Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος , ΟΗΕ , Παλαιστίνη 10 Δεκεμβρίου 2023

Λουτρό αίματος στη νότια Γάζα, βροχή ρουκετών από Hezbollah στο Νότιο Λίβανο

Λουτρό αίματος στη νότια Γάζα, βροχή ρουκετών από Hezbollah στο Νότιο Λίβανο

Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα του πολέμου

Στο κέντρο της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Γάζας Khan Younis βρίσκονται πλέον τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, που έχει εγκαταλειφθεί από το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού της, μετά την τελευταία εντολή εκκένωσης που έδωσε ο ισραηλινός στρατός ο οποίος έχει περικυκλώσει την πόλη.
Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι κατά το τελευταίο 24ωρο, κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, έπληξαν 250 στόχους της Hamas, μεταξύ  των οποίων και υπόγειες υποδομές και τούνελ, κυρίως στην περιοχή της Khan Younis, όπου βρέθηκαν και πολλά όπλα.
Hamas διαμήνυσε με ανακοίνωσή της στο Ισραήλ ότι δεν πρόκειται με στρατιωτικά μέσα να απελευθερώσει τους ομήρουw, αλλά με διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσει τον πόλεμο φθοράς ενώ επισήμανε ότι η μόνη νίκη του Ισραήλ είναι οι δολοφονίες αμάχων.
Χαρακτήρισε επίσης τις διακηρύξεις περί καταστροφής της οργάνωσης  δηλώσεις για δημόσια κατανάλωση.
Την ίδια ώρα υπάρχει ένταση και στο μέτωπο του βορρά, καθώς οι ισραηλινές αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι τεθωρακισμένα και ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξαν πολλές άλλες θέσεις της Hezbollah στο νότιο Λίβανο ως απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης στο βόρειο Ισραήλ.
Στη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένα επιθετικό ελικόπτερο έπληξε μια ομάδα μαχητών οπλισμένων με

ADVERTISEMENT

αντιαρματικούς πυραύλους που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση κοντά στην κοινότητα Yiftah συα βορεια σύνορα.

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν επίσης από τον Λίβανο τις τελευταίες ώρες καθώς η Hezbollah  κατά τα φαινόμενα προσπαθεί με πόλεμο φθοράς να αποσπάσει δυνάμεις του ισραληλινού στρατού από τη Γάζα.
Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι οι μονάδες της πραγματοποίησαν επίθεση με drone σε ισραηλινές θέσεις στα σύνορα με τον Λίβανο.
“Drones της ισλαμικής αντίστασης έπληξαν ένα αρχηγείο του ισραηλινού στρατού και έναν στρατώνα στον οικισμό Ya’ar”, έγραψε στο κανάλι Telegram, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή πλευρά υπέστη απώλειες.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δημιούργησαν ένα επιχειρησιακό αρχηγείο στο Ya’ar, που βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen, μαχητές της Hezbollah μπλόκαραν τα ισραηλινά ραντάρ πριν από την επίθεση με drone.
Νωρίτερα, μονάδες της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν κατευθυνόμενους πυραύλους και όλμους στους συνοριακούς σταθμούς σε Jel al-Alam  και al-Merja.
Σε απάντηση, ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε σιιτικές βάσεις σε Aytrun, Rmeisha, al-Jamus, al-Tairi και al-Hiyam.
Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το Σαββατο 9/13 ότι αποστέλλουν στο Ισραήλ 14.000 αντιαρματικά βλήματα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου ενώ τεταμένη επικοινωνία διάρκειας 50 λεπτών είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Netanyahu, στην οποία του επισήμανε τη ρωσική θέση περί ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.

Σφοδρές μάχες σε Khan Younis και βόρεια Γάζα

Από την 1η Δεκεμβρίου, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ο στρατός του Ισραήλ έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρο τη Khna Younes, της οποίες οι κάτοικοι αναφέρουν ότι σημειώνονται σκληρές μάχες.
Ισραήλ και Hamas ανέφεραν επίσης έξαρση των συγκρούσεων στο βορρά του παλαιστινιακού θύλακα που έχει μετατραπεί πλέον σε ερείπια.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία του σημειώνει πρόοδο, καθώς η επίθεση οδηγεί στο θάνατο και την παράδοση πολλών μαχητών της Hamas και το δίκτυό της καταρρέει.
«Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερους τρομοκράτες να σκοτώνονται, όλο και περισσότερους τρομοκράτες να τραυματίζονται και τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τρομοκράτες να παραδίδονται. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι το δίκτυό τους καταρρέει, μια ένδειξη ότι πρέπει να αυξήσουμε την πίεση», δήλωσε ο στρατηγός Herzi Halevi κατά τη διάρκεια τελετής στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Tzachi Hanegbi είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 7.000 μαχητές της Hamas, χωρίς να διευκρινίσει με βάση ποιες ενδείξεις γίνονται αυτές οι εκτιμήσεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ καιρό, ίσως μήνες, αλλά η φάση των σφοδρών συγκρούσεων στη Γάζα αναμένεται να κρατήσει άλλους δύο μήνες ακόμη.
Ο Hanegbi είπε επίσης ότι αν η Hezbollah δεν αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της από τα σύνορα του νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ ο στρατός πρέπει να «δράσει στρατιωτικά» κι εκεί για να αποκαταστήσει την τάξη.

γαζα2.jpg
Hamas: Οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν από τον Ισραηλινό στρατό αλλά με διαπραγματεύσεις – Για δημόσια κατανάλωση η καταστροφή μας

Σε ένα προηχογραφημένο μήνυμα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al Qassam της Hamas δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι δεν θα απελευθερωθούν με στρατιωτικά μέσα.
«Λέμε στους Ισραηλινούς ότι ο Netanyahu, ο Gallant και άλλοι στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν μπορούν να φέρουν πίσω τους αιχμαλώτους τους χωρίς διαπραγματεύσεις.
Η τελευταία δολοφονία ενός αιχμάλωτου που προσπάθησαν να πάρουν πίσω με τη βία το αποδεικνύει».

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της ομάδας αναφερόταν σε έναν Ισραηλινό που κρατήθηκε αιχμάλωτος, τον οποίο οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας προσπάθησαν να σώσουν.
Η Al Qassam, είπε ο Abu Obaida, απέκρουσε την προσπάθειά τους, προκαλώντας πολλές στρατιωτικές απώλειες, και ότι ο αιχμάλωτος πέθανε επίσης στο περιστατικό.
Ο Abu Obaida είπε επίσης ότι σε δέκα ημέρες μαχητές από το Beit Hanoun μέχρι το Khan Younis «κατάφεραν να καταστρέψουν περισσότερα από 180 στρατιωτικά οχήματα του ισραηλινού στρατού, τεθωρακισμένα και μπουλντόζες εν μέρει και ολικά.
Οι μαχητές μας πραγματοποίησαν επιχειρήσεις που περιελάμβαναν επίθεση σε πεζοπόρα τμήματα και πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών και χρησιμοποίησαν όπλα κατά προσωπικού».
«Αυτά οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών μεταξύ των εχθρικών τάξεων», είπε, προσθέτοντας:
Το Al Qassam έπληξε επίσης πολλές ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Ashkelon, Ashdod και άλλων.
Συνεχίζουμε να απωθούμε την ισραηλινή επιθετικότητα.
Ο μόνος ισχυρισμός του εχθρού για νίκη είναι οι επιθέσεις του εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών.
Η συζήτηση του Ισραήλ για συντριβή της Hamas είναι για δημόσια κατανάλωση.
Προτρέπουμε τους ανθρώπους στον αραβικό κόσμο και στον ισλαμικό κόσμο να διαμαρτυρηθούν και να μην είναι αδιάφοροι.
Χιλιάδες μαχητές μας παραμένουν ακλόνητοι και περιμένουν την ευκαιρία να πολεμήσουν, επισήμανε ο Abu Obaida.
Israeli warriors: A glimpse into Gaza - JNS.org

17.700 Παλαιστίνιοι νεκροί, 48.780 τραυματίες στη Γάζα, χιλιάδες άλλοι αγνοούνται γιατί έχουν  θαφτεί στα ερείπια

Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στη Γάζα από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ξεπέρασε τους 17.700 το Σάββατο, 9/12, με πολλές χιλιάδες ανθρώπους να αγνοούνται και να θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια.
Το υπουργείο είπε ότι περίπου το 40% των θανάτων ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών.
Οι τραυματίες προσεγγίζουν τους 48.780. 
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε  ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 425 Ισραηλινοί στρατιώτες, 2.000 τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναγνωριστεί ως ανάπηροι από το υπουργείο Άμυνας ενώ 5.000 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.
Περίπου 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι και χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου 9/12 για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους.
Γαζα11.JPG

Περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό, μπήκαν τα τανκς στη Khan Younes

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συχνά πολλές φορές.
Καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά όλη τη Γάζα από αέρος και θαλάσσης ενώ τα τεθωρακισμένα του έχουν αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές να πάει κανείς.
Το Ισραήλ από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι δίνει λύσεις και ότι περιορίζει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων παρέχοντας χάρτες που δείχνουν ασφαλείς περιοχές.
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η εκστρατεία κατά της Hamas έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο εκδίκησης εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού σε ένα θύλακα τόσο πυκνοκατοικημένο όσο το Λονδίνο.
Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του Ισραήλ δημοσίευσε έναν χάρτη στο X που επισήμαινε  έξι τετράγωνα της Khan Younes που πρέπει να εκκενωθούν «επειγόντως» ενώ το μεσημέρι ανακοινώθηκε παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Rafah μέχρι τις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να μετακινηθούν οι άμαχοι σε ασφαλέστερο μέρος γιατί από όλες τις άλλες κατευθύνσεις η Khan Younes είναι περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό και διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις.
Το μεσημέρι στις 3 ώρα Ελλάδας και τοπική ώρα τα ισραηλινά τεθωρακισμένα έφτασαν στο κέντρο της Khan Younes.

Ολονύχτιες συγκρούσεις

Μερικοί κάτοικοι ανέφεραν ότι όλη τη νύχτα του Σαββάτου 9/12 προς Κυριακή 10/12 άκουγαν βομβαρδισμούς από τεθωρακισμένα, αεροπλάνα που σφύριζαν και σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν να προχωρήσουν δυτικότερα.
«Προσπαθούμε να κοιμίσουμε τα παιδιά και μένουμε ξύπνιοι φοβούμενοι ότι ο τόπος θα βομβαρδιστεί και θα πρέπει να τρέξουμε μεταφέροντας τα παιδιά έξω», είπε η Zainab Khalil, 57 ετών, εκτοπισμένη από τη βόρεια Γάζα με 30 συγγενείς και φίλους στη Khan Yunes.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκινά μια άλλη τραγωδία, και αυτή είναι: πώς να ταΐσουμε τα παιδιά;», συνεχίζει.

γαζα14.JPG

Θερίζει η πείνα, δεν μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια

Τα τρόφιμα είναι εδώ και 48 ώρες σε απόλυτη έλλειψη, το ίδιο και οι ιατρικές προμήθειες, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι επιχειρείται να ανοίξει το πέρασμα Kerem Shalom από την Ιορδανία στο Ισραήλ, για να έλθει περισσότερη βοήθεια στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν συρρεύσει εκεί  αλλά το Ισραήλ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να το ανοίξει.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το 91% των κατοίκων της Γάζας πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο, σοβαρή πείνα έχει διαπιστωθεί στο 36% των νοικοκυριών της Γάζας και μέτρια πείνα στο 52%.
Το 63% των κατοίκων της Γάζας ανέφεραν ότι άντεξαν ολόκληρες ημέρες χωρίς φαγητό. 
Η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στο βόρειο τμήμα, δήλωσε ο οργανισμός.

eikonaohe.JPG

γαζα16.JPG

Ο ισραηλινός στρατός θα καταλάβει τη Jabajiya εντός της ημέρας

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός αναμένει ότι θα «καταλάβει πλήρως» την πόλη Jabaliya στη βόρεια Γάζα εντός των επόμενων 24 ωρών.
Το Ισραήλ εξαπολύει διαρκείς επιθέσεις στην πυκνοκατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει τον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya εδώ και 7 μέρες.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 116.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες ζούσαν στον προσφυγικό αυτό καταυλισμό.
Πλέον όμως είναι άγνωστο πόσοι απομένουν αφού το Ισραήλ έχει δώσει εντολή εκκένωσης.
Πλάνα του Al Jazeera που τραβήχτηκαν τα προηγούμενα 24ωρα έδειχναν επιζώντες των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών να στέκονται αιμόφυρτοι και σαστισμένοι, ενώ τρομοκρατημένα παιδιά μεταφέρονταν από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.
Το νοσοκομείο Kamal Adwan  στην Jabaliya εκκενώθηκε στις 5/12 αφού ο στρατός του Ισραήλ έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.
Την ίδια ημέρα, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυκνών αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε στην περιοχή το Ισραήλ, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.
γαζα12.JPG

Στην κεντρική Γάζα

Στην κεντρική Γάζα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών τανκς στους προσφυγικούς καταυλισμούς Bureij και Maghazi, ανέφεραν κάτοικοι, ενώ Παλαιστίνιοι υγειονομικοί ανέφεραν ότι μια αεροπορική επιδρομή στο Bureij οδήγησε στο θάνατο 7 Παλαιστινίων.
Στην πόλη Khan Younes,  νεκροί και τραυματίες έφτασαν όλη τη νύχτα στο κατακλυσμένο νοσοκομείο Nasser.
Ο ανταποκριτής του Reuters μεταφέρει ανατριχιαστικές εικόνες από το νοσοκομείο, με γιατρούς να μεταφέρουν από τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο ακρωτηριασμένα παιδιά.
Μέσα, πληγωμένα παιδιά έκλαιγαν και στριφογύριζαν στο δάπεδο με πλακάκια, καθώς οι νοσοκόμες έτρεχαν για να τα παρηγορήσουν ενώ σωρεύονται οι νεκροί ο ένας δίπλα στον άλλο σε λευκά σάβανα.

gaza19.jpg

Ο ισραηλινός στρατός χτυπά ξανά τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας

Πλάνα που εξασφάλισε το Reuters μέσα στο νοσοκομείο Jaffah στο Deir al-Balah έδειξαν εκτεταμένες ζημιές από χτύπημα σε τζαμί δίπλα στο νοσοκομείο.
Το τζαμί καταστράφηκε ολοκληρωτικά και απέμεινε μόνο ο μιναρές του.

Οι γιατροί της βόρειας Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, κατηγόρησαν ξανά το Ισραήλ ότι στοχεύει νοσοκομεία και ασθενοφόρα.
Ένας εργαζόμενος ασθενοφόρου στην περιοχή Shejaiya της πόλης της Γάζας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του φόβου των αντιποίνων, είπε στο Reuters ότι τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις κλήσεις καθώς αντιμετωπίζουν ισραηλινά πυρά.
Ο Mohamed Salkha, διευθυντής στο νοσοκομείο al-Awda, ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούσαν το νοσοκομείο για μέρες με τεθωρακισμένα, πυροβολώντας τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μπουν ή να φύγουν.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο άτομα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μέσα στο νοσοκομείο Kamal Adwan, επίσης στη βόρεια Γάζα
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απαντά ότι η Hamas έχει βάσεις και όπλα στις ιατρικές εγκαταστάσεις γι αυτό το Ισραήλ τις πλήττει, κάτι που η Hamas διαψεύδει.

Εξευτελιστικά βίντεο με γυμνούς Παλαιστίνιους αιχμαλώτους δίνει ο στρατός

Συν τοις άλλοις ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα σοκαριστικά video με στρατιώτες των IDF να συλλαμβάνουν και να ξεγυμνώνουν δεκάδες Παλαιστίνιους που φαίνεται να παραδόθηκαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Τα βίντεο κυκλογορούν στα social media και κυκλοφόρησαν μέσω της ιστοσελίδας των Times of Israel.
Οι εικόνες προέρχονται κατά την εφημερίδα από την Jabaliya της βόρειας Γάζας.
Σχολιάζοντας τον εξευτελισμό των Παλαιστινίων ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε: «Στη Μέση Ανατολή έχει ζέστη».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ανακρίνει όλους όσοι παραδίδονται για πιθανές διασυνδέσεις με τη Hamas.

Επιδρομές και συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Συν τοις άλλοις, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πολλές επιδρομές σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπως κάνει σε καθημερινή βάση σχεδόν, εδώ και δύο μήνες, από τις 7 Οκτωβρίου. 
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ πραγματοποίησαν επιδρομή στην Tubas, γκρεμίζοντας δύο σπίτια και συλλαμβάνοντας 11 άτομα.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης επιδρομές στο νότιο τμήμα της Χεβρώνας, στην Dahihira, όπου τραυματίστηκαν δύο Παλαιστίνιοι, σε προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στις πόλεις Bethlehem, Nablus, Ramalah και Ιερουσαλήμ.
Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές και 12 συνελήφθησαν.

Νέα ανταλλαγή πυρών Ισραήλ – Hezbollah στο Λίβανο

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, σειρήνες αεράμυνας ήχησαν όταν εκδηλώθηκε πυραυλική επίθεση.
H σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε 10 επιχειρήσεις σε βάρος θέσεων του Ισραήλ το Σάββατο 9/12.
Ακολούθησε βομβαρδισμός του Λιβάνου από τον ισραηλινό στρατό, με επίκεντρο τις περιοχές Yaroun, Rmeish και Aita al-Shaab.
Από τις 7 Οκτωβρίου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Hezhollah είναι καθημερινές στα σύνορα του Λιβάνου και κατά τη διάρκειά τους έχουν σκοτωθεί 100 αντάρτες της οργάνωσης και 15 τουλάχιστον άμαχοι.
gaza21.JPG

Οι ΗΠΑ στέλνουν 14.000 οβίδες στο Ισραήλ, με διαδικασίες κατεπείγοντος

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ, που προέβαλαν βέτο στην ομόφωνη πρόταση 100 και πλέον χωρών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στέλνουν στο Ισραήλ 14.000 βλήματα για τα άρματα μάχης, με διαδικασίες κατεπείγοντος.
Την πληροφορία μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε αργά το βράδυ της Παρασκευής, 9/12, αμέσως μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ένα έγγραφο έκτακτης ανάγκης προς το Κογκρέσο για την πώληση χιλιάδων πυρομαχικών στο Ισραήλ.
Η κίνηση αυτή  έγινε κατά παράκαμψη της τυπικής περίοδου 20 ημερών που παρέχεται στις επιτροπές του Κογκρέσου για να εξετάσουν τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας, το State Department είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 45.000 βλημάτων στο Ισραήλ για τα άρματα μάχης Merkava.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε μάλιστα ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, οι οποίες έχουν την εποπτεία των στρατιωτικών πωλήσεων προς ξένες χώρες, είχαν δεχθεί «πιέσεις» από το Υπουργείο Εξωτερικών να εγκρίνουν γρήγορα το αίτημα εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Οι επιτροπές έχουν συνήθως 20 ημέρες για να εξετάσουν τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με μια συναλλαγή και να την καθυστερήσουν αν χρειαστεί.
Αλλά αργά το βράδυ της Παρασκευής, 8/12 το Υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε στις επιτροπές του Κογκρέσσου μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι αποστέλει 14.000 οβίδες αρμάτων μάχης, αξίας περίπου 106 εκατομμυρίων δολαρίων, άμεσα στο Ισραήλ, με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων καταδικάζει την αντικανονική πώληση αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε τη πώληση από την αμερικανική κυβέρνηση 14.000 βλημάτων αρμάτων μάχης στο Ισραήλ χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο και με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.
«Η εσπευσμένη παράδοση θανατηφόρων όπλων στην ακροδεξιά και ανοιχτά γενοκτόνο ισραηλινή κυβέρνηση χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο στερεί από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους τη φωνή τους στο Κογκρέσο, ενθαρρύνει τον Netanyahu να σκοτώσει περισσότερους Παλαιστίνιους πολίτες και αμαυρώνει  περαιτέρω το κύρος του έθνους μας στον κόσμο», δήλωσε ο Εθνικός Αναπληρωτής Διευθυντής του CAIR, Eduard Ahmed Mitchel.
«Η απόφαση της κυβέρνησης Biden αποτελεί προσβολή της δημοκρατίας και πράξη ηθικής παραφροσύνης».

Τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία 50 λεπτών Putin – Netanyahu

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu διάρκειας 50 λεπτών για τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα την Κυριακή (10/12/2023) στην οποία επικράτησε ένταση.

Ο Putin επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας για το ζήτημα για μία δίκαιη λύση που είναι δυνατή μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο Netanyahu, αφού ευχαρίστησε τον Putin για τις προσπάθειες της Ρωσίας να απελευθερώσει έναν Ισραηλινό με ρωσική υπηκοότητα από τη Γάζα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη θέση της Μόσχας στον ΟΗΕ και σε άλλα forum σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Παλαιστίνη.
Επιπλέον, επέκρινε ως «επικίνδυνη» τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.
Αυτή ήταν η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών από την έναρξη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Γαλλική φρεγάτα κατέρριψε δύο drones των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Φρεγάτα πολλαπλών αποστολών του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τα οποία κινούνταν προς την κατεύθυνσή της από τις ακτές της Υεμένης, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στο Παρίσι, καθώς οι εντάσεις σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας συνεχίζουν να κλιμακώνονται.
Το περιστατικό έγινε τη νύχτα του Σαββάτου 9/12 προς Κυριακή 10/12 και ανακοινώθηκε στις 10/12.
«Η αναχαίτιση και η καταστροφή των δυο απειλών» έγινε στις 22:30 και στις 00:30 (ώρες Ελλάδας) «110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης, στο ύψος της Χοντάιντα» από τη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Languedoc, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου.
Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε τρία drones και προσέφερε συνδρομή σε τρία εμπορικά πλοία που έγιναν στόχοι επιθέσεων από την Υεμένη, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, που κατήγγειλε «άμεση απειλή» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απείλησαν το Σάββατο 9/12 να επιτεθούν σε οποιοδήποτε σκάφος διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και πλέει προς το Ισραήλ αν δεν διανεμηθεί στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας η ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως τρόφιμα και φάρμακα, που περιμένει στα συνοριακά περάσματα της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

Guterres: Λυπάμαι για την παράλυση του ΟΗΕ μπροστά στον πόλεμο Ισραήλ – Hamas

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres εξέφρασε τη λύπη του για την «παράλυση» των Ηνωμένων Εθνών μπροστά στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Hamasστη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως λυπάται επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ψήφισε υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός.
Μιλώντας ενώπιον του Φόρουμ της Ντόχα, ο Guterres δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει «παραλύσει εξαιτίας γεωστρατηγικών διαιρέσεων», θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δυνατότητά του να βρει λύσεις στον πόλεμο.
«Το κύρος και η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας διακυβεύθηκαν σοβαρά» από την καθυστερημένη απάντησή του στη σύγκρουση, ένα πλήγμα στη φήμη του που επιδεινώθηκε από το βέτο που άσκησαν την Παρασκευή, 8/12 οι ΗΠΑ σε μια απόφαση που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ακόμη.
Το σχέδιο απόφασης είχε συνταχθεί μετά τη χωρίς προηγούμενο επίκληση από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ του άρθρου 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που του επιτρέπει να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ζητήματα που «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της διεθνούς ασφαλείας».
«Επανέλαβα την έκκλησή μου να κηρυχθεί μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός (…) δυστυχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», δήλωσε ο Guterres.
«Μπορώ να υποσχεθώ πως δεν θα το βάλω κάτω», πρόσθεσε.
«Διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να καταρρεύσει το ανθρωπιστικό σύστημα», προειδοποίησε εξάλλου ο Guterres στο φόρουμ της Ντόχα.
«Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα προς μια καταστροφή με εν δυνάμει αμετάκλητες συνέπειες για τους Παλαιστινίους στο σύνολό τους και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε.

Lazarini (UNWRA): «Γήινη κόλαση» η Γάζα, το Ισραήλ θέλει να διώξει τους Παλαιστινίους στην Αίγυπτο

Ο επικεφαλής της UNWRA, Philippe Lazzarini, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστινίους, δήλωσε πως οι Παλαιστινίοι αντιμετωπίζονται σαν να μην είναι άνθρωποι κι αυτό έχει ως συνέπεια να ανέχεται η διεθνής κοινότητα τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Η προσφυγική υπηρεσία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης στη Γάζα, είπε ο Lazzarini, προσθέτοντας πως μια άμεση κατάπαυση του πυρός χρειάζεται για να μπει τέλος στη «γήινη κόλαση» της Γάζας.
Παράλληλα, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους LA Times, ανέφερε ότι εκτιμά πως στόχος του Ισραήλ είναι να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας να φύγουν μαζικά για την Αίγυπτο.

«Οι εξελίξεις που βλέπουμε υποδεικνύουν προσπάθειες μετακίνησης Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, ανεξάρτητα από το αν θα μείνουν εκεί ή θα επανεγκατασταθούν αλλού», έγραψε ο Lazzarini, προσθέτοντας ότι η καταστροφή της βόρειας Γάζας από τον ισραηλινό στρατό ήταν «το πρώτο στάδιο ενός τέτοιου σεναρίου».
Τώρα ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί την Khan Yunes, ωθώντας τους Παλαιστίνιους να την εγκαταλείψουν και να μετακινηθούν ακόμη πιο νότιο, προς τη Rafah, σημειώνει.
«Εάν η κίνηση αυτή συνεχιστεί, οδηγώντας σε αυτό που πολλοί ήδη αποκαλούν δεύτερη Νάκμπα, η Γάζα δεν θα είναι πλέον χώρα για τους Παλαιστίνιους», καταλήγει ο επικφαλής της UNWRA.

Ιορδανός ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ στοχεύει στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Σε ανάλογο πνεύμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi, μιλώντας στη σύνοδο της Ντόχα.
Το Ισραήλ εφαρμόζει μια συστηματική πολιτική για την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα με έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, ανέφερε ο Safadi
Η Ιορδανία έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινίων προσφύγων μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει «τόσο μίσος» που θα «στοιχειώσει την περιοχή» και θα «καθορίσει τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο Ιορδανός υπουργός.

Έκτακτη σύνοδος του ΠΟΥ για τη Γάζα

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συγκαλείται σε έκτακτη σύνοδο, όπου η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.
Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tendros Adenom Gebreghesus εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα που καλεί σε κατάπαυση του πυρός.
«Η κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί πραγματικά ο λαός της Γάζας», είπε, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει μειωθεί στο ένα τρίτο.
Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαντλημένοι και λειτουργούν με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους, είπε.
Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 286 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε ο ΠΟΥ

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube