REAL TIME |

Weather Icon
Ινδία , Πακιστάν , Τρομοκρατία 4 Ιανουαρίου 2024

Ινδός ΥΠΕΞ: “Το Πακιστάν χρησιμοποιεί τη διασυνοριακή τρομοκρατία για να φέρει την Ινδία σε τραπέζι διαπραγματεύσεων”

Ινδός ΥΠΕΞ: “Το Πακιστάν χρησιμοποιεί τη διασυνοριακή τρομοκρατία για να φέρει την Ινδία σε τραπέζι διαπραγματεύσεων”

Για νομιμοποίηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας κατηγόρησε το Πακιστάν ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ. Σε συνέντευξή του στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας υποστήριξε, ότι η χώρα του δεν είναι απρόθυμη να αντιμετωπίσει το Πακιστάν και έδειξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον απαλλαγμένο από τρόμο και εχθρότητα.

«Η Ινδία δεν θα ανεχθεί τη διασυνοριακή τρομοκρατία», επεσήμανε.

«Αυτό που προσπαθούσε να κάνει το Πακιστάν, όχι τώρα αλλά για πολλές δεκαετίες, ήταν πραγματικά να χρησιμοποιήσει τη διασυνοριακή τρομοκρατία για να φέρει την Ινδία στο τραπέζι. Αυτή, στην ουσία, ήταν η βασική πολιτική του. Δεν παίξαμε αυτό το παιχνίδι. Ο γείτονας είναι γείτονας, αλλά δεν θα ασχοληθούμε με βάση τους όρους που θέτει», είπε ο Τζαϊσανκάρ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο του βιβλίο «Why Bharat Matters».

Η Ινδία είχε πει τον Αύγουστο του περασμένου έτους ότι ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τρόμο και εχθροπραξίες ήταν επιτακτική ανάγκη για κανονικές σχέσεις με το Πακιστάν. Απαντώντας σε ερωτήματα αφού ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ είχε εκφράσει την προθυμία του να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ινδία, το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Ινδία επιθυμεί κανονικούς δεσμούς με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν.

Ο Τζαϊσανκάρ είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του, ότι το μέλλον του Πακιστάν θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις δικές του ενέργειες και επιλογές και εναπόκειται στη γειτονική χώρα να βρει μια διέξοδο από τα οικονομικά της προβλήματα.

Είχε αναφερθεί στη βοήθεια της Ινδίας στη Σρι Λάνκα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα και είπε ότι πρόκειται για μια πολύ διαφορετική σχέση. «Νομίζω ότι το μέλλον του Πακιστάν καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες του Πακιστάν και από τις επιλογές του Πακιστάν. Κανείς δεν φθάνει σε μια δύσκολη κατάσταση ξαφνικά και χωρίς αιτία. Εναπόκειται σε αυτούς να βρουν μια διέξοδο. Η σχέση μας σήμερα δεν είναι μια σχέση όπου μπορούμε να έχουμε άμεση σχέση με αυτό διαδικασία», είπε.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, όπως η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ο υψηλός πληθωρισμός και η απότομη υποτίμηση του νομίσματος του.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube