Weather Icon

Business Insider: Η Αρμενία δεν θέλει να εξαρτάται από τη Ρωσία

Business Insider: Η Αρμενία δεν θέλει να εξαρτάται από τη Ρωσία

Η αγορά γαλλικών και ινδικών όπλων από τον σύμμαχο της Ρωσίας είναι άλλο ένα σημάδι ότι η Μόσχα χάνει την επιρροή της στις γειτονικές χώρεςγράφει το Business Insider.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αρμενία παρήγγειλε συστήματα αεράμυνας και ραντάρ από τη Γαλλία και, σύμφωνα με πληροφορίες, συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ινδία.

Οι αναφορές αυτές έρχονται εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Αρμενία έχει συγκρουστεί αρκετές φορές, μεταξύ των οποίων και μία τον φετινό Σεπτέμβριο που κατέληξε με την κατάκτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και τη διαφυγή 120.000 Αρμενίων από την περιοχή.

Οι στρατιωτικές αγορές της Αρμενίας είναι επίσης αξιοσημείωτες επειδή δείχνουν ότι το Ερεβάν λαμβάνει απτά μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή του από το στρατιωτικό υλικό της Ρωσίας, η οποία έχει παράσχει ελάχιστη υποστήριξη στο Ερεβάν για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πίεσης από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πόλεμος έξι εβδομάδων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν το 2020 έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Αζερμπαϊτζάν. Σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της πώλησης όπλων στο Ερεβάν, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι η αεράμυνα είναι “απολύτως καθοριστικής σημασίας”. Είπε επίσης ότι το Παρίσι πωλεί στο Ερεβάν τρία ραντάρ GM 200 και υπογράφει συμφωνία για τη μελλοντική παράδοση συστημάτων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral.

“Η απόφαση της Αρμενίας να παραγγείλει συστήματα αεράμυνας από τη Γαλλία είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν δείχνει μόνο στη Ρωσία ότι η Αρμενία έχει ευκαιρίες για αμυντική συνεργασία με άλλες χώρες. Σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της Αρμενίας να εκσυγχρονίσει τον στρατό της”, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Τζέιμς Ρότζερς.

Στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ότι το Ερεβάν αγόραζε επίσης περισσότερα όπλα από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Zen κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Νωρίτερα, το 2022, η Αρμενία αγόρασε τέσσερις εκτοξευτές ρουκετών πολλαπλών βλημάτων Pinaka ινδικής κατασκευής.

Ο ειδικός Nicholas Heras δήλωσε ότι η Αρμενία προωθεί την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας σε δύο μέτωπα: την οικοδόμηση αμυντικών συνασπισμών με ισχυρούς παίκτες στην Ευρασία και τη βελτίωση της ικανότητας των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων να αμυνθούν έναντι των αεροσκαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ινδία είναι ένας πολύτιμος αμυντικός εταίρος για την Αρμενία, καθώς διαθέτει μεγάλη αμυντική βιομηχανία.

Το στρατιωτικό οπλοστάσιο της Αρμενίας ήταν επί μακρόν κατά κύριο λόγο ρωσικό, αλλά το Ερεβάν προσπάθησε να το αλλάξει καθώς οι σχέσεις του με τη Μόσχα επιδεινώθηκαν, ιδίως μετά τον πόλεμο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε όπλα ισραηλινής και τουρκικής κατασκευής.

Η Ρωσία δεν κατάφερε να βοηθήσει την Αρμενία, παρά το γεγονός ότι το Ερεβάν είναι μέλος της CSTO υπό την ηγεσία της Μόσχας. Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και είναι πιθανό να ενοχλείται από την προσέγγιση της Αρμενίας με τη Δύση.

Η εταιρική σχέση της Αρμενίας με τη Ρωσία βρίσκεται σε πτωτική πορεία και ο Πασινιάν φέρνει αργά αλλά σταθερά την Αρμενία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον και το Ερεβάν έδειξαν αμοιβαίο ενδιαφέρον για στενότερες αμυντικές σχέσεις τον Σεπτέμβριο με μια διμερή άσκηση.

Η Ρωσία, όπως αναμενόταν, διαφώνησε με τις ασκήσεις και το Ερεβάν κρατά έκτοτε αποστάσεις. Ο Πασινιάν δεν πήγε στη σύνοδο κορυφής της CSTO στα μέσα Νοεμβρίου και η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση.

Ο Πασινιάν δεν θέλει να εξαρτάται από τη Ρωσία για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Αρμενίας και οι προσπάθειές του να οικοδομήσει σχέσεις με τις ΗΠΑ προωθούν αυτόν τον στόχο.

Η αγορά όπλων από άλλες χώρες εξυπηρετεί επίσης αυτόν τον σκοπό.

Οι πύραυλοι Mistral έχουν σχετικά μικρό βεληνεκός δράσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πώληση έγινε με γνώμονα πιθανές πολιτικές αντιδράσεις. Η Τουρκία έχει επικρίνει την πώληση γαλλικών όπλων στο Ερεβάν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης επικρίνει τις πρόσφατες πωλήσεις όπλων από τη Γαλλία και την Ινδία στην Αρμενία. Για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της περιοχής και ο κίνδυνος να ξεσπάσουν εχθροπραξίες, η Αρμενία και η Γαλλία συμφώνησαν να προμηθεύσουν συστήματα μικρού βεληνεκούς.

Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική της Αρμενίας είναι ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τη διακοπή των δεσμών της με τη Ρωσία, αλλά δεν μπορεί επίσης να εμπιστευτεί τη Ρωσία εάν ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube