Weather Icon
Ισραήλ 28 Απριλίου 2024

Απειλείται με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου

Απειλείται με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου

Κινητοποίηση στην ισραηλινή κυβέρνηση

Κινητοποίηση στην ισραηλινή κυβέρνηση και «τηλεφωνική εκστρατεία» προκειμένου οι ΗΠΑ να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης ο υπ. Αμυνας και ο αρχηγός του στρατού.

Σύμφωνα με αναφορές σε πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια να αποτρέψουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) από το να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων Ισραηλινών αξιωματούχων.

Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ο αναλυτής Μπεν Κάσπιτ γράφει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται «υπό ασυνήθιστο άγχος» σχετικά με την προοπτική εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδίου, αλλά και άλλων Ισραηλινών από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση για το διεθνές στάτους του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ηγείται μιας «αδιάλειπτης τηλεφωνικής εκστρατείας» για να αποτρέψει ένα ένταλμα σύλληψης, η οποία επικεντρώνεται ειδικά στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, γράφει η Κάσπιτ.

Ο αναλυτής της Haaretz Αμος Χαρέλ γράφει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Καν, ενδέχεται να εκδώσει αυτή την εβδομάδα εντάλματα για τη σύλληψη του Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του επιτελείου του IDF.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες, όπως και το Ισραήλ, δεν είναι μεταξύ των 124 χωρών που υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έχουν ήδη εμπλακεί στην προσπάθεια να μπλοκάρουν τα εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με τον Χάρελ.

Η τελευταία δημόσια δήλωση του Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο ανέφερε ότι οι επικείμενες αποφάσεις του ΔΠΔ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αμυνόμαστε. Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα ήταν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους οποιασδήποτε δημοκρατίας πολεμά την εγκληματική τρομοκρατία και την επιθετικότητα», είπε την Παρασκευή.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube