Πλησιάζει η ώρα που θα κληθούν εταιρείες και οργανισμοί να αποδείξουν πόσο πραγματικό και οικονομικά επικερδές για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν κατά καιρούς -και η ετοιμότητα που εκφράζουν- για μεταφορά στην Κύπρο φυσικού αερίου μέσω αγωγού από γειτονικά κοιτάσματα.

Πληροφορίες του «Φιλελευθέρου» αναφέρουν ότι η ΔΕΦΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου) ετοιμάζεται ήδη, σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο, για τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς εταιρείες που δυνατό να θελήσουν να αναλάβουν τη μεταφορά φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Το ενδιαφέρον που δυνατό να εκδηλωθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κατασκευή – πόντιση αγωγού.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί πριν το τέλος Δεκεμβρίου και μέσω αυτής θα ανάψει πράσινο από τη ΔΕΦΑ για την πραγματοποίηση ενός διαλόγου με ενεργειακές και άλλες εταιρείες που μπορούν να συνδράμουν στις προσπάθειες για εισαγωγή φυσικού αερίου, τόσο για τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και για υγροποίηση και εξαγωγές LNG.

Η πρόσκληση θα απευθύνεται και σε ιδιωτικές και σε κρατικές εταιρείες, αλλά και σε κοινοπραξίες.

Παράγοντες της ενέργειας εκτιμούν ότι είναι περιορισμένες οι προοπτικές ανταπόκρισης πολλών εταιρειών, καθώς επί της ουσίας η εισαγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι συμφέρουσα για τους εμπλεκόμενους -και για τη Δημοκρατία- μόνο εφόσον προέλθει από το Ισραήλ, αφού στην κυπριακό ΑΟΖ το μόνο ώριμο κοίτασμα είναι το Αφροδίτη, οι διαχειριστές του οποίου δεν ενδιαφέρονται για αξιοποίηση μέρους του αποθέματος στην Κύπρο.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ σήμερα και είναι θεωρητικά σε θέση να πωλήσουν φυσικό αέριο στην Κύπρο δεν είναι πολλές, ενώ κάποιες -για παράδειγμα οι εταιρείες που μετέχουν στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν και του Ταμάρ– δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να πωλήσουν αέριο στις πολύ μικρές ποσότητες που χρειάζεται ετησίως η Κύπρος για την ηλεκτροπαραγωγή της (περίπου μισό δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα), ενώ, επιπλέον, μέχρι τώρα έχουν εκφραστεί με επιφύλαξη για τις προοπτικές επικερδούς υγροποίησης αερίου στην Κύπρο.

Από τις ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, η ελληνική Energean είναι αυτή που εκδήλωσε μερικές φορές ενδιαφέρον για μεταφορά αερίου στην Κύπρο και σύμφωνα με στελέχη της έχει εκδηλώσει γραπτό ενδιαφέρον και μετά την ανάληψη καθηκόντων της σημερινής Κυβέρνησης, χωρίς να πάρει απάντηση.

Προχωρεί το τερματικό LNG

Η πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο να προσέλθει για υποβολή πρότασης για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού δεν επηρεάζει την ολοκλήρωση και λειτουργία του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, στις υποδομές που κατασκευάζονται.

Όπως ξαναέγραψε ο «Φιλελεύθερος», η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης και αποθήκευσης αερίου (FSRU Προμηθέας) είναι στα τελικά στάδια δοκιμών και σύντομα ίσως κληθούν η ΔΕΦΑ και το Υπουργείο Ενέργειας να το παραλάβουν. Η αξιοποίησή του όμως θα καθυστερήσει τουλάχιστο ένα χρόνο, καθώς η προβλήτα και οι άλλες χερσαίες υποδομές στο Βασιλικό δεν θα είναι έτοιμες πριν το καλοκαίρι του 2024.

Ακόμα και τότε όμως, θα εκκρεμεί η κατασκευή των σωληνώσεων και άλλης υποδομής για μεταφορά του αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της ΑΗΚ και της PEC αλλά και η χρονοβόρα δοκιμαστική περίοδος προσαρμογής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο νέο καύσιμο.

Εκκρεμεί επίσης η τελική διαδικασία από μέρους της ΔΕΦΑ για δέσμευση των αναγκαίων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω διμερών συμβολαίων. Υπό τα πιο πάνω δεδομένα, η έναρξη χρήσης φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κύπρο μετατίθεται για το 2025.

Φιλελεύθερος