REAL TIME |

Weather Icon
Ρουμανία 7 Νοεμβρίου 2023

Η Ρουμανία στηρίζει τις ΜμΕ (1-3%) και συγκρούεται με μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές

Η Ρουμανία στηρίζει τις ΜμΕ (1-3%) και συγκρούεται με μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη

Οι Ρουμάνοι επέλεξαν για το 2024 να “επιτεθούν φορολογικά” στις μεγάλες εταιρείες και τις πολυεθνικές, ενώ στηρίζουν τους μικρομεσαίους.

Έτσι λοιπόν η Ρουμανία κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στις μόνιμες προτάσεις των διεθνών οργανισμών για υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων και την ανεύρεση εσόδων από άλλες πηγές. Τι έκανε τελικά και γιατί αποτελεί είδηση διεθνών διαστάσεων η επιλογή της;

3 δισ. μείωση κρατικών δαπανών, κατάργηση κρατικών θέσεων που δεν καλύπτονταν

Η πρώτη κίνηση που ανακοινώθηκε ήταν η μείωση των κρατικών δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ, με σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή συνοδεύτηκε με την κατάργηση περίπου 200.000 θέσεων που υπήρχαν στο οργανόγραμμα του κράτους αλλά δεν καλύπτονταν, δεσμεύοντας κάθε χρόνο κονδύλια.

Ναι, και οι Ρουμάνοι είχαν “ξεχειλωμένα” οργανογράμματα για να φαίνεται πως “χρειάζονται άπειροι υπάλληλοι”, όμως αυτά πλέον τελείωσαν.

Ο συνδυασμός που “εκτόξευσε” τη Ρουμανία: Απλή και χαμηλή φορολόγηση των μικρομεσαίων 

Ο συνδυασμός που έδωσε “turbo boost” και βοήθησε τη Ρουμανία να “τρέξει” με σπασμένα φρένα τα χρόνια που πέρασαν ήταν το μείγμα φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, προσέλκυσης επενδύσεων, Δικαιοσύνης που έκανε τη δουλειά της, πολεοδομικής ευελιξίας και ανάδειξης της μεσαίας τάξης. Πώς πέτυχαν το τελευταίο, σε μία χώρα που ενώ μας έχει περάσει σε πολλά, στη μηχανοργάνωση της Εφορίας είναι πολύ πίσω από την Ελλάδα, την ώρα που η νοοτροπία του λαού είναι ίδια με την ελληνική;

Επέλεξαν να απλοποήσουν τη φορολογία για τους μικρομεσαίους (με τζίρο παλαιότερα ως 100.000 ευρώ, πλέον ως 500.000 ευρώ), θεσπίζοντας και αυτοί ελάχιστη φορολόγηση, αλλά με έναν τρόπο που τους απογείωσε:

– Η “κανονική” φορολογία στη Ρουμανία είναι 16% επί των κερδών, με όλα τα έξοδα της εταιρείας να “περνάνε” κανονικά, χωρίς προκαταβολές φόρου, τέλη επιτηδεύματος και λοιπά “εξωτικά”.
– Για τους μικρομεσαίους η κατάσταση έγινε πιο απλή: Έχεις υπάλληλο; Αν όχι, παραμένεις στο 16%. Αν ναι, γίνεσαι “μικροεταιρεία” και φορολογείσαι με φόρο 1% επί των εσόδων, για έσοδα ως 500.000 Ευρώ!
– Προσοχή, όχι επί των κερδών, αλλά επί των εσόδων.
– Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά… ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας “άσπρισαν”, το ΑΕΠ διπλασιάστηκε μιας και δεν είχε κάποιος λόγο να κρύψει λεφτά, οι καταθέσεις “φούσκωσαν”, η “λευκή” οικονομία ανέβηκε πολύ και φυσικά τα έσοδα του κράτους μεγάλωσαν, αυξήθηκαν σημαντικά! Η ανεργία υποχώρησε και πλέον οι μικρομεσαίοι απασχολούν στη Ρουμανία το 60% περίπου των θέσεων εργασίας, παρά το ότι το μερίδιό τους στην οικονομία είναι 49%.
– Κράτησε και αυτό: Δεν είναι τυχαίο ότι με τη χαμηλή φορολογία είναι ελάχιστο το ποσοστό των Ρουμάνων (εταιρειών και φυσικών προσώπων) που χρωστάνε στο δημόσιο!
– Την ώρα που περίπου 4.000.000 Έλληνες χρωστάνε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ και έχουν 12 – 24 – 48 – 120 – 240 – 480 – 1.200 – 1.000.000 μηνιαίες δόσεις σε ρύθμιση, στη (διπλάσια σε πληθυσμό) Ρουμανία νομίζω πως μιλάμε για κάτω από 150.000 πολίτες και εταιρείες!

Μπορεί διάφοροι “θυμωμένοι” να λένε πως “θα μας περάσουν όλες οι χώρες των Βαλκανίων, όμως η Eurostat απεικονίζει ξεκάθαρα πως μόνο η Ρουμανία έκανε το άλμα και πέρασε την Ελλάδα σε αγοραστική δύναμη ανα κάτοικο (77% του ευρωπαϊκού μέσου όρου αυτοί, 68% εμείς), ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων είναι στο 55% και κάτω.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube