Ηνωμένο Βασίλειο , Ρωσία 28 Απριλίου 2024

Η Βρετανία τρέχει να προλάβει Κίνα και Ρωσία – Αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους Mach-5

Η Βρετανία τρέχει να προλάβει Κίνα και Ρωσία – Αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους Mach-5

Στόχος να τεθεί σε υπηρεσία μέχρι το 2030

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει ο πύραυλος να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και να τεθεί σε υπηρεσία μέχρι το 2030

Η Βρετανία σχεδιάζει να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της με έναν εγχώριο υπερηχητικό πύραυλο κρουζ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει το Sky News.
Οι επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων δέχονται πιέσεις για να προλάβουν την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ αναπτύσσοντας ένα όπλο ικανό να πετάξει με ταχύτητες μεγαλύτερες από Mach 5 – πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Telegraph.
Το Υπουργείο Άμυνας θέλει ο πύραυλος να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και να τεθεί σε υπηρεσία μέχρι το 2030. Τα σχέδια βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ανέφερε η εφημερίδα, αν και δεν υπάρχει απόφαση για το αν ο πύραυλος θα εκτοξεύεται από ξηρά, θάλασσα ή αέρα.
Αυτό έρχεται μετά την υπόσχεση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να δαπανήσει το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα μέχρι το 2030. Τα βαλλιστικά όπλα μπορούν επίσης να επιτύχουν υπερηχητικές ταχύτητες, αλλά η διαφορά έγκειται στην ευελιξία – τα βαλλιστικά όπλα έχουν γενικά σταθερές διαδρομές, αλλά η διαδρομή ενός υπερηχητικού όπλου μπορεί να αλλάξει μετά την εκτόξευση, καθιστώντας δύσκολη την καταστροφή του.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι κύριοι παίκτες στην κούρσα των υπερηχητικών όπλων, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα, ισχυρίζονται ότι έχουν δοκιμάσει υπερηχητικά όπλα. Η ανάπτυξη των υπερηχητικών δυνατοτήτων αποτελεί μέρος του δεύτερου πυλώνα του AUKUS – ενός συμφώνου άμυνας και ασφάλειας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ δοκίμασαν έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ σε μια ατόλη στις Νήσους Μάρσαλ, σε ένα μήνυμα προς τον αντίπαλό τους στον Ειρηνικό – την Κίνα. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά δοκιμών υπερηχητικών όπλων που έχει ολοκληρώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δεν θέλησε να σχολιάσει λεπτομερώς την ανάπτυξη της ικανότητας της Βρετανίας για υπερηχητικούς πυραύλους, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια, αλλά επιβεβαίωσε ότι επιδιώκεται η ανάπτυξη «υπερηχητικών τεχνολογιών για την περαιτέρω ανάπτυξη προηγμένων δυνατοτήτων της βρετανικής κυριαρχίας».

«Συνεχίζουμε να επενδύουμε στον εξοπλισμό μας για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές», πρόσθεσε.

Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube