Weather Icon
Ινδία , Τσεχία 11 Ιανουαρίου 2024

Ινδία και Τσεχία ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, της καινοτομίας, της πράσινης ενέργειας

Ινδία και Τσεχία ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, της καινοτομίας, της πράσινης ενέργειας

Η Ινδία και η Τσεχική Δημοκρατία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανάπτυξη της διμερούς τους σχέσης και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η επιστήμη, η καινοτομία, η άμυνα, η υγεία και η πράσινη ενέργεια.

Σε κοινή δήλωση την Τετάρτη (10/1), οι δύο χώρες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για βαθύτερη δέσμευση στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού με βάση μια ανοιχτή, ελεύθερη περιεκτική και βασισμένη σε κανόνες προσέγγιση με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και αναγνωρίζοντας την προώθηση αποτελεσματικής πολυμερούς βασισμένης σε κανόνες ως τρόπο επίτευξης της παγκόσμιας ευημερίας και των δεσμεύσεων της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι δύο χώρες δήλωσαν αποφασισμένες να ενισχύσουν περαιτέρω αμοιβαίους δεσμούς για την αντιμετώπιση του αναξιοποίητου δυναμικού για συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας και για τη διευκόλυνση κοινών συνεργασιών και έργων, η Ινδία και η Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις Ινδίας-Τσεχίας σε καινοτόμους τομείς στη Στρατηγική Συνεργασία για την Καινοτομία και να εντείνουν περαιτέρω τις διμερείς ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, επαγγελματικές και επιχειρηματικές και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στους ακόλουθους τομείς διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, η Ινδία και η Τσεχική Δημοκρατία θα διερευνήσουν όλες τις ευκαιρίες για να επεκτείνουν τη συνεργασία στην έρευνα και την τεχνολογία προωθώντας τις αμοιβαίες ανταλλαγές και την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ερευνητών και καινοτόμων επιχειρηματιών για να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για μελλοντική συνεργασία.

“Και οι δύο εταίροι αναγνωρίζουν τη συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Επιθυμούν να υποστηρίξουν περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες και έργα που στοχεύουν στη μεταφορά νέων γνώσεων και τεχνολογιών σε νέες εφαρμογές και προϊόντα. Τομείς προτεραιότητας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογίες και υγεία, βασικές αναδυόμενες τεχνολογίες, ημιαγωγοί, νέα υλικά, συμπεριλαμβανομένων νανοτεχνολογιών και κβαντικών τεχνολογιών, βιώσιμες επιστήμες ενέργειας και περιβάλλοντος, διαχείριση πόρων και ασφάλεια τροφίμων, ασφάλεια Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και δημιουργικές βιομηχανίες. διαβάστηκε η δήλωση. Η Ινδία και η Τσεχική Δημοκρατία εξέφρασαν την επιθυμία να ενθαρρύνουν λύσεις που βασίζονται στη γνώση, τη δημιουργικότητα και την τεχνολογική πρόοδο.

Έδειξαν επίσης ετοιμότητα να υποστηρίξουν G2G, B2G, B2B, ακαδημαϊκές και άλλες συμπράξεις βασικών ενδιαφερομένων για να ενθαρρύνουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου με γνώμονα την καινοτομία, τις κοινοπραξίες και τις επενδύσεις. Και οι δύο εταίροι υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν το έργο της Μικτής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία, που ιδρύθηκε βάσει της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ινδίας και της κυβέρνησης της Τσεχικής Δημοκρατίας, που υπογράφηκε στις 8 Ιουνίου 2010, στην Πράγα και υπό την προεδρία του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Δημοκρατίας της Ινδίας και του Υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας. Θα προσπαθήσουν επίσης να προωθήσουν τη συνεργασία καινοτομίας στο πλαίσιο του «Industry 4.0» μέσω της προαναφερθείσας Μικτής Επιτροπής, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ινδία και η Τσεχική Δημοκρατία υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία των καινοτομιών στον αμυντικό τομέα και την αμυντική βιομηχανία. Σημείωσαν τις υφιστάμενες διασυνδέσεις μεταξύ των φορέων τους στους τομείς και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της Ε&Α, της κατάρτισης και των καινοτόμων λύσεων παραγωγής στις οποίες συμμετέχουν Τσέχοι και Ινδοί ενδιαφερόμενοι. Και οι δύο εταίροι μοιράστηκαν την ετοιμότητά τους να ενθαρρύνουν στενότερη διμερή συνεργασία στον τομέα της υγείας. Οι εταίροι σημειώνουν τις υπάρχουσες αναπτυξιακές και παραγωγικές ικανότητες στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων και τις ευκαιρίες συνεργασίας στον οικονομικό τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Η Ινδία και η Τσεχική Δημοκρατία επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση καινοτόμων, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογικών λύσεων που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. “Και οι δύο εταίροι επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς των υποδομών μεταφορών και των βιώσιμων μεταφορών, των έξυπνων συστημάτων δημόσιων μεταφορών, της κινητικότητας και της ηλεκτροκίνησης. Θα προωθήσουν τη συνεργασία σε όλους τους τρόπους μεταφοράς και τη σχετική ανάπτυξη καινοτομίας. Οι δύο εταίροι προτείνουν να επικεντρωθούν περισσότερο σε τη σιδηροδρομική βιομηχανία και τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Εκφράζουν την επιθυμία τους να ενθαρρύνουν περισσότερη τεχνολογική συνεργασία και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης για την αντιμετώπιση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών και της υποδομής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιθυμούν επίσης να διερευνήσουν περαιτέρω ευκαιρίες και δυνατότητες στον τομέα της αειφόρου γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων. Θέλουν να ενθαρρύνουν στενότερες συνδέσεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων έρευνας και εκπαίδευσης, για την προώθηση της μεταφοράς και χρήσης τεχνολογιών, μηχανημάτων και εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων και βιομηχανίας τροφίμων. Η Ινδία και η Τσεχική Δημοκρατία τόνισαν τη δυνατότητα προώθησης των διαπροσωπικών δεσμών σε όλους τους τομείς-στόχους στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διευκόλυνση της κινητικότητας του ειδικευμένου προσωπικού καθώς και για την προώθηση της κοινής συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων. ανθρώπινα όντα και επιστροφή.

Η συνεργασία αυτή θα περιλαμβάνει διάλογο ανώτατου επιπέδου για τη μετανάστευση και τη σύμπραξη για την κινητικότητα για τη διευκόλυνση της κινητικότητας ερευνητών, μελετητών, φοιτητών και επιχειρηματιών και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και εμπορίας ανθρώπων. Επιπλέον, τα δύο έθνη θα εξετάσουν περαιτέρω τις δυνατότητες κινητικότητας μέσω ενισχυμένων διαβουλεύσεων για βίζα και προξενικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ινδίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε διμερή συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Φιάλα, και εξέτασε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι ηγέτες πραγματοποίησαν συζητήσεις που κάλυπταν διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών, των αυτοκινήτων, της κλιματικής αλλαγής και της άμυνας στο Gandhinagar.

“Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό @P_Fiala της Τσεχικής Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής @VibrantGujarat. Συζητήσαμε την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια, η επιστήμη, η καινοτομία και η άμυνα”, ανάρτησε ο πρωθυπουργός Μόντι στο X μετά τη συνάντηση. Νωρίτερα την ίδια μέρα, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής Vibrant Gujarat, ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε ότι οι δυνατότητες για συνεργασία Τσεχίας-Ινδίας είναι μεγάλες όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στην επεξεργασία των λυμάτων ή τη βιώσιμη γεωργία και πρόσθεσε ότι ενδιαφέρεται για μακροπρόθεσμη στρατηγική επένδυση.

Είπε ότι οι στρατηγικές επενδύσεις θα περιλαμβάνουν έρευνα AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και ιδιαίτερα ημιαγωγούς. Εν τω μεταξύ, ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala επισκέφθηκε επίσης το Sabarmati Ashram στο Gandhinagar την Τετάρτη για να δει τη ζωή και την κληρονομιά του Mahatma Gandhi.

“Sabarmati Ashram – ένα μέρος που ενσαρκώνει τις διδασκαλίες και το πνεύμα του Bapu! Ο πρωθυπουργός @P_Fiala της Τσεχικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Sabarmati Ashram και έριξε μια ματιά στη ζωή και την κληρονομιά του Μαχάτμα Γκάντι. Οι παγκόσμιες αξίες του Μαχάτμα συνεχίζουν να εμπνέουν την ανθρωπότητα”, δημοσίευσε ο εκπρόσωπος του MEA, Randhir Jaiswal. στο X.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube