Weather Icon
Aφρική , G-20 , Ινδία 25 Ιανουαρίου 2024

Η Ινδία ποντάρει στην άνοδο της Αφρικής

Η Ινδία ποντάρει στην άνοδο της Αφρικής

Επαινώντας την ανοδική της τροχιά όσον αφορά τις φιλοδοξίες, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων S Jaishankar τόνισε ότι η Ινδία βάζει τα στοιχήματά της στην ανάπτυξη της Αφρικής λόγω των άφθονων ευκαιριών που παρουσιάζονται από τη δημογραφία και τους πόρους της. Στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Νιγηρίας-Ινδίας (NIBC) στην Abuja στις 23 Ιανουαρίου 2024, ο Jaishankar είπε: “Τώρα, αφού μίλησα για Ινδία-Νιγηρία, επιτρέψτε μου να κάνω μια ευρύτερη άποψη σε σχέση με την Αφρική. Η Αφρική ανεβαίνει και η Ινδία ποντάρει στην άνοδο της Αφρικής».

«Ποντάρουμε στην άνοδο της Αφρικής γιατί, από οποιαδήποτε αντικειμενική εκτίμηση, σήμερα υπάρχει τόσο μεγάλη ανάπτυξη για την Αφρική όσον αφορά τη δημογραφία, τους πόρους, τη φιλοδοξία, την ολοένα και μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των πολιτικών. Αυτό είναι σαφώς ισχυρό , ένα πολύ διαφορετικό, πολύ πιο θετικό μέλλον σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», υπογράμμισε. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε περαιτέρω ότι η Ινδία ποντάρει επίσης στην Αφρική, καθώς και τα δύο έθνη μοιράζονται μια ιστορία που έχει δημιουργήσει μια τεράστια αλληλεγγύη. Υποστήριξε ότι για την Ινδία, η πολυπολικότητα του κόσμου δεν θα είναι πλήρης έως ότου η Αφρική πάρει τη θέση που της αρμόζει.

«Και αυτή η αλληλεγγύη σήμερα με κάνει να πω πολύ ξεκάθαρα ότι για εμάς, όταν μιλάμε για μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, είμαστε ξεκάθαρα, σήμερα, η Ινδία, όπως είπα, η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία, τέσσερα τρισ. δολάριο κατά προσέγγιση το ΑΕΠ. Για εμάς, η αναδιάταξη του κόσμου, η εξισορρόπηση, η πολυπολικότητα του κόσμου δεν θα ολοκληρωθούν έως ότου η Αφρική πάρει τη θέση που της αρμόζει», είπε ο Τζαϊσανκάρ.

«Και μιλάμε για αυτό συχνά, σίγουρα στον διπλωματικό κόσμο, όσον αφορά, ξέρετε, θα υπάρξει μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, ποιος θα έχει έδρα, πώς θα πάει, και όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Θα έλεγα σε όλους σας ότι η επανεξισορρόπηση, η αναδιάταξη μιας νέας παγκόσμιας τάξης θα συμβεί μόνο όταν ο πυρήνας της είναι οικονομικός, που είναι η άνοδος της Αφρικής πρέπει να είναι η οικονομική άνοδος της Αφρικής», πρόσθεσε. 

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Jaishankar μίλησε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ινδίας-Νιγηρίας. Μίλησε επίσης στο Nigerian Institute of International Affairs (NIIA) στο Λάγος για την Ινδία και τον Παγκόσμιο Νότο. Επισκέφθηκε επίσης την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στην Αμπούτζα. Εκεί, αποκάλυψε μια προτομή του Μαχάτμα Γκάντι και φύτεψε ένα δενδρύλλιο στις εγκαταστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Ινδία και η Νιγηρία έχουν παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ στη Νιγηρία, η οποία θα εδραιώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Πριν από αυτό, ηγήθηκε επίσης της ινδικής αντιπροσωπείας στη 19η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM), που θα πραγματοποιηθεί στην Καμπάλα της Ουγκάντα. Συνάντησε αρκετούς ξένους ηγέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Συγκεκριμένα, η Αφρικανική Ένωση (AU) έγινε μόνιμο μέλος της G20 τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν η Ινδία πραγματοποίησε τη Σύνοδο Κορυφής της G20 υπό την προεδρία της εδώ στο Νέο Δελχί. Η Αφρικανική Ένωση είναι μια ηπειρωτική ένωση που αποτελείται από 55 κράτη μέλη που βρίσκονται στην ήπειρο της Αφρικής. Η κίνηση για ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην ομάδα των G20 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Μόντι τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi, στην εναρκτήρια ομιλία του στη 18η Σύνοδο των Ηγετών της G20, κάλεσε την Αφρικανική Ένωση, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο Azali Assoumani, να λάβει θέση στο τραπέζι των ηγετών της G20 ως μόνιμο μέλος. «Με την έγκριση όλων, ζητώ από τον επικεφαλής της ΑΕ να πάρει τη θέση του ως μόνιμο μέλος της G20», είπε ο Μόντι στην ομιλία του.

Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μόντι, ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ένωσης των Κομόρων και Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης (AU), Azali Assoumani, καθώς έπαιρνε τη θέση του μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube