Weather Icon

Τί διδάσκουν την Ελλάδα οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα για τούνελ και πυροβολικό

Τί διδάσκουν την Ελλάδα οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα για τούνελ και πυροβολικό

Οι “πρωτόγονες υποδομές”, όπως τα τούνελ, δεν είναι αναγκαστική επιλογή τριτοκοσμικών χωρών και οργανώσεων, όπως πιστεύεται στην χώρα μας. Ο νέος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει φέρει στο προσκήνιο το τεράστιο δίκτυο σηράγγων που διατηρεί η ισλαμική οργάνωση στην Γάζα.

Γράφει ο Κώστας Γρίβας

Τα δίκτυα σηράγγων, ωστόσο, δεν ταυτίζονται με τακτικές οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Στην πραγματικότητα συστήματα πυροβολικού σε συνδυασμό με δίκτυα τούνελ, δηλαδή σε συνδυασμό με “πρωτόγονες υποδομές”, όπως έχει επικρατήσει να αναφέρονται, προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και σε ένα σύγχρονο στρατό από το να λειτουργούν απλώς ως ορμητήριο για πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και πυροβόλων.

Μεταξύ των άλλων, μπορούν να αποτελέσουν βάση ασφαλούς δράσης και για εκτοξευτές πυραύλων εναντίον πλοίων, τόσο Cruise όσο και βαλλιστικών (ASCM και ASBM αντιστοίχως) αλλά και για εποχούμενα συστήματα αεράμυνας. Εδώ βέβαια μπορεί να προκύψει η αντίρρηση ότι αν εγκλωβίσεις παρόμοια όπλα μέσα σε τούνελ ναι μεν μπορεί να τα προστατεύσεις, αλλά τα εμποδίζεις ταυτοχρόνως να κάνουν τη δουλειά τους. Όμως δεν είναι έτσι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξεις εσύ το πότε θα χρησιμοποιήσεις την αεράμυνά σου ή τα αντιπλοϊκά σου όπλα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube