Weather Icon

Βρώμικο γεωπολιτικό παιχνίδι στον Καύκασο! Ανταγωνισμός Δύσης και Ρωσίας με θύμα την Αρμενία

Βρώμικο γεωπολιτικό παιχνίδι στον Καύκασο! Ανταγωνισμός Δύσης και Ρωσίας με θύμα την Αρμενία

Δεν ασχολούνται με την προστασία των νόμιμων συμφερόντων της Αρμενίας και των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά σκέφτονται μόνο πώς να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την επιρροή τους στην Υπερκαυκασία.

Κανείς στη Ρωσία δεν έχει τιμωρηθεί για την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Αρμενίας. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος ειδικός πολιτικών επιστημόνων Μιχαήλ Αλεξαντρόφ σε συνομιλία του με το NEWS.am.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον Καύκασο διεξάγεται ένα βρώμικο γεωπολιτικό παιχνίδι, η Δύση και η Ρωσία προσπαθούν να ξεπεράσουν η μία την άλλη και δεν ασχολούνται με την προστασία των νόμιμων συμφερόντων της Αρμενίας και των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά σκέφτονται μόνο πώς να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την επιρροή τους στην Υπερκαυκασία.

Πιστεύει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποστέλλονται δηλώσεις και προς τις δύο πλευρές, αν και οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να καταδικαστούν.

“Η Ρωσία δεν επιθυμεί να υπάρχει η παρουσία της Δύσης στην Αρμενία και γενικά στην Υπερκαυκασία. Αλλά έχουν επιλεγεί μη κατάλληλα μέσα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Αντί να βοηθήσει την Αρμενία να απωθήσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, αντί να αποτρέψει τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν και στη συνέχεια την εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να μην ανακατευτεί για να μην τσακωθεί με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι κανένας σύμμαχος της Ρωσίας, είναι ο μικρότερος εταίρος της Τουρκίας και ένας από τους ενεργούς λομπίστες του τουρκικού κόσμου, ο οποίος στρέφεται κατά της Αρμενίας και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας”, σημείωσε ο ειδικός.

Τόνισε ότι το αζέρικο λόμπι στη Ρωσία μπόρεσε να επηρεάσει τη διάθεση των Ρώσων αξιωματούχων, της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας, μετά την οποία το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να θεωρείται άξιος σύμμαχος ή εταίρος, αν και δεν είναι.

“Η Ρωσία δεν εκτέλεσε τις υποχρεώσεις της όχι μόνο όσον αφορά την αποστολή της ειρηνευτικής αποστολής, αλλά και όσον αφορά την προστασία του εδάφους της Αρμενίας. Και τώρα οι Ρώσοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στην Αρμενία εμφανίστηκε η αποστολή της ΕΕ και διεξάγονται αρμενοαμερικανικές ασκήσεις. Είναι δικό τους λάθος και οι ίδιοι οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Είναι απαραίτητο να αλλάξει η πολιτική απέναντι στην Αρμενία και τότε όλα αυτά δεν θα συμβούν.

Η CSTO θα πρέπει να υιοθετήσει μια ειδική δήλωση για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της εντός των συνόρων του 1991, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα. Θα πρέπει να προβεί σε στοχευμένη δήλωση και να καταδικάσει τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, να απαιτήσει την απόσυρση των αζέρικων στρατευμάτων από το έδαφος της Αρμενίας, να απαιτήσει την απόσυρση των αζέρικων στρατευμάτων από τη ζώνη ευθύνης των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων εκεί. Αυτό πρέπει να κάνει η Ρωσία και όχι να παραπονιέται για τους Δυτικούς εταίρους”, τόνισε ο Αλεξάντροφ.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube