτά δίνουν στην Αρμενία μια βάση για σαφείς ενέργειες, είναι πεπεισμένος ο ειδικός διεθνούς δικαίου Αρτασές Χαλατιάν.

«Θα πρέπει να κινηθεί διαδικασία εναντίον του Αλίεφ και της εγκληματικής του διοίκησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει και το τελευταίο περιστατικό. Οποιοσδήποτε διπλωματικός ελιγμός είναι απαράδεκτος. Είναι προφανές ότι η μη προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως ευκαιρία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μια «παραχώρηση» στο Αζερμπαϊτζάν, είναι χάσιμο χρόνου, νομίζω, γιατί η επιθετική συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν δεν υποχωρεί ούτε ένα χιλιοστό».

Το Μπακού δεν αρνείται ότι προκάλεσε την αιματηρή επίθεση. Από τη δήλωση της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης του Αζερμπαϊτζάν είναι ξεκάθαρο ότι μάλιστα ονόμασαν αυτή την πρόκληση «Αντίποινα». Αυτές οι επιχειρήσεις είχαν προηγηθεί από παραπληροφόρηση σχετικά με τους πυροβολισμούς και την ενεργό προπαγάνδα στα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος της Αρμενίας δεν βιάζονται να αξιολογήσουν τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν. Ο Αρμέν Χατσατριάν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, είναι πεπεισμένος ότι το Αζερμπαϊτζάν θα καταφεύγει πάντα σε προκλήσεις και για να τις αποκλείσουμε, απαιτούνται ορισμένα μέτρα στον πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα.

Ο βουλευτής διαβεβαιώνει μάλιστα ότι γίνονται οι απαραίτητες εργασίες.

 «Το σημαντικό είναι να μην κλιμακώνονται και να τελειώνουν πολύ γρήγορα τέτοια περιστατικά. Πρόκειται για μια πρόκληση, νομίζω ότι θα διεξαχθεί έρευνα στο Υπουργείο Άμυνας για αργότερα θα διευκρινιστούν οι αιτίες αυτής της πρόκλησης. Έχετε δει τα τελευταία τριάντα χρόνια να μην προκαλεί το Αζερμπαϊτζάν; Και βέβαια θα το κάνει. Εάν καταγραφούν επιτεύγματα στην πολιτική – μια συνθήκη ειρήνης ή μια συμφωνία για μη επίθεση – τότε τέτοιες προκλήσεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο και θα μειωθούν. Όμως ό,τι κι αν συμβεί, οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να είναι πάντα έτοιμες για κάθε πρόκληση και κάθε επίθεση».

Διάφορες δεξαμενές σκέψης και αναλυτές αξιολογούν την πιθανότητα ενός νέου πολέμου εδώ και πολύ καιρό. Βλέπουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η πιο συνηθισμένη υπόθεση είναι ότι η Μόσχα υποσχέθηκε στο Μπακού τον λεγόμενο «Διάδρομο Ζανγκεζούρ» με αντάλλαγμα την παρουσία του ρωσικού στρατιωτικού σώματος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Ρώσου πρέσβη στο Αζερμπαϊτζάν πριν από τα γεγονότα στο Νερκίν Χαντ, ότι η Αρμενία καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για τον διάδρομο που οδηγεί στο Ναχιτσεβάν.

Ο Αρτασές Χαλατιάν είναι πεπεισμένος ότι προκαλούν πόλεμο με τα γεγονότα στο Νερκίν Χαντ.  «Πρόβλεψα ότι φέτος θα έχουμε πιθανότατα πόλεμο μεγάλης κλίμακας, αλλά δεν μπορώ να πω αν θα γίνει τώρα ή κατά τη διάρκεια του χρόνου. Εν πάση περιπτώσει, τα γεγονότα οδηγούν στην κατεύθυνση αυτής της κλιμάκωσης, της προσάρτησης του εδάφους της Αρμενίας με σκοπό τη δημιουργία ενός εξωεδαφικού διαδρόμου. Είναι προφανές από την άποψη της εξυπηρέτησης των ρωσοτουρκικών συμφερόντων και δεύτερον, το Αζερμπαϊτζάν λύνει το ζήτημα του ρόλου του στον Νότιο Καύκασο στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Πρόκειται συγκεκριμένα για την ικανοποίηση των φιλοδοξιών του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, να γίνει η Αρμενία πολιτική οντότητα με καθεστώς υποκράτους στην περιοχή, που θα εξαρτάται πλήρως από τα περιφερειακά κράτη, πρώτα απ’ όλα από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Ουσιαστικά, ο Αλίεφ αναλαμβάνει το ρόλο του «λύτη προβλημάτων» στον Νότιο Καύκασο και αυτός είναι και ο λόγος ανησυχίας της Γεωργίας που επιδιώκει στενότερες πολιτικές σχέσεις με την Αρμενία».

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αντριάς Γουκασιάν ισχυρίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θέλει ειρήνη και η συζήτηση για μια ειρηνευτική ατζέντα χρησιμοποιείται κυρίως στο εσωτερικό της Αρμενίας για να καταστείλει προγράμματα αντίστασης και να κατηγορήσει τους επικριτές για υποκίνηση πολέμου.

«Σήμερα, για να επιτευχθεί ειρήνη, η Αρμενία πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στον αμυντικό της τομέα. Μέχρι να καταστεί σαφές στο Αζερμπαϊτζάν ότι το στρατιωτικό του πλεονέκτημα εξουδετερώνεται, θα βρισκόμαστε σε αυτή τη διφορούμενη κατάσταση, όταν ο ηγέτης της χώρας μας μιλάει για την ειρηνευτική ατζέντα, ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν μιλάει για επίθεση στην Αρμενία και οι στρατιώτες μας γίνονται θύματα αυτής της πολιτικής».

Σύμφωνα με τον Τιγκράν Αμπραχαμιάν, γραμματέα της κοινοβουλευτικής αντιπολιτευόμενης παράταξης «Έχω τιμή», ο χρόνος έδειξε ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί το Αζερμπαϊτζάν είναι να δοθεί ένα κατάλληλο, και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσανάλογα μεγάλο πλήγμα, διαφορετικά η ατιμωρησία θα οδηγήσει σε νέα επιθετικότητα.

Υπάρχουν επίσης προσδοκίες στην Αρμενία ότι η διεθνής κοινότητα θα δώσει μια σκληρή και λογική αξιολόγηση αυτής της κατάστασης, και αυτό εξαρτάται ήδη από τις δυνατότητες του διπλωματικού έργου της Αρμενίας.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube