Έντονες πιέσεις αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να απαντήσει στο Ιράν μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε επίθεση με drone στα σύνορα μεταξύ Ιορδανίας και Συρίας, εντείνοντας ξανά τις ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή- κάτι που προσπαθεί να αποφύγει.

Σημειώνεται ότι βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί πολλές φορές πυρά από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ενώ πολλοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί σε αυτές τις δύο χώρες, κανένας δεν είχε πεθάνει μέχρι τώρα.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 34. Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την επίθεση εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων αποδίδοντας την ευθύνη στις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Διεμήνυσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε αυτό το πλήγμα, που είναι το πρώτο θανατηφόρο πλήγμα εναντίον των στρατευμάτων τους στην περιοχή έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η ένοπλη ομάδα ανέφερε ότι επιτέθηκε σε τρεις στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και σε μία η οποία βρίσκεται εντός του παλαιστινιακού εδάφους.

Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ

Σίγουρα πάντως αναμένεται ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι πιο δυναμική από ό,τι ήταν μέχρι στιγμής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, δεν αποκλείεται να δούμε μια «μυστική» ενέργεια με τις ΗΠΑ να πλήττουν το Ιράν, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη αλλά στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη. Εναλλακτικά, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει Ιρανούς αξιωματούχους, όπως είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη το 2020.

Η επίθεση αναγκάζει τον Μπάιντεν να πάρει μια απόφαση που θα επιφέρει πολλές συνέπειες, σχολιάζει το πρακτορείο. «Θέλει να τιμωρήσει τους δράστες της επίθεσης και να αποτρέψει το Ιράν. Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ σε άμεση αντιπαράθεση με την ηγεσία της Τεχεράνης, η οποία έχει ήδη αναθαρρήσει στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς, εξαπολύοντας επιθέσεις στο Ιράκ και το Πακιστάν», σημειώνει.

Πρέπει επίσης να σταθμίσει τις συνέπειες των αποφάσεών του στην οικονομία, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ μάχονται με τους αντάρτες Χούθι, άλλη μία ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι σίιτες αντάρτες έχουν φέρει προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές, στοχεύοντας εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 12% του παγκόσμιου εμπορικές συναλλαγές.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολύ λεπτή γραμμή προσπαθώντας να ανταποκριθεί αρκετά σθεναρά για να αποκαταστήσει ένα μικρό ποσοστό αποτροπής, ώστε αυτό να μην συμβεί ξανά, ενώ παράλληλα δεν θα απαντήσει με τρόπο που θα κλιμακώσει τη σύγκρουση», δήλωσε ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ασφάλειας Μέσης Ανατολής του Scowcroft του Atlantic Council και πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών. «Η ευρύτερη πρόκληση, ωστόσο, είναι πώς να αντιμετωπίσουμε μια ιρανική απειλή».

«Καμία ανάμειξη» δηλώνει η Τεχεράνη

Απαντώντας το Ιράν αντέκρουσε την κατηγορία πως αυτό ευθύνεται για την επίθεση, δηλώνοντας ότι «δεν είχε καμία σχέση», σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, που επικαλούνται τον εκπρόσωπο της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι κατηγορίες αυτές διατυπώνονται με πολιτικό στόχο», που είναι «να αντιστραφούν οι πραγματικότητες στην περιοχή», έκρινε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το IRNA, σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας, του Ντέιβιντ Κάμερον, που κάλεσε την Τεχεράνη να επιλέξει την «αποκλιμάκωση».

«Είναι επίσης εμφανές πως είναι επηρεασμένες από τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του σιωνιστικού καθεστώτος, που δολοφονεί παιδιά», πρόσθεσε ο Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ, που ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου.

«Όπως έχουμε πει ήδη, οι οργανώσεις της αντίστασης στην περιοχή ανταπαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς» και «δεν λαμβάνουν διαταγές» από το Ιράν, «αποφασίζουν για τις ενέργειές τους μόνες τους, στη βάση των δικών τους αρχών», επέμεινε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Ναυτεμπορική