Weather Icon

Χρήστος Κωνσταντινίδης: Οι πρωτιές της Τουρκίας στο οργανωμένο έγκλημα

Χρήστος Κωνσταντινίδης: Οι πρωτιές της Τουρκίας στο οργανωμένο έγκλημα

Σε υψηλά επίπεδα το οργανωμένο έγκλημα στη γειτονική χώρα σύμφωνα με οργάνωση που μετρά τους δείκτες αποτελεσματικότητας.

Αλήθειες για την Τουρκία ειπώθηκαν στην εκπομπή Leaders που προβάλλεται κάθε Δευτέρα στο StarX.gr με παρουσιαστή τον διευθυντή σύνταξης του δελτίου ειδήσεων του STAR CHANNEL Ηλία Παπανικολάου. Ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr, Χρήστος Κωνσταντινίδης, μετέφερε την έκθεση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Οργανωμένο Έγκλημα (Global Organized Crime Index), η οποία κατατάσσει την Τουρκία στην πρώτη θέση στο οργανωμένο έγκλημα ευρωπαϊκά και στη 14η παγκοσμίως.

Μεταξύ του παρουσιαστή και του δημοσιογράφου υπήρχε μία πολύ ενδιαφέρουσα στιχομυθία περί Τουρκίας, την οποία αξίζει να δείτε, καθότι εκτός από τα έγκυρα και σοβαρά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η συζήτηση δεν στερήθηκε χιούμορ και άποψης.

Δείτε την παρέμβαση του Χρήστου Κωνσταντινίδη στους Leaders:

@xkon1984Οι δηλώσεις Μπερίσα που αποκαλύπτουν τη σκευωρία για Μπελέρη! Από την εμφάνισή μου στην εκπομπή Leaders με τον Ηλία Παπανικολάου στις 30/10/2023♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis

https://www.tiktok.com/embed.js

Η έκθεση για τα επίπεδα εγκληματικότητας της Τουρκίας

Τον Σεπτέμβριο του 2023 η έκθεση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Οργανωμένου Εγκλήματος με έδρα την Γενεύη (The Global Organized Crime Index), κατατάσσει πλέον την Τουρκία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη για το οργανωμένο έγκλημα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 14η θέση μεταξύ 193 κρατών – μελών του ΟΗΕ.

Στην κατηγορία του εγκληματικού περιβάλλοντος στην οποία αναφέρονται οι δραστηριότητες της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου όπλων, της ηρωίνης, της κοκαΐνης και της διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών, του οικονομικού εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης μη ανανεώσιμων πόρων, η σημερινή Τουρκία διατηρεί πληθωρική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τους εγκληματίες, η έκθεση υπογραμμίζει τις δραστηριότητες ομάδων μαφίας, εγκληματικών δικτύων, κρατικών παραγόντων, ξένων εγκληματιών και παραγόντων του ιδιωτικού τομέα καθώς και τους στενούς δεσμούς όλων αυτών με την κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου να προστατευθούν από την επιβολή του νόμου και από τις διώξεις του δικαστικού σώματος.

Η συνολική βαθμολογία του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκική «Δημοκρατία» ( 7,03 ) είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε τομείς όπως η εμπορία ανθρώπων, οι εγκληματίες που συνδέονται με το κράτος, η εμπορία όπλων, η διακίνηση ηρωίνης και οι επιχειρήσεις της μαφίας, με βαθμολογία 8,5 ή υψηλότερη. Η έκθεση υπογραμμίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης παράνομων μεταναστών, διευκολύνοντας διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Η έκθεση αναφέρει επίσης την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας για την δραστήρια συμμετοχή της χώρας στο λαθρεμπόριο καυσίμων, ηρωίνης και κοκαΐνης.

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι παρά τις συμφωνίες έκδοσης που έχει η Τουρκία με πολλές χώρες, η τουρκική κυβέρνηση θέτει σοβαρά εμπόδια κατά την εξέταση αιτημάτων έκδοσης, ενώ παράλληλα υποβάλλει αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων στην INTERPOL για κόκκινες επικηρύξεις με πολιτικά κίνητρα και στόχο δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς αντιπάλους που ζουν στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΜΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

 

Τί είναι το Global Organized Crime Index

To Global Organized Crime Index (ocindex.com) είναι ένας δείκτης που μετρά τα επίπεδα εγκληματικότητας και ανθεκτικότητας του οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως για 193 χώρες σε τρεις βασικούς πυλώνες – εγκληματικές αγορές, εγκληματίες και ανθεκτικότητα. Αναπτύχθηκε σε περίοδο δύο ετών, αυτή η επανάληψη του Δείκτη καλύπτει το έτος 2022 και βασίζεται τόσο σε ποσοτικές όσο και σε ποιοτικές πηγές. Τα εργαλεία υποστηρίζονται από περισσότερες από 400 αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων και αξιολογήσεις από τα περιφερειακά παρατηρητήρια του GI-TOC.

Ο στόχος του ευρετηρίου είναι να παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε μετρήσεις που θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους ηπειρωτικούς και περιφερειακούς φορείς να ιεραρχήσουν τις παρεμβάσεις τους με βάση μια ολιστική αξιολόγηση του πού βρίσκονται τα τρωτά σημεία και να τους εξοπλίσουν με τα μέσα για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των απαντήσεών τους για τον μετριασμό των επιπτώσεων του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτή είναι η δεύτερη επανάληψη του Παγκόσμιου Δείκτη, που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-9MvqTmQjXg]

ΠΗΓΗ: Sportdog.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube