REAL TIME |

Weather Icon
Πακιστάν 24 Φεβρουαρίου 2024

Asian Lite: Χάος στο Πακιστάν! Η πολιτική αστάθεια επιδεινώνει την οικονομική κρίση – Κίνδυνος χάσει το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ

Asian Lite: Χάος στο Πακιστάν! Η πολιτική αστάθεια επιδεινώνει την οικονομική κρίση – Κίνδυνος χάσει το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει υψηλές εντάσεις και μια πολιτική βραδύτητα, το πρώτο θύμα φαίνεται να είναι η οικονομία του.

Το Πακιστάν είναι πιθανό να χάσει το πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που απαιτείται για να προστατεύσει τη χώρα που έχει περιορισμένα μετρητά από χρεοκοπία… 

Το Πακιστάν κοιτάζει επίμονα μια μεγαλύτερη οικονομική κρίση καθώς η πληγείσα πολιτική αστάθεια μετά τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών έχει ρίξει τη χώρα στο χάος και την απελπισία.

Η κυβέρνηση που σχηματίζεται μέσω ενός συνασπισμού διαφωνούντων πολιτικών κομμάτων θα οδηγήσει σε παράλυση της πολιτικής, εμποδίζοντας κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Όλα αυτά θα ήταν επιζήμια για την οικονομία της χώρας, η οποία ήδη υποφέρει από μια σειρά προβλημάτων όπως ο υπερπληθωρισμός, τα μη βιώσιμα εξωτερικά χρέη και τα χαμηλά επίπεδα συναλλαγματικών αποθεμάτων. 

Το προφίλ του χρέους του Πακιστάν προκαλεί συναγερμό χάρη στα μη βιώσιμα πρότυπα δανεισμού και δαπανών. Το κατά κεφαλήν χρέος αυξήθηκε κατά 36 % μεταξύ 2011 και 2023, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6 % κατά την ίδια περίοδο. 

Πακιστανικές ρούπιες.

Το διευρυνόμενο χρηματοδοτικό χάσμα κατέστησε αναγκαία περαιτέρω δανεισμό. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις εξωτερικές ροές χρηματοδότησης, πρόκειται να βλάψει την οικονομική τροχιά του Πακιστάν μακροπρόθεσμα, προειδοποίησε η Fitch Ratings, μια παγκόσμια πιστωτική εταιρεία.

Αυτό σημαίνει ότι το Πακιστάν είναι πιθανό να χάσει το πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που απαιτείται για να προστατεύσει τη χώρα που έχει περιορισμένα μετρητά από χρεοκοπία. «Η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να παρατείνει τυχόν συζητήσεις με το ΔΝΤ, να καθυστερήσει τη βοήθεια από άλλους πολυμερείς και διμερείς εταίρους ή να παρεμποδίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε η Fitch Ratings.

Το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) ανακοίνωσε την υπό όρους υποστήριξη του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου-Nawaz (PML-N) για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, ο αντίπαλος υπό την ηγεσία του Imran Khan Πακιστάν Tehreek-e-Insaf (PTI) προσπαθεί επίσης να έρθει στην εξουσία συμμαχώντας με μερικά μικρότερα κόμματα. 

Τώρα το Πακιστάν αντιμετωπίζει υψηλές εντάσεις και μια πολιτική βραδύτητα, το πρώτο θύμα φαίνεται να είναι η οικονομία του.

Το Πακιστάν είχε προστατευτεί από μια χρεοκοπία πέρυσι χάρη στη διάσωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ. Ωστόσο, πρέπει να ανανεώσει τη στήριξη του ΔΝΤ μέχρι τον Μάρτιο, κάτι που φαίνεται δύσκολο εν μέσω πολιτικής αστάθειας.

Ο Amreen Soorani, επικεφαλής έρευνας στην JS Capital με έδρα το Καράτσι, δήλωσε ότι «η έλλειψη σαφήνειας ήταν πάντα δολοφόνος για την αγορά, καθώς αφήνει τους υπάρχοντες και τους υποψήφιους επενδυτές αναποφάσιστους για τις προοπτικές». Το Πακιστάν πρόκειται να δει περισσότερη αστάθεια στο εγγύς μέλλον.         

Η δεξαμενή σκέψης Tabadlab με έδρα το Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε τις συνήθειες δανεισμού και δαπανών του Πακιστάν «μη βιώσιμες», καθώς το Πακιστάν λήγει 49,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε λήξεις χρέους το 2024 και η ικανότητα της οικονομίας του να αναπτύσσει ή να αυξάνει την παραγωγή είναι περιορισμένη. «Αυτό είναι μη βιώσιμο. Αν δεν υπάρξουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και δραματικές αλλαγές στο status quo, το Πακιστάν θα συνεχίσει να βυθίζεται βαθύτερα, οδεύοντας προς μια αναπόφευκτη χρεοκοπία, που θα ήταν η αρχή της σπείρας», αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του think tank. 

Ο στρατός του Πακιστάν κατηγορείται συχνά ότι κυριαρχεί στις εθνικές αποφάσεις, παρεμβαίνει στις υποθέσεις της πολιτικής κυβέρνησης και ακόμη και επηρεάζει τα εκλογικά αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο λαός του Πακιστάν αψήφησε τον στρατό, δήλωσε η Hina Jilani, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν. «Τα πράγματα είναι ακόμα πολύ ρευστά μετεκλογικά και αυτό από μόνο του δείχνει πώς αυτή η περίοδος δεν πρόκειται να είναι πολύ σταθερή», είπε. Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση δεν ευνοεί καμία ελπίδα ή σταθερότητα για το Πακιστάν, πρόσθεσε ο Τζιλάνι.

Οι άνθρωποι αγοράζουν φιστίκια σε ένα κατάστημα στην Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν στις 9 Δεκεμβρίου 2020. (Φωτογραφία Umar Qayyum/Xinhua/IANS)

Ο Syed Munir Khasru, πρόεδρος της διεθνούς δεξαμενής σκέψης IPAG Asia-Pacific, δήλωσε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός του Πακιστάν θα πρέπει να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί καθώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει ενώ θα λαμβάνει σκληρές αποφάσεις για την οικονομική ανάκαμψη. «Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων του συνασπισμού ενώ αντιμετωπίζει οικονομικές κρίσεις», είπε.

Εάν το Πακιστάν επιδιώξει να λάβει άλλο πρόγραμμα διάσωσης από το ΔΝΤ, θα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα μεταφραστούν σε μείωση των επιδοτήσεων σε βασικά εμπορεύματα. «Η επιβολή δρακόντειων οικονομικών μέτρων σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο πληθυσμό δεν θα είναι εύκολη… Μπορούμε να περιμένουμε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές στο δρόμο», δήλωσε ο Claude Rakisits, επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ασφάλειας, Άμυνας και Στρατηγικής που εδρεύει στις Βρυξέλλες. 

Περίπου το 40 τοις εκατό των ανθρώπων στο Πακιστάν ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι όροι του ΔΝΤ είναι δύσκολο να εκπληρωθούν καθώς το Πακιστάν είναι μάρτυρας αφόρητου πληθωρισμού, ο οποίος κυμάνθηκε γύρω στο 30 τοις εκατό το περασμένο έτος. Οι εκλογές στο Πακιστάν έπρεπε να φέρουν σταθερότητα στη χώρα. Ωστόσο, τα ασαφή εκλογικά αποτελέσματα έχουν μάλλον προσθέσει την πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να βλάψει την οικονομία του Πακιστάν μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ: Asian Lite

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube