Η Κατάεμπ Χεζμπολάχ ή Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, ισχυρή ένοπλη φιλοϊρανική οργάνωση στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή όλων των στρατιωτικών της επιχειρήσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, σε μια απόφαση που αποσκοπεί να μην φέρει «σε δύσκολη θέση» την ιρακινή κυβέρνηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Ανακοινώνουμε την αναστολή των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων ασφαλείας κατά των δυνάμεων κατοχής, προκειμένου να αποφύγουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση την ιρακινή κυβέρνηση, – θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον λαό μας στη Γάζα με άλλους τρόπους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Kataib Hezbollah Abu Hussein al-Hamidawi. σε δήλωση που δημοσίευσε η ομάδα στο Telegram.

Το Πεντάγωνο που αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της ομάδας, είχε κάνει λόγο πιθανή ευθύνη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ στη φονική επίθεση σε αμερικανική βάση επιμελητειακής υποστήριξης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με σκληρά αντίποινα.

Η ομάδα είναι η ισχυρότερη φράξια της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, και «ομπρέλα» σκληροπυρηνικών σιιτικών ένοπλων φατριών που έχουν αναλάβει περισσότερες από 150 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ιδρύθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ  το 2003.

Naftemporiki.gr