REAL TIME |

Weather Icon

FutureWarfare: Τα εξαρτήματα κατασκευής του Bayraktar TB-2 όπως συλλέχθηκαν από πεδία πολέμου

FutureWarfare: Τα εξαρτήματα κατασκευής του Bayraktar TB-2 όπως συλλέχθηκαν από πεδία πολέμου

Του Χρήστου Απατσίδη από www.futurewarfare.gr

Ένα πολλά υποσχόμενο Mη Επανδρωμένο Αεροσκάφος UAV από την Τουρκική πλευρά, είναι το UAV Bayraktar TB-2 της εταιρείας Bayrak. Aποτελεί ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μάχης Μεσαίου Υψομέτρου και Μεγάλης Αντοχής που διαθέτουν αυτήν την στιγμή στην κατοχή τους 23 χώρες ενώ αναμένεται να παραλάβουν ακόμα 5. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι πληροφορίες μπορούμε να αποσπάσουμε από τις διαθέσιμες φωτογραφίες των TB-2 που έχουν καταρριφθεί στις χώρες Λιβύη, Ιράκ, Συρία, και Αρμενία.

Επίσης, τα Βayraktar TB-2 έχουν χρησιμοποιηθεί και από την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία χωρίς ωστόσο να έχουν κάποια ιδιαίτερη επιτυχία αφού από ότι φαίνεται ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η πολυστρωματική αεράμυνα της Ρωσίας έχουν προσαρμοστεί αρκετά αποτελεσματικά έναντι των τουρκικών Bayraktar.

Παρότι τα Bayraktar TB2 είναι Τουρκικής κατασκευής διαθέτουν εξαρτήματά “τρίτων” κατασκευαστών άλλων χωρών.

Τον Οκτώβριο του 2022 Αρμένιοι στρατιώτες μέσω συστημάτων αεράμυνας κατέρριψαν ένα Bayraktar TB-2. Από τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν βλέπουμε το σύστημά GNC 255 της αμερικανικής εταιρείας Garmin. Αποτελεί ένα σύστημα πλοήγησης αεροσκαφών και επικοινωνιών μέσω δέκτη GPS που μποορύμε να το βρούμε διαθέσιμο στην αγορά.

Μετα την συγκεκριμένη γνωστοποιηση η εταιρία Garmin εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση.

“It has been brought to Garmin’s attention that one of our products has been incorporated into drones that are being used in Bayraktar UAVs to kill innocent civilians in Armenia and Nagorno-Karabakh (Artsakh). We condemn this violence in the strongest terms, and we are heartbroken for the loved ones of those who have been killed. It is not designed or intended for military use, and it is not even designed or intended for use in drones.”

Μέσω αυτής της δήλωσης, η εταιρεία ξεκαθαρίζει την θέση της ότι το προϊόν της δεν έχει κατασκευαστεί για στρατιωτική χρήση.

Σύστημά GNC 255 της αμερικανικής εταιρείας Garmin

Για τη λήψη των σημάτων αυτού του συστήματος, το τουρκικό drone διαθέτει έναν δέκτη GPS της  αμερικανικής εταιρείας Trimble.

Στις 3 Νοεμβρίου 2020, ο Αμερικανός βουλευτής Devin Nunes (R-CA) ζήτησε να σταματήσουν άμεσα όλες οι πωλήσεις και οι μεταφορές εξαρτημάτων drone από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Στην συνέχεια στις 4 Νοεμβρίου 2020, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) ανακοίνωσε ότι η αμερικανική εταιρεία είχε απαντήσει στο κύμα καταγγελιών και επιβεβαίωσε γραπτώς ότι είχε αναστείλει περαιτέρω πωλήσεις στην τουρκική Baykar.

Το Bayraktar TB2 διαθέτει επίσης ένα μόντεμ/πομποδέκτη, που κατασκευάζεται από την Αμερικανική εταιρεία Viasat, για τη μεταφορά βίντεο και εικόνας στα Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου.

Όταν έγινε γνωστό ότι εξαρτήματα της Viasat χρησιμοποιούνται στο Bayraktar TB2, Αμερικανοαρμένιοι οργάνωσαν μια διαμαρτυρία κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Carlsbad, στην Καλιφόρνια στα τέλη Οκτωβρίου 2020. Η διοίκηση της Viasat ανακοίνωσε ότι σκόπευε να διακόψει τις προμήθειες στην Τουρκία και σύντομα θα απευθυνθεί στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να ερευνήσουν πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της.

Το Bayraktar TB-2 χρησιμοποιεί μια κεραία πλοήγησης CI 120-1 που κατασκευάζεται από την Αμερικανική εταιρεία Comant Industries Inc. Η κεραία έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την προσγείωση αεροσκαφών.

Η διασύνδεση συσκευών γίνεται με το πρότυπο μετάδοσης δεδομένων MIL-STD-1553B για αυτό το Bayraktar TB2  διαθέτει μια συσκευή της Αμερικανικής εταιρείας MilesTek.

Φυσικά, υπάρχει και ένας πίνακας ελέγχου. Μέσω αυτής της συσκευής γίνονται κάποιες ρυθμίσεις για το UAV όπως για το αν είναι ενεργή η αυτόματη πλοήγηση, η εκκίνηση του κινητήρα, οι ρυθμίσεις των επικοινωνιών και η φόρτιση της μπαταρίας.

Το Bayraktar TB2 διαθέτει επίσης και κάποιους ακόμα ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που μπορούμε να δούμε στην συγκεκριμένη φωτογραφία. Σύμφωνα με τον καταλογο που εχει δημοσιευσει η εταιρια Baykar μπορούμε να δούμε τι ειναι το καθε ενα απο τα μεταλλικα κουτιά. Στην φωτογραφία βλέπουμε έναν υπολογιστή ελέγχου πτήσεις BUK-101 όπως ονομάζεται από την εταιρία όπου είναι υπεύθυνος για την επιστροφή του UAV στην βάση του σε περίπτωση που έχει υποστεί κάποια βλάβη κάποιο από τα συστήματα του.

Επίσης, μπορούμε να διακρίνουμε μια συσκευή BAS-201 όπως ονομάζεται από την εταιρία που προσφέρει ακριβές μετρήσεις.

Τα UAV αποτελούν μια σειρά τεχνολογικών προϊόντων που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς. Η Τουρκία βλέπουμε πως έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη αυτών. Ήδη η εταιρία Baykar τον περασμένο μήνα (Οκτώβριος 2023) πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του νέου UAV Bayraktar TB-3.

Από την Ελληνική πλευρά παρουσιάστηκαν στη διεθνή αμυντική έκθεση της Αθήνας DEFEA 2023 δύο UAV Ελληνικής κατασκευής της εταιρείας S.A.S. Technology. Το TALOS II που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές επιχειρήσεις ή για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και το SARISA το οποίο χαρακτηρίζεται ως UCAV (unmanned combat aerial vehicle) με οπλικό φορτίο την ρουκέτα HYDRA 70 που σήμερα φέρεται μόνο από μαχητικά και ελικόπτερα όπως τα AH-64 APACHΕ.

Ελπίζουμε πως είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η μαζική παραγωγή αυτόν τον δυο UAV και η εξόπλιση τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγές:

https://hetq.am/en/article/134966

https://armenpress.am/eng/news/1032450.html

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube