Ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις εβδομάδες αφότου χρησιμοποίησε τον φασιστικό χαρακτηρισμό «παράσιτο» για να χαρακτηρίσει τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας που αντιπαθεί, δήλωσε ξανά σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νιου Χάμσαϊρ ότι οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».

«Δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας», είπε ο πρώην πρόεδρος. «Έχουν δηλητηριάσει ψυχιατρικά ιδρύματα και φυλακές σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο στη Νότια Αμερική, όχι μόνο στις τρεις ή τέσσερις χώρες που σκεφτόμαστε, αλλά σε όλο τον κόσμο έρχονται στη χώρα μας από την Αφρική, από την Ασία».

Είναι η δεύτερη φορά που ο Τραμπ χρησιμοποιεί αυτή τη φράση, η οποία έχει θεωρείται ευρέως ότι απηχεί τη ρητορική της λευκής υπεροχής.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας κατήγγειλε τον αριθμό ρεκόρ των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να πατάξει την παράνομη μετανάστευση και να επιβάλει περιορισμούς στην είσοδο νόμιμων μεταναστών, εφόσον εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ενώ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ προσπάθησε να αποτρέψει τη μετανάστευση με ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, τοποθετώντας περίπου 450 μίλια περίφραξης κατά μήκος των συνόρων μήκους σχεδόν 2.000 μιλίων, πολλά από τα οποία αντικατέστησαν τα υπάρχοντα εμπόδια. Εκτός από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας των συνόρων, η κυβέρνησή του εφάρμοσε επίσης ταξιδιωτική απαγόρευση για άτομα από πολλές χώρες, κυρίως μουσουλμανικές.

Εάν επανεκλεγεί, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το τείχος στα σύνορα, να επαναφέρει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να ξεκινήσει προσπάθειες μαζικών απελάσεων. Έχει επίσης δεσμευτεί να μην παραχωρείται η υπηκοότητα σε όσους γεννιούνται από μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα.

Γιατί είναι επικίνδυνη η φρασεολογία

Σχολιάζοντας ο Τζέισον Στάνλεϊ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον φασισμό, προειδοποίησε πως η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Τραμπ είναι επικίνδυνη.

Όπως εξήγησε, απηχεί τη ρητορική του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος προειδοποιούσε ότι το γερμανικό αίμα δηλητηριάζεται από εβραίους στο πολιτικό μανιφέστο του με τίτλο «Ο Αγών μου» («Mein Kampf»).

«Χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη αυτήν τη φρασεολογία σε συγκεντρώσεις. Η επανάληψη επικίνδυνης φρασεολογίας συμβάλλει στην κανονικοποίησή της, καθώς και (στην αποδοχή) των συνιστώμενων πρακτικών της», εξηγεί ο καθηγητής Στάνλεϊ, υπογραμμίζοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική» για την ασφάλεια των παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο, εκπρόσωπος του επιτελείου που διευθύνει την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα είχε απορρίψει τις επικρίσεις για την φρασεολογία του Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «ανοησίες». Ο Στίβεν Τσουνγκ επεσήμανε ότι ανάλογες εκφράσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε βιβλία, δημοσιεύματα και τηλεοπτικά προγράμματα.

Ερωτηθείς εκ νέου το Σάββατο, ο Τσουνγκ απέφυγε να αναφερθεί στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και αντ’ αυτού επέκρινε μέσα ενημέρωσης και ακαδημαϊκούς στις ΗΠΑ που προσέφεραν «άσυλο» σε ρητορική κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανησυχητική».

Ναυτεμπορική