Weather Icon
Ινδία , ΟΗΕ 17 Νοεμβρίου 2023

Κάλεσμα της Ινδίας για ανανέωση της Γενικής Συνέλευσης στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ

Κάλεσμα της Ινδίας για ανανέωση της Γενικής Συνέλευσης στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ

Καθώς οι συζητήσεις για τον ρόλο του ΟΗΕ εντείνονται, η έκκληση της Ινδίας για αναζωογόνηση της Γενικής Συνέλευσης αποτελεί κρίσιμο ισχυρισμό, προτρέποντας τα κράτη μέλη να σεβαστούν τη θέση της ως συλλογική φωνή όλων των εθνών και ενισχύοντας τον ρόλο της στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας.

Σε μια δήλωση στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, ο Ινδός Σύμβουλος Pratik Mathur υπογράμμισε την ανάγκη να ανανεωθεί ο κεντρικός ρόλος της Γενικής Συνέλευσης εν μέσω ανησυχιών για τον ισχνό ρόλο του

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις προσπάθειες να συζητηθούν θεματικά θέματα κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Mathur τόνισε τον κρίσιμο ρόλο και την εξουσία της Γενικής Συνέλευσης ως του κύριου διαβουλευτικού οργάνου χάραξης πολιτικής και αντιπροσωπευτικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι προσπάθειες να συζητηθούν θεματικά θέματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν επίσης υπονομεύσει τον ρόλο και την εξουσία της Γενικής Συνέλευσης. Ως εκ τούτου, η αντιπροσωπεία μου θα ήθελε να επαναλάβει ότι η Ινδία έχει υποστηρίξει με συνέπεια την άποψη ότι η Γενική Συνέλευση μπορεί να αναζωογονηθεί μόνο όταν η θέση της ως κύριου διαβουλευτικού οργάνου χάραξης πολιτικής και αντιπροσωπευτικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών γίνεται σεβαστή τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα», είπε. ο Ινδός Σύμβουλος.

«Η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον καθορισμό της παγκόσμιας ατζέντας και στην αποκατάσταση της κεντρικότητας των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση πολυμερών προσεγγίσεων για την επίλυση διακρατικών ζητημάτων», πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας την κοινή ευθύνη, ο Mathur επεσήμανε ότι ορισμένες ευθύνες βαρύνουν τη Γενική Συνέλευση και τα κράτη μέλη της που επέτρεψαν να μειωθεί η σημασία της. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ορισμένες από τις ευθύνες βαρύνουν τη Γενική Συνέλευση και τα κράτη μέλη της που επέτρεψαν να μειωθεί η σημασία της παρά το γεγονός ότι είναι η συλλογική φωνή όλων των εθνών», είπε.

Επικαλούμενος την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης σχετικά με ζητήματα σχετικά με τη συνάφεια και την ύπαρξη του ΟΗΕ, ο Μαθούρ τόνισε την αυξανόμενη αντίληψη ότι η Γενική Συνέλευση έχει χάσει την επαφή με τις θεμελιώδεις ευθύνες της, κατακλυζόμενη από διαδικασίες.

«Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης όταν άνοιξε αυτή τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, «σε μια εποχή που τα ερωτήματα σχετικά με τη σημασία του ΟΗΕ, του ίδιου του και ως εκ τούτου για την ίδια του την ύπαρξή αντηχούν πιο δυνατά»… Υπάρχει μια αυξανόμενη Η αντίληψη ότι η Γενική Συνέλευση έχει χάσει σταδιακά την επαφή με τις θεμελιώδεις αρμοδιότητές της και έχει κατακλυστεί από διαδικασίες», δήλωσε ο Mathur.

Καθώς οι συζητήσεις για τον ρόλο του ΟΗΕ εντείνονται, η έκκληση της Ινδίας για αναζωογόνηση της Γενικής Συνέλευσης αποτελεί κρίσιμο ισχυρισμό, προτρέποντας τα κράτη μέλη να σεβαστούν τη θέση της ως συλλογική φωνή όλων των εθνών και ενισχύοντας τον ρόλο της στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας.

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar είπε επίσης ότι η αντίσταση των Ηνωμένων Εθνών για μεταρρύθμιση της δομής του θα οδηγήσει τελικά στο να γίνει το σώμα «αναχρονιστικό» και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βρίσκουν λύσεις έξω.

Απευθυνόμενος σε μια εκδήλωση, ο Jaishankar έκανε μια «απρεπή» αναφορά επιβατών που κάθονταν σε ένα λεωφορείο, κάνοντας μια σύγκριση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Κάπου απρόσεκτα… το περιέγραψα σαν επιβάτης σε λεωφορείο. Ένα άτομο που κάθεται στο κάθισμα δεν θα το αδειάσει για το επόμενο άτομο. Κάθονται λοιπόν αυτοί οι πέντε τύποι. Μερικές φορές, βλέπεις τέτοιους επιβάτες, βλέπεις κάποιον να είναι κουρασμένος, κάποιος να κουβαλάει ένα μωρό, δεν θα σηκωθούν και θα παρατήσουν αυτή τη θέση», είπε.

Το Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας ανέφερε, ότι η πίεση για αλλαγή έχει αυξηθεί με τα χρόνια στον ΟΗΕ και το μήνυμα πρέπει να γίνει κατανοητό από τον παγκόσμιο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο σύστημα είναι ένα ζήτημα που τίθεται συνεχώς από την Ινδία και τον πρωθυπουργό Narendra Modi στην παγκόσμια σκηνή. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube