Η Χαμάς ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας ομάδας στον Λίβανο, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει την υποστήριξη των Παλαιστινίων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στον Λίβανο ανακοίνωσε την Δευτέρα τη δημιουργία της «Εμπροσθοφυλακής της Πλημμύρας του Αλ Ακσα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός ως Guest (Επισκέπτης), Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος είναι ο διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ και θεωρείται ότι είναι ο εγκέφαλος της σφαγής της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχει ονομάσει την επίθεση «Πλημμύρα του Αλ Ακσα» (al-Aqsa Flood).

Η επιχείρηση θεωρείται ότι ξεκίνησε να σχεδιάζεται μετά από τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ. Γι’ αυτό και πήρε την ονομασία επιχείρηση «al-Aqsa Flood».

Καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα μέχρι σήμερα, η Χαμάς κάλεσε την «παλαιστινιακή νεολαία να ενταχθεί» στη νέα ομάδα, «τονίζοντας τον ρόλο του παλαιστινιακού λαού, όπου κι αν βρίσκεται, στην αντίσταση στην κατοχή με όλα τα διαθέσιμα και αποδεκτά μέσα».

Βέβαια ο ισραηλινός στρατός εμπλέκεται ήδη καθημερινά σε διασυνοριακές εχθροπραξίες με το σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, με το οποίο η Χαμάς έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια.

Η Χαμάς δεν ανέλυσε ποιος θα είναι ο στρατιωτικός ρόλος που θα αναλάβει αυτή η νέα ομάδα, ωστόσο, όρισε το έργο της ως «μια προσπάθεια για τη συμμετοχή των ανδρών και της νεολαίας μας στο έργο της αντίστασης στην κατοχή και της ωφέλειας από τις ενέργειες, τις επιστημονικές ικανότητες και τις δεξιοτεχνίες τους».

«Γιοι του λαού μας, εσείς νέοι και ηρωικοί άνδρες, συμμετάσχετε στην εμπροσθοφυλακή της αντίστασης και συμμετέχετε στη διαμόρφωση του μέλλοντος του λαού σας και στην απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και του ευλογημένου τζαμιού Αλ Άκσα», ανέφερε η Χαμάς στην ανακοίνωση.

Η δήλωση, η οποία μεταδόθηκε επίσης από επίσημα λιβανικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στο Λίβανο, όπου ορισμένες πολιτικές παρατάξεις έχουν καταδικάσει κάθε προσπάθεια να εμπλακεί η χώρα στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο Αχμέντ Αμπντουλχάντι δήλωσε στο Al Jazeera ότι η κίνηση που ανακοινώθηκε θα σέβεται την κυριαρχία του Λιβάνου. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτό, γιατί δεν θα βλάψει τον Λίβανο και δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον παλαιστινιακό λαό», είπε.

Ωστόσο, αρκετοί Λιβανέζοι βουλευτές και εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες επέκριναν την κίνηση ως προσπάθεια της Χαμάς να επιβάλει τους στόχους της στον Λίβανο.

Ναυτεμπορική