REAL TIME |

Weather Icon
Ινδία , ΟΗΕ , Τρομοκρατία 17 Δεκεμβρίου 2023

Κάλεσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μηδενική ανοχή στις τρομοκρατικές ομάδες

Κάλεσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μηδενική ανοχή στις τρομοκρατικές ομάδες

H Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ρουτσίρα Καμπότζ, κάλεσε τον ΟΗΕ την Παρασκευή να ασκήσει μηδενική ανοχή εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων και των χορηγών τους, προσθέτοντας ότι η παράνομη διακίνηση φορητών όπλων και φωτός αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση συγκρούσεων από ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες.

“Η παράνομη διακίνηση φορητών όπλων και ελαφρών όπλων και συναφών πυρομαχικών αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση συγκρούσεων από ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό απαιτεί την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών από τα κράτη για τον περιορισμό της απόκτησης φορητών όπλων και ελαφρών όπλων από τέτοιους παράγοντες. Είναι επομένως σημαντικό αυτό το Συμβούλιο να ασκήσει μηδενική ανοχή για τους τρομοκρατικούς παράγοντες και τους χορηγούς τους, την κατοχή και κατάχρηση φορητών όπλων και ελαφρών όπλων”, δήλωσε η Καμπότζ.

Μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα φορητά όπλα, τόνισε ότι η Ινδία έχει υποστεί διασυνοριακή τρομοκρατία και βία που ασκείται από τρομοκρατικές ομάδες που χρησιμοποιούν παράνομα όπλα.

Είπε, ” έχοντας πολεμήσει τη μάστιγα της τρομοκρατίας για αρκετές δεκαετίες. Η Ινδία γνωρίζει τους κινδύνους της εκτροπής και της παράνομης μεταφοράς μικρών όπλων και πυρομαχικών σε ένοπλους μη κρατικούς φορείς και τρομοκράτες. Έχουμε υποφέρει πάρα πολύ λόγω της διασυνοριακής τρομοκρατίας και της βίας που ασκείται από τρομοκρατικές ομάδες που χρησιμοποιούν αυτά τα παράνομα όπλα που διακινούνται λαθραία πέρα από τα σύνορά μας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.”

“Η αύξηση του όγκου και της ποιότητας του οπλοστασίου που απέκτησαν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τη χορηγία ή την υποστήριξη των κρατών.”

Επιβεβαιώνοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τον εντοπισμό σημείων εκτροπής και οδών εμπορίας, η Ινδία υποστήριξε την εφαρμογή του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ και του διεθνούς μέσου εντοπισμού για τον έλεγχο της παράνομης εμπορίας.

Η κα. Καμπότζ δήλωσε: “η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών για τον εντοπισμό σημείων εκτροπής, οδών διακίνησης, τελωνειακού ελέγχου, διασυνοριακής συνεργασίας κ. λπ., για την πρόληψη της εκτροπής και της παράνομης μεταφοράς φορητών όπλων και όπλων ζωής και των πυρομαχικών τους.”

“Η Ινδία υποστηρίζει συνεπώς τον διπλασιασμό των προσπαθειών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση της εφαρμογής του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ και του διεθνούς μέσου εντοπισμού, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών νομοθετικών μέτρων και επιβολής, ελέγχου των εξαγωγέων ανταλλαγή πληροφοριών και ανάπτυξη ικανοτήτων. “

Η Καμπότζ τόνισε τις προσπάθειες της Ινδίας για τον έλεγχο των εξαγωγών όλων των πυρομαχικών και συναφών αντικειμένων και μοιράστηκε τη συμμετοχή της Ινδίας στη “συμφωνία Wassenaar”.

Είπε επίσης ότι ” η Ινδία διατηρεί αυστηρούς, εξαγωγικούς ελέγχους σε όλα τα πυρομαχικά και τα συναφή αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών όπλων και των ελαφρών όπλων. Η δέσμευσή μας αντικατοπτρίζεται επίσης στη συμμετοχή της Ινδίας στη ρύθμιση Wassenaar. Ως πρόεδρος της ολομέλειας για το έτος 20 23, Η Ινδία παραμένει δεσμευμένη να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των φορητών όπλων και των ελαφρών όπλων.”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube