Weather Icon

Η Μόσχα επιδιώκει να παγώσει τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Η Μόσχα επιδιώκει να παγώσει τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Γιατί η Μόσχα μιλάει στο Ερεβάν με προειδοποιήσεις; Αυτή τη φορά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ εξέφρασε τους φόβους του να μην εμβαθηνθούν οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και η δήλωση του διεθνούς εκπροσώπου του ΝΑΤΟ αποτέλεσε τη βάση για την αλλαγή στάσης της Αρμενίας, η οποία ήταν επώδυνη. Οι ειδικοί λένε ότι η Μόσχα επιδιώκει να παγώσει τη σύγκρουση.

Η Μόσχα προσπαθεί να δείξει ότι έχει το μονοπώλιο στη διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέει ο διεθνής ειδικός Νταβίτ Καραπετιάν, εξηγώντας ορισμένες εκφράσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Ερεβάν πιθανώς αντιλαμβάνεται ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στην απώλεια της αρμενικής κυριαρχίας. Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι η Μόσχα δεν μπορεί να μην ανησυχεί για το γεγονός ότι η Αρμενία άρχισε να συνεργάζεται με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

“Είδαμε ότι αυτός ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και της Κεντρικής Ασίας τόνισε κυριολεκτικά ότι η Αρμενία αποφάσισε να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική και να μείνει μακριά από τη Μόσχα. Φυσικά, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και μια περιπέτεια για την Αρμενία. Εάν γίνεται ένας τέτοιος ισχυρισμός, σημαίνει ότι έχουν δοθεί τέτοιες βάσεις σε αυτούς τους ανθρώπους. Διμιουργείται εντύπωση ότι η Μόσχα θέλει να παίξει τον ρόλο του διομεσολαβητή, και δημιουργεί μια πλατφόρμα για να μιλήσουν οι ηγέτες των χωρών και αυτό είναι ένα κλειδί για την επίλυση της αρμενο-αζερικής σύγκρουσης. Με άλλα λόγια, όσες δυτικές πλατφόρμες και αν προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα μέρη, οι δάφνες θα πάνε στη Μόσχα”.

Στο ερώτημα αν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία είναι έτοιμα για ειρήνη ο ειδικός είπε:

“Επιπλέον, ακόμη και αν η συμφωνία υπογραφεί, θα εγείρει περισσότερα ερωτήματα, διότι δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της οριοθέτησης και της χάραξης, το οποίο αποτελεί το κλειδί για τις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Χακόμπ Μπανταλιάν, η συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θέλει όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες και κανείς δεν θέλει να εξομαλύνει τη σύγκρουση.

Ο διεθνής ειδικός Νταβίτ Καραπετιάν θεωρεί επικίνδυνο να μιλάμε για τη σκοπιμότητα της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αρμενία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης σε αυτό το θέμα. Αν και οι φήμες αυτές δεν είναι σε υψηλό επίπεδο, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι θέλουμε να αντικαταστήσουμε με τη ρωσική στρατιωτική βάση και ποια χώρα είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο της ασφάλειας για την Αρμενία;

“Δεν βλέπω κανένα κράτος που θα αναλάβει μια τέτοια δέσμευση”, δήλωσε.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube