REAL TIME |

Weather Icon

Το Πακιστάν πούλησε όπλα αξίας 364 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία! Μέσω της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο η μεταφορά

Το Πακιστάν πούλησε όπλα αξίας 364 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία! Μέσω της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο η μεταφορά

Το Ισλαμαμπάντ αρνείται επανειλημμένα ότι παρείχε πυρομαχικά στην Ουκρανία, μια γειτονική χώρα με τη Ρουμανία.

Το Πακιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, κέρδισε 364 εκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία όπλων με δύο ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες πέρυσι για να προμηθεύσει πυρομαχικά την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία.

Ένα βρετανικό στρατιωτικό αεροπλάνο φορτίου πέταξε από την αεροπορική βάση του Πακιστάν, Nur Khan στο Ραβαλπίντι στη βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι, και στη συνέχεια στη Ρουμανία συνολικά πέντε φορές για να προμηθεύσει όπλα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, ανέφερε τη Δευτέρα το BBC Urdu. .

Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ αρνείται επανειλημμένα ότι παρείχε πυρομαχικά στην Ουκρανία, μια γειτονική χώρα με τη Ρουμανία.

Επικαλούμενη λεπτομέρειες της σύμβασης από το Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Σύστημα Δεδομένων Προμηθειών, το ρεπορτάζ του BBC ισχυρίστηκε ότι το Πακιστάν υπέγραψε δύο συμβόλαια με αμερικανικές εταιρείες με την επωνυμία “Global Military” και “Northrop Grumman” για την πώληση οβίδων 155 χλστ.

Αυτές οι συμφωνίες για την παροχή όπλων στην Ουκρανία υπογράφηκαν στις 17 Αυγούστου 2022 και συνδέονταν συγκεκριμένα με την αγορά οβίδων των 155 χλστ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε πώληση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Πακιστάν τήρησε πολιτική «αυστηρής ουδετερότητας» στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και δεν τους παρείχε όπλα ή πυρομαχικά σε αυτό το πλαίσιο.

Αυτές οι υποτιθέμενες συμφωνίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Κινήματος του Πακιστάν (PDM) – ενός πολυκομματικού συνασπισμού που ανέτρεψε την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ιμράν Χαν μέσω ψηφοφορίας μη εμπιστοσύνης τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Στη συνέχεια, ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Qamar Javed Bajwa, ο οποίος είχε δεσμευτεί να ανεβάσει τις σχέσεις Πακιστάν-ΗΒ σε “νέο επίπεδο”, συνταξιοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Τον Αύγουστο του 2022, όταν υπογράφηκαν αυτές οι υποτιθέμενες συμβάσεις, η κρίση στην Ουκρανία ήταν σε μεγάλο βαθμό μέρος του πολιτικού λόγου στο Πακιστάν, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Imran Khan στη Ρωσία, στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε εισβολή στην Ουκρανία.

Μήνες μετά την επίσκεψη, ο στρατηγός Bajwa αποστασιοποιήθηκε δημόσια από τον κ. Khan και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η εισβολή.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πακιστάν τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε επίσης αναφορές ότι το Πακιστάν προμήθευε όπλα στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τον στρατό της κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Η αναφορά του BBC Urdu ισχυρίστηκε ότι μια σύμβαση 232 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ανατέθηκε στην Global Military, ενώ μια άλλη σύμβαση ύψους 131 εκατομμυρίων δολαρίων υπεγράφη με τη Northrop Grumman. «Αυτές οι συμφωνίες έληξαν τον περασμένο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2023», πρόσθεσε.

Η έκθεση ισχυριζόταν ότι οι παραδόσεις έγιναν σε βρετανικό στρατιωτικό αεροπλάνο φορτίου από την αεροπορική βάση Νουρ Χαν, το οποίο προσγειώθηκε στο Ραβαλπίντι πέντε φορές.

Το πρώτο τέτοιο αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ραβαλπίντι τον Αύγουστο του 2022.

«Κάθε φορά, το αεροπλάνο πετούσε από την αεροπορική βάση Nur Khan στη βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο και στη συνέχεια στη Ρουμανία, την ίδια στιγμή που η Ρωσία διεξήγαγε πόλεμο στη γειτονική χώρα της Ρουμανίας, την Ουκρανία», αναφέρεται στην έκθεση.

Το BBC Urdu, αν και επικαλέστηκε περαιτέρω στοιχεία για τους ισχυρισμούς του, είπε ότι τα στοιχεία της Κρατικής Τράπεζας του Πακιστάν έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές όπλων της χώρας αυξήθηκαν κατά 3.000 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του FY 2022-23.

«Το Πακιστάν εξήγαγε όπλα αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021-22, ενώ αυτές οι εξαγωγές έφτασαν τα 415 εκατομμύρια δολάρια το 2022-2023», ανέφερε.

Προηγούμενες αναφορές υποστήριζαν, ότι οι μυστικές πωλήσεις όπλων του Πακιστάν στις ΗΠΑ που θα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία βοήθησαν το Ισλαμαμπάντ να εξασφαλίσει ένα κρίσιμο πρόγραμμα διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) νωρίτερα φέτος.

Οι πωλήσεις όπλων έγιναν με σκοπό τον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού – σηματοδοτώντας την εμπλοκή του Πακιστάν σε μια σύγκρουση που είχε αντιμετωπίσει την πίεση των ΗΠΑ να πάρει θέση.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Mumtaz Zahra Baloch, απέρριψε ως «αβάσιμη και κατασκευασμένη» την έκθεση που λέει ότι η χώρα με ταμειακά περιορισμένα χρήματα παρείχε όπλα στις ΗΠΑ για να λάβει την υποστήριξή τους για τη σύναψη της συμφωνίας των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ προς τα τέλη Ιουνίου. για αποφυγή προεπιλογής.

ΠΗΓΗ: NDTV

Σχόλιο infognomonpolitics.gr: Το ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η αναφορά, ότι η μεταφορά των πακιστανικών όπλων έγινε μέσω της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, κάτι που είχε αποκαλύψει το SigmaLive σε σχετικό ρεπορτάζ. Ένα δεύτερο στοιχείο, το οποίο σας το αναφέραμε σε σχετική ανάρτηση στο Infognomonpolitics.gr, είναι ότι οι Ουκρανοί εξέφρασαν παράπονα για την αποτελεσματικότητα των πακιστανικών βλημάτων που έλαβαν, τα οποία προκαλούν ζημιές στα συστήματα εκτόξευσης…

Αποκάλυψη! “Βόμβες αντί Σωτηρίας” – Οι ΗΠΑ “διέσωσαν” οικονομικά το Πακιστάν μεταφέροντας πακιστανικά όπλα στην Ουκρανία

Ρεπορτάζ SigmaLive 7/10/2022: Στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία μέσω Βρετανικών Βάσεων Κύπρο και Πακιστάν

Παρά τα εσωτερικά προβλήματα και την πολιτική κρίση, το Ηνωμένο Βασίλειο συμβαίνει είναι οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί δωρητές στην Ουκρανία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το Λονδίνο έχει ήδη στείλει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια δολάρια στην χώρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν αναφορές για μυστική συμμετοχή του Πακιστάν στα βρετανικά σχέδια που είχαν προηγουμένως αποδείξει την ουδετερότητά του σε σχέση στην ουκρανική σύγκρουση. Δημοσιεύματα εμπλέκουν και μάλιστα και τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ως σταθμό μεταφοράς οπλισμού.

Σύμφωνα με το Euroreporter, η αεροπορική βάση του Πακιστάν Nur Khan στο Rawalpindi χρησιμοποιείται ως η λεγόμενη πακιστανική αεροπορική γέφυρα από τη Δύση για πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρουμανίας Avram Iancu μέσω της Βρετανικής Αεροπορικής Βάσης στη Κύπρο.

Υπάρχουν γραφικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφάνιζαν τη χρησιμότητα των πακιστανικών βλημάτων πυροβολικού HE 122 mm που χρησιμοποιούνται από το ουκρανικό πυροβολικό. (Πηγή @UAWeapons)

Στην επιχείρηση συμμετείχαν βαρέα στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη C-17A Globe Master III της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας για αποστολή πυρομαχικών πυροβολικού για τον ουκρανικό στρατό. Δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι τα στρατιωτικά αεροπλάνα πέρασαν κατά μέσο όρο μιάμιση ώρα στο ρουμανικό αεροδρόμιο, τρεις έως τέσσερις ώρες στην Κύπρο και 12-20 ώρες στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν. Πιστεύεται ότι η φόρτωση μπορεί κάλλιστα να γίνει με χρήση πακιστανικής παραγωγής πυρομαχικών. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει συνεργαστεί στενά με το Πακιστάν παρελθόν που είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της με την Ινδία πολλές φορές.

Ο στρατός του Πακιστάν υπέγραψε συμβόλαιο με την Okroboronprom για να εκσυγχρονίσει τον στόλο των αρμάτων μάχης T-80UD. Παράλληλα το εργοστάσιο πυροβολικού του Πακιστάν εργοστάσιο παρείχε φυσίγγια για φορητά όπλα στην Ουκρανία. Το 2021, το Πακιστάν και η Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει τους στρατιωτικούς της δεσμούς στον τομέα της άμυνας παραγωγής, αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και πληροφοριών.

Μια Καναδή δημοσιογράφος που ονομάζεται Elizabeth Gosselin-Malo έχει ανέβασε στο Twitter από τις 17 Αυγούστου ότι η βρετανική RAF C-17 απογειώθηκε δύο φορές την ημέρα από την αεροπορική βάση του Πακιστάν Nur Khan στο Rawalpindi μέσω Ρουμανίας ή Κύπρος από τις 6 Αυγούστου στην Ουκρανία. Το επιβεβαίωσε η ίδια με tweet στις 31 Αυγούστου ότι έγνε μεταφορά βλημάτωνπυροβολικού των 122 χλστ

Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  επιβεβαίωσε περαιτέρω τη μυστική συμμετοχή του Πακιστάν στα Βρετανικά Σχέδια για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέσω μυστικού εναέριου κοιτάσματος. Αυτό φαίνεται αρκετά προφανές αφού ο στρατός του Πακιστάν είναι πιθανό να το κάνει για να καταδικάσει τη Ρωσία και να υποστηρίξει τη Δύση καθώς έχει δικό του στρατιωτικό προσωπικό που  εκπαιδεύεται στις δυτικές στρατιωτικές ακαδημίες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube