Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες μία κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέματα μείζονος σημασίας να είναι στο τραπέζι. Μάλιστα ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ευρωπαίους ηγέτες είναι η συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό. Επίσης  η Αθήνα διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για  την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η Ελλάδα είχε άλλωστε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Υπενθυμίζεται  πως πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου (είχε  δε αποσταλεί σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε)

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ακόμα – αναφορικά με το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –  πως η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Τονίζουν ακόμα πως η Ελλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας για την υπόθεση Μπελέρη

Η Αθήνα καθιστά σαφές πως δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης – που συμμετείχε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων- τόνισε είναι πως το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός  επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας άλλωστε πως η χώρα μας υπήρξε και παραμένει στους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Να σημειωθεί εδώ πως τη Δευτέρα απορρίφθηκε από τις αλβανικές αρχές το  αίτημα του Φρ. Μπελέρη για χορήγηση ολιγόωρης άδειας προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορκωμοσία του και να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου Χειμάρρας (έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 15 ημερών). Υπενθυμίζεται ότι ο Φρ. Μπελέρης βρίσκεται φυλακισμένος τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Ναυτεμπορική