ΤΑ Ηνωμένα Έθνη, όπως είναι γνωστό, υιοθετώντας τη διπλωματία του πήγαινε- έλα κατάφεραν να ξεπεράσουν την ένταση, που προκάλεσε η κατοχική πλευρά τον περασμένο Αύγουστο. Η τουρκική πλευρά φαίνεται να κάνει τώρα δεύτερες σκέψεις. Ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, φαίνεται πως η τουρκική πλευρά, όπως πράττει συνήθως, δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Έτσι λειτουργεί από το 1960 και εντεύθεν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,  απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ζήτημα τούτο, ανέφερε πως «και στο θέμα της Πύλας αλλά και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης, έκτασης 184 χλμ, υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να  αμφισβητήσουν το καθεστώς της». Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάρα πολλές. Και την τελευταία περίοδο αλλά και στο μακρινό παρελθόν, συστηματικά και μεθοδευμένα η κατοχική πλευρά επιχειρεί να αρπάξει γη από τη νεκρή ζώνη, η οποία δεν είναι κατεχόμενη. Είναι γη των ελευθέρων περιοχών, που η Κυπριακή Δημοκρατία εκχώρησε στον έλεγχο και εποπτεία των Ειρηνευτικών Δυνάμεων μετά την εισβολή. Ο ΟΗΕ δεν ασκεί κυριαρχία στη νεκρή ζώνη αλλά εποπτεία.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως στο ζήτημα τούτο, που έχει προκύψει, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Βρίσκεται και στην πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει συζητήσει το όλο θέμα και χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε. Θα πρέπει, επιτέλους, ο Διεθνής Οργανισμός να επιδείξει αποφασιστικότητα και να μην ανέχεται τα τουρκικά τερτίπια. Θα πρέπει, επιτέλους, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και έναντι των υποχρεώσεων, που απορρέουν από τα ψηφίσματα αλλά και τους όρους εντολής, που οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει.